Norsk proff testet VM-løypa: - Kristoff er den største favoritten

Sammenligner underlaget med parkett.

MER Å FEIRE? Her spretter Alexander Kristoff etter å ha gått til topps under Flandern rundt i april, men det er ikke det som er grunnen til at Kristoffer Skjerping mener landsmannen ligger godt an til å vinne VM-gull i Richmond. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
MER Å FEIRE? Her spretter Alexander Kristoff etter å ha gått til topps under Flandern rundt i april, men det er ikke det som er grunnen til at Kristoffer Skjerping mener landsmannen ligger godt an til å vinne VM-gull i Richmond. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

(procycling.no): På oppdrag fra procycling.no tok Kristoffer Skjerping seg en runde i den 16,5 kilometer lange rundløypa som sykles 16 ganger under søndagens fellesstart.

Her møter det norske laget, anført av Alexander Kristoff, de tre største utfordringene i løpet av siste 3,5 kilometerne. Bakkene heter 23rd Street, Libby Hill og Govenor street.

Men hvor utfordrende er de?

Skjerping ser forbi stigningsgraden når han peker på den største utfordringen før løypas klimaks.

- Posisjoneringen inn mot disse bakkene er det verste. Det kommer til å bli en sinnssyk trekkspilleffekt, med påfølgende strekk i feltet, sier sotrastrilen til procycling.no og peker med det på det faktum at du nærmest må stanse helt opp og akselerere på nytt om du har dårlig posisjon inn i bakken.
 
- Kan bli kaotisk Hele løypa ligger inneklemt i sentrum av byen, og det skal ikke sykles noen transportetappe for å komme dit i det 264 kilometer lange rittet.

• Les også: Nordhaug: - Vi drar til VM for å vinne

En annen viktig faktor kan bli været.

Da Skjerping syklet igjennom løypa var det strålende sol og 30 varmegrader i VM-byen.

De første prognosene for helga går ut på et kraftig regnskyll lørdag og oppholdsvær søndag. Om nedbøren forskyver seg, tror Skjerping det bli kaotiske tilstander i løypa.

- Førsteinntrykket av løypa var at den var veldig teknisk. Hvis det holder seg tørt, er det nok ikke noe problem — men hvis det blir regn, blir det ganske kaotisk. Det minner meg litt om et typisk kermesseritt (lokale sykkelritt) i Belgia, sier han.

Peker ut Kristoff Men her mener også Skjerping sammenlikningen med Belgia og brosteinsklassikeren Flandern rundt stanser.

Flere har nemlig pekt mot Alexander Kristoff som favoritt, fordi han gikk til topps i Flandern i april i år.

• Facebook: Bli venn av procycling.no her!

Også Cannondale-Garmin-proffen holder landsmannen som VM-favoritt, dog på grunn av andre årsaker.

- Er dette en løype Alexander Kristoff sitter med inn i?

SJEKKET UT LØYPA: Kristoffer Skjerping ble ikke plukket ut på lagtempolaget til Cannondale-Garmin, så nå er han turist i VM. På oppfordring fra procycling.no, sjekket han ut VM-traseen i helga. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SJEKKET UT LØYPA: Kristoffer Skjerping ble ikke plukket ut på lagtempolaget til Cannondale-Garmin, så nå er han turist i VM. På oppfordring fra procycling.no, sjekket han ut VM-traseen i helga. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

- Etter at jeg kjørte igjennom den vil jeg si at Kristoff er den største favoritten til å dra dette i land. Til slutt blir det nok et sliteløp der spurterne med mest kjørestyrke sitter igjen i finalen, mener Skjerping.

Brosteinskjenner 22-åringen fra Sotra ble andremann under fjorårets U23-Flandern.

I sitt første proffår på landeveien syklet han Flandern rundt, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix for Cannondale-laget.

Etter å ha testet seg blant annet mot Patersberg (400 meter, 12,5 prosent i snitt) og Koppenberg (600 meter, 11,6 i snitt) forstår han ikke bildet noen tegner av brosteinsbakkene i Richmond.

- Jeg har lest at noen sammenlikner denne løypa med brosteinsklassikerne. Da har de i hvert fall ikke syklet Paterberg eller Koppenberg. Det rytterne møter her er parkett i forhold. De kommer til å fly opp de bakkene på storeskiva.
 
Heier på kjæresten Den opprinnelige planen til Skjerping var å delta under VM i lagtempo for profflaget sitt.

Etter et internt testløp ble andre rytterne foretrukket på bekostning av ham, og han er nå turist i VM-byen — og del av heiagjengen til kjæresten Miriam Bjørnsrud.

Richmond har ingen stor plass i sykkelsammenheng, men huser blant annet terrengtriatlonet Xterra årlig. I øvrig idrettssammenheng er det mest baseball, amerikansk fotball og soccer (europeisk fotball) det går i.

- Har du merket noe VM-stemning i byen?

- Ja, det virker som folk er helt i ekstase. De har nok ikke så veldig peiling på sykkel, men de synes det er kult at vi er i byen deres for et så stort arrangement.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no! Følg VM på våre sider - trykk her!)