Norsk proffbokseforbund godkjennes neste år

Tas opp som fullverdig medlem i det europeiske bokseforbundet.

BLIR SLAGKRAFTIG: Helge Wærøy (.th) startet Norges Proffbokseforbund i 2010. Neste sommer tas de opp som fullverdig medlem i det europeiske bokseforbundet. Her viser han proffbokser Andreas Evensen hvordan det skal gjøres. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
BLIR SLAGKRAFTIG: Helge Wærøy (.th) startet Norges Proffbokseforbund i 2010. Neste sommer tas de opp som fullverdig medlem i det europeiske bokseforbundet. Her viser han proffbokser Andreas Evensen hvordan det skal gjøres. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Helge Wærøy startet Norges Profesjonelle Bokseforbund (NPBF) i 2010. Tidligere i oktober fikk Wærøy og generalsekretæren i NPBF, Roger Rosmo, bekreftelsen de har ventet på lenge.

Der skriver generalsekretær Enza Jacoponi i EBU at den neste generalforsamlingen i EBU vil bli bedt om å stryke Norges Bokseforbund fra medlemslisten til fordel for NPBF, som Helge Wærøy står bak.

- Jeg startet ikke dette forbundet for å konkurrere med Norges Bokseforbund. Det er medlem i Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) og driver med amatørene. Et av hovedmålene må være å ivareta OL-satsingen for norske boksere, forklarer Helge Wærøy til NTB.

Han sier også at han ikke har noen tanker om å skulle stå ansvarlig for profesjonelle stevner. Men dersom proffboksingen blir tillatt i Norge, kan NPBF være en naturlig samarbeidspartner for blant andre Sauerland.

Åpent marked Dersom den nye regjeringen opphever forbudet mot proffboksing i Norge, som den har lovet, kan i realiteten hvem som helst arrangere slike stevner. I Danmark og Finland blir proffstevnene i boksing arrangert i et samarbeid med landenes profesjonelle forbund, og det er et et slikt opplegg Nisse Sauerland kan tenke seg også for Norges del.

- Det beste er at Norge har sin egen profesjonelle bokseorganisasjon når det skal arrangeres stevner, men det er ikke avgjørende, for det er mulig for oss i Sauerland å arrangere profesjonelle stevner i Norge på utenlandsk lisens, for eksempel britisk, sier Sauerland til NTB.

- Jeg har ikke økonomi til å arrangere stevner i Norge, bortsett fra noen ministevner på lokalet vårt hjemme i Melhus. Men jeg har jobbet tett med Sauerland siden 2005, så et samarbeid med deres organisasjon har jeg ingen problemer med, sier Helge Wærøy.

- Tenker på bokserne - Jeg ble rådet til å opprette et profesjonelt bokseforbund her i landet, og når jeg gjorde det, var det først og fremst bokserne jeg tenkte på, sier Wærøy.

Med et eget forbund som er aktivt medlem i EBU, vil det være mulig å gi norske boksere både norsk lisens og forsikringsavtaler, forklarer han videre.

Norges Bokseforbund har til nå hatt et sovende medlemskap i EBU, men i og med at den internasjonale organisasjonen NBF må forholde seg til er AIBA, kan ikke bokseforbundet opprettholde dette medlemskapet. Det står i strid med det internasjonale reglementet.

Cecilia Brækhus må derfor, så vidt NTB forstår, si fra seg VM-titlene sine og melde overgang til AIBAs profforganisasjon dersom hun vil bokse under bokseforbundets paraply. Det kommer trolig ikke til å skje.

- Opprettet du Norges Profesjonelle Bokseforbund for å kuppe norsk profesjonell boksing?

- Nei, det har jeg i alle fall ikke gjort. De som påstår det har ikke forstått hva dette dreier seg om, sier Helge Wærøy til NTB.