DÅRLIG VÆR: Kristoff Skjerping og de andre rytterne som startet Gent-Wevelgem skulle nok ønsket seg litt bedre vær. Kastevinder gjorde at flere ryttere veltet. Foto: Slipstream Sports
DÅRLIG VÆR: Kristoff Skjerping og de andre rytterne som startet Gent-Wevelgem skulle nok ønsket seg litt bedre vær. Kastevinder gjorde at flere ryttere veltet. Foto: Slipstream SportsVis mer

Norsk proff: - Det sykeste jeg har vært med på

Ryttere blåste av veien i belgisk klassiker.

(procycling.no): Søndagens Gent-Wevelgem ble preget av nærmest uforsvarlig sterke vindkast.

Flere mente at rittet burde vært avlyst da vinden var så sterk at ryttere ble blåst av veien.

Arrangøren valgte imidlertid å fortsette, men flere ganger viste TV-bildene ryttere som måtte kjempe for i det hele tatt å holde seg på veien.

Geraint Thomas var blant dem endte i grøfta grunnet den kraftige vinden.

Lettvekterne ble blåst av veien
Norske Kristoffer Skjerping kom aldri til mål, men fikk kjenne de brutale værforholdene på kroppen.

- Det var helt sinnssykt. Det sykeste jeg har vært med på, sier Skjerping til procycling.no.

- Jeg er glad jeg ikke var en klatrer i går. De uten noen ekstra kilo på kroppen føk av veien.

DEISET I BAKKEN: Geraint Thomas ble blåst over ende og endte i grøften. Briten kom seg tilbake på sykkelen og ble til slutt nummer tre. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
DEISET I BAKKEN: Geraint Thomas ble blåst over ende og endte i grøften. Briten kom seg tilbake på sykkelen og ble til slutt nummer tre. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Les også: Her går det galt for Boasson Hagen

21-åringen ble tatt ut av rittet omtrent halvveis.

Da hadde han først vært involvert i en velt sammen med Jack Bauer, som trengte ny sykkel. Nordmannen hjalp kapteinen tilbake i feltet, før de på ny ble hindret av velt.

Da kom Skjerping seg aldri tilbake i fronten.

- Jeg havnet i det man kan kalle gruppettoen. Jeg prøvde og prøvde, men de andre i gruppen jeg havnet i var helt sprengt. Etter hvert ble vi tatt ut av rittet.

- Tidenes mest sinnssyke ritt
Flere ryttere har i etterkant uttalt at de mener at rittet ikke burde vært gjennomført. Blant de som fant det hele ganske bisart, var MTN-rytter Reinardt Janse van Rensburg.

- Tror dagens Gent-Wevelgem er en kandidat for tidenes mest sinnssyke ritt. Tingene jeg så..., skrev sørafrikaneren på Twitter etter rittet.

- Jeg hadde aldri sett for meg at alle rytterne i første vifte skulle skrike «STOPP!».

BLÅSTE AV VEIEN: Gert Steegmans var blant de som ikke kom seg til mål i Gent-Wevelgem. Den rutinerte belgieren hanvet i vannet grunnet de sterke vindkastene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
BLÅSTE AV VEIEN: Gert Steegmans var blant de som ikke kom seg til mål i Gent-Wevelgem. Den rutinerte belgieren hanvet i vannet grunnet de sterke vindkastene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Skjerping er enig i at rittet var helt på kanten av hva som var forsvarlig.

- Jeg er enig med andre folk i at det kanskje var litt for voldsomt. Jeg vet ikke hvor godt man så det på TV, men jeg har aldri syklet i så sterk vind som i går. Det var helt vilt, forhjulene til noen forsvant bare under dem.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Bare 39 fullførte
På øret fikk Cannondale-Garmin-rytteren forskjellige beskjeder via radioen. Noen ganger ble det snakket om nøytralisering, men til slutt ble det fullført 239 kilometer.

Kun 39 ryttere kom til mål i Wevelgem. Blant dem var ikke Skjerpings lagkamerat Ted King.

- Ted fikk en liten lett på forhjulet og ble bare blåst rett ned i bakken. Det var ganske ekstremt.

I regnværet var det 38 år gamle Luca Paolini som seiret. Italieneren grep muligheten da Alexander Kristoff ikke var med i tetgruppen.

SMERTEFULLT: Flere ryttere fikk et ubehagelig møte med asfalt og grøft i Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
SMERTEFULLT: Flere ryttere fikk et ubehagelig møte med asfalt og grøft i Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

- Det var litt ekstremt i går. Vi snakket sammen om det på bussen før start, at han som vant rittet kom til å være en syklist med baller. Og han som vant har baller, så det var en verdig vinner.

Les også: Kristoff: - Jeg så ryttere som badet i kanalen

Sykler sitt første monument
For Skjerping gjelder det nå å vende fokus mot søndagens Flandern rundt. Det blir nordmannens første møte med et monument.

- Det er noe jeg har gledet meg til lenge. Jeg håper bare det blir litt bedre vær da.

Selv om den tidligere Joker-syklisten føler seg i fin form, vet han at det er urealistisk å håpe på en topplassering.

Etter å ha syklet Dwars Door Vlaanderen, E3 Harelbeke og nå senest Gent-Wevelgem, vet han nemlig at steget opp til verdenstoppen fortsatt er stort.

- Man må være realistisk, og nivået her er altfor høyt med tanke på der jeg står nå. Jeg var klar over det, og det er viktig å ikke bli skuffet. Jeg er ikke sterk nok til å følge når de beste lagene kliner til.

MANGE VELT: Bare 39 ryttere kom seg til mål i Wevelgem. Været skal ha mye av skylden for det. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
MANGE VELT: Bare 39 ryttere kom seg til mål i Wevelgem. Været skal ha mye av skylden for det. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

Lærerik tid
Men selv om 21-åringen vet at han ikke kan kjempe om seieren, er han godt fornøyd med at laget lar han sykle de største rittene allerede i hans første proffsesong.

- Det er veldig god læring. Jeg får brukt radio for første gang, og man lærer mye på rekognoseringen før rittet. I tillegg er det lærerikt å ha Andreas Klier i bilen bak. Han forteller hvor man kan slappe av og når man må være på hugget. Det hele er utrolig lærerikt, så jeg er glad jeg for kjøre selv om det ikke blir noe resultat.

Skjerping ble nummer to i fjorårets U23-utgave av Flandern rundt og var blant verdens beste U23-ryttere.

Men overgangen fra U23-livet til profflivet har vært stor.

- Da jeg kom til mål i Flandern i fjor, var jeg nesten overrasket over hvor lett det var. Det er et av de letteste resultatene jeg har gjort. Og så kommer jeg til semiklassikerne her... Nivået er sinnssykt høyt. I fjor var jeg en av de beste U23-rytterne i verden, nå er jeg en av de svakeste i feltet.

- Du ser at det er en jobb som må gjøres, og at det sikkert tar noen år før man kan kjempe om seieren.

STERKEST: Luca Paolini taklet de tøffe forholdene best og vant Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
STERKEST: Luca Paolini taklet de tøffe forholdene best og vant Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer