ANDRE KRITERIER: De neste tre årene er det UEFA- og ikke FIFA-rankingen som gjelder i landslagsfotball. Det betyr andre kriterier og endringer i hvordan nasjonene er rangert Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ANDRE KRITERIER: De neste tre årene er det UEFA- og ikke FIFA-rankingen som gjelder i landslagsfotball. Det betyr andre kriterier og endringer i hvordan nasjonene er rangert Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

UEFA-ranking vs. FIFA-ranking

Norsk rankingbyks til ingen nytte: Danskene rammes hardest

Norges klatring på FIFA-rankingen de siste månedene er etterlengtet for selvbildet til norsk fotball, men betydningsløs for kommende seeding. Nå er det nemlig UEFA-rankingen som gjelder.

(Dagbladet): Forrige onsdag skrev Dagbladet at Norge kom til gjøre et kjempebyks på FIFA-rankingen og passere solide fotballnasjoner som Russland og Elfenbenskysten. Det ble bekreftet da FIFA selv kom ut med rankingen mandag.

Siden juli er Lars Lagerbäcks menn en av nasjonene som har klatret mest i fotballverden, hele 30 plasser fra nr. 88 til 58. plass på tre måneder.

- Det er en ranking som viser at om man vinner kamper, går man opp. Jeg forstår at det er interesse rundt rankingen, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til Dagbladet.

- FIFA-rankingen er litt kuriosa, men det viser at det ser bedre ut for oss nå, supplerer toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Selvbildet til norsk fotball er på bedringens vei etter klatringen på FIFA-rankingen, men faktum er at den har ingen betydning før kvalifiseringen til VM i 2022 innledes.

Dette blir endret

Nå er det i stedet UEFA-rankingen som gjelder, som baserer seg på en helt annen utregningsmodell og andre kriterier. En viktig forskjell er blant annet at privatlandskamper ikke medregnes på UEFA-rankingen i motsetning til FIFA-rankingen.

KOMMER DÅRLIG UT: Åge Hareide, Christian Eriksen og og Danmark er mye høyere på FIFA- enn UEFA-rankingen. Foto: îlafur Steinar Gestsson / NTB scanpix
KOMMER DÅRLIG UT: Åge Hareide, Christian Eriksen og og Danmark er mye høyere på FIFA- enn UEFA-rankingen. Foto: îlafur Steinar Gestsson / NTB scanpix Vis mer

- Det er en helt annen måte å regne på, men Tyskland topper begge rankingene. Det handler fortsatt om å vinne flest mulig kamper, sier Nils Johan Semb til Dagbladet.

Men det er flere faktorer som spiller inn: Med UEFA-rankingen som seedingsgrunnlag er blant annet målforskjellen langt viktigere. Der 8-0-seieren over San Marino ikke gir Norge noe mer enn en 1-0-seier på FIFA-rankingen, er situasjonen en annen på UEFAs ranking.

Dette var ikke den norske landslagsledelsen klar over da Norge møtte Malta like før den avgjørende Italia-kampen i forrige EM-kvalifisering. Da kunne en større norsk seier over Malta ha bidratt til at Norge økte sine sjanser for å bli seedet i playoffen.

Danskene rammest hardt

Rankingskiftet utgjør markante forskjeller på hvordan de europeiske nasjonene seedes. Det er Åge Hareide og Danmark som rammes aller hardest, mens Østerrike kommer best ut av rankingskiftet.

Tyskland, Portugal og Belgia er nr. 1, 2 og 3 av de europeiske lagene både på FIFA- og UEFA-rankingen, men bak disse ser vi flere markante endringer:

BEST UANSETT: Tyskland toppper alle rankinger, uavhengig av utregingsmodell. Foto: REUTERS/Michaela Rehle   TPX IMAGES OF THE DAY
BEST UANSETT: Tyskland toppper alle rankinger, uavhengig av utregingsmodell. Foto: REUTERS/Michaela Rehle TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

* Polen er eksempelvis så høyt som nr. 4 i Europa på FIFA-rankingen, men bare nr. 9 på UEFA-rankingen

* England profitterer på rankingskiftet, all den tid de er nr. 8 i Europa på FIFA-rankingen og nr. 6 på UEFA-rankingen.

* Det samme gjelder Island, som er nr. 13 i Europa på FIFA-rankingen og nr. 10 på UEFA-rankingen. Islendingene ville ikke vært i A-ligaen i Nations League om det var FIFA- og ikke UEFA-rankingen som lå til grunn der.

* Danmark er nr. 11 i Europa på FIFA-rankingen, men bare nr. 22 på UEFA-rankingen. Dermed faller de ned i B-ligaen i UEFA Nations League og var faktisk nær å havne i C-ligaen. Hadde FIFA-rankingen avgjort, ville danskene derimot vært oppe i A-ligaen på bekostning av Island.

* Østerrike er nr. 22 i Europa på FIFA-rankingen og nr. 13 på UEFA-rankingen. De kommer altså svært godt ut av dette. Det samme gjør Russland, som er nr. 15 på UEFA-rankingen, men bare nr. 32 i Europa på FIFA-rankingen. Russerne er i en spesiell situasjon siden de ikke er med i VM-kvalifiseringen.

* For Norge har justeringen foreløpig mindre å si, all den tid vi er nr. 31 i Europa på FIFA-rankingen og nr. 32 på UEFA-rankingen

Slik fungerer UEFA-rankingen

UEFA-rankingen genererer rankingpoeng for alle tellende kamper, altså mesterskap og kvalifiseringen til mesterskap. Privatlandskamper derimot teller ikke, i motsetning til FIFA-rankingen.

Der FIFA-rankingen baserer seg på de siste fire årene, handler UEFA-rankingen om de siste 2,5 syklusene, hvor den ferskeste syklusen vektes dobbelt så mye som eldste. Akkurat nå er dette gjeldende sykluser:

Syklus 1: VM-kvalifisering og VM 2014
Syklus 2: EM-kvalifisering og EM 2016
Syklus 3: VM-kvalifisering til 2018

Rankingpoengene regnes ut slik:

* 10 000 poeng blir tildelt for hver kamp som spilles, uavhengig av kampresultatet.

* Hvert nasjon får ytterligere 30 000 poeng for å vinne og 10 000 for uavgjort. Vinner man etter straffespark får man 20 000.

* I et sluttspill gis det i tillegg en bonus på 6000 poeng for å spille playoff- eller sluttspillskamper og 38 000 ekstrapoeng for å nå en finale.

* Dessuten får man i totalregnestykket 501 poeng for hvert mål man scorer og minus 500 for hvert baklengs.

* Koeffisientpoengene er et resultat av snittet man har per kamp, altså totalsummen delt på antall kamper. Når man regner ut snittet for syklusen, teller den siste fulle syklusen dobbelt så mye som eldste.

FIFA-rankingens kriterier

Hva angår FIFA-rankingen, som blir relevant igjen fram mot VM i Qatar i 2022, er kriteriene og utregningsmodellen annerledes:

Antall poeng baserer seg på hvor høyt motstanderen er rangert og viktigheten av oppgjøret. En kamp i et VM-sluttspill gir mer poeng enn en kamp i en VM-kvalifisering, som igjen genererer langt flere poeng enn en privatlandskamp.

For de spesielt interesserte fungerer kalkuleringen slik:

* Det gis 3 poeng for seier, 1 for uavgjort og 0 for tap.

* 1.0 er utregningsgrunnlaget i en privatlandskamp, der en VM-kvalifiseringskamp vektlegges høyere og ganges opp med 2.5, mens en kamp i VM-sluttspillet får betydningen 4.0.

* Det tredje barometeret er motstanderens kvalitet, som foregår etter modellen 200 minus motstanderens plassering på FIFA-rankingen.

* Det fjerde er nivået på turneringen, hvor FIFA rangerer den søramerikanske kvalifiseringen som ett hakk tøffere (1,00) enn den europeiske (0,99), mens de resterende kvalifiseringen får forholdstallet 0,85.

Et eksempel på utregningen er følgende:

Norges seier over Nord-Irland, som lå på 20. plass på FIFA-rankingen, betyr dermed at 3 (for Norge seier) ganges med 2,5 (viktigheten av kampen) som igjen ganges opp med 180 (kvaliteten på motstanderen). Dette ganges dernest opp med nivået på turneringen, altså 0,99 i dette tilfellet.

Regnestykket blir da: 3 x 2,5 x 180 x 0,99 = 1337 poeng for Norges seier over Nord-Irland.

FIFA-rankingens svakhet

Her ser vi en svakhet i systemet, hvor forskjellen mellom de beste og nest beste ikke differensieres i spesielt stor grad.

Norge slo Nord-Irland, som var nr. 20 på rankingen, som da gir forholdstallet 200 - 20 = 180, mens Tyskland gir 200 - 1 = 199.

I så måte er forskjellen i antall poeng like stor mellom nr. 20 og nr. 41 (Nigeria) - to relativt jevne motstandere - som Nord-Irland (som riktig nok har falt litt nå) og Tyskland, som er på et helt ulikt nivå.

De beste nasjonene i toppen er nesten umulige å slå for Norge, mens forskjellen mellom en nasjon på 20. og 40. plass ikke nødvendigvis er så stor. Med andre ord lønner det seg å møte de nest beste, gjerne de som har en litt kunstig høy rankingplassering.

Slik blir UEFA Nations League-gruppene

UEFA Nations League baserer seg på hvordan lagene er rangert i UEFA-rankingen, altså slik:

De 12 best rankede havner i A-ligaen:

Tyskland, Portugal, Belgia, Spania, Frankrike, England, Sveits, Italia, Polen, Island, Kroatia, Nederland.

De 12 nest best rankede havner i C-ligaen:

Sverige, Wales, Russland, Ukraina, Østerrike, Nord-Irland, Slovakia, Irland, Bosnia, Danmark, Tyrkia, Tsjekkia.

De neste 15 havner i C-ligaen:

Ungarn, Romania, Skottland, Slovenia, Hellas, Serbia, Albania, Norge, Montenegro, Israel, Bulgaria, Finland, Kypros, Estland, Litauen.

De siste 16 havner i D-ligaen:

Aserbajdsjan, Makedonia, Hviterussland, Georgia, Færøyene, Armenia, Latvia, Luxembourg, Moldova, Kasakhstan, Liechenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.