Norsk Regnesentrals anslag: Én prosents sjanse

Champions League-trekningen er blitt en komplisert matteøvelse.

USANNSYNLIG TREKNING: UEFAs generalsekretær Gianni Infantino, Champions League-finaleambassadør Steve McManaman og UEFAs konkurransedirektør Giorgio Marchetti ledet trekningen av åttendelsfinalene i Champions League i dag. Utrolig nok fikk trekningen samme utfall som generalprøven dagen i forveien. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
USANNSYNLIG TREKNING: UEFAs generalsekretær Gianni Infantino, Champions League-finaleambassadør Steve McManaman og UEFAs konkurransedirektør Giorgio Marchetti ledet trekningen av åttendelsfinalene i Champions League i dag. Utrolig nok fikk trekningen samme utfall som generalprøven dagen i forveien. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Bemerkelsesverdig, skriver Manchester United på sin hjemmeside.

- Et utrolig sammentreff, mener UEFAs eks-visepresident Per Ravn Omdal.

- Spesielt, sier Viasat-ekspert Rune Bratseth.

Saken de sikter til er dagens Champions League-trekning i sveitsiske Nyon - der de åtte kampene som ble trukket var identiske med «generalprøven» til UEFA dagen i forveien.

Minimale sjanser
Sjansene for at det skal skje er svært små. Og regnestykket er mer komplisert enn det kan høres ut. Hovedårsaken er regelen om at lag fra samme nasjon ikke kan møte hverandre.

I utgangspunktet kunne for eksempel Milan (gruppetoer) bli trukket mot Manchester United (gruppevinner). Men underveis i trekningen endret forutsetningene seg:

IDENTISK: Slik så kampoppsettet ut både etter prøvetrekningen og etter den virkelige trekningen i dag. Foto: (AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron)
IDENTISK: Slik så kampoppsettet ut både etter prøvetrekningen og etter den virkelige trekningen i dag. Foto: (AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron) Vis mer

Da Milan ble trukket som lag nummer ni, gjensto sju lag, deriblant fire spanske. Dermed kunne ikke lenger Milan og United møtes, ettersom vi da ville fått et helspansk oppgjør i en av de andre kampene.

Slike ting har komplisert regnestykket, og selv Norsk Regnesentral fikk problemer med å finne ut nøyaktig hvor stor sannsynligheten var for at prøvetrekningen og den virkelige trekningen kunne få det samme utfallet.

- Dette er et komplisert regnestykke, sier seniorforsker Anders Løland til Dagbladet.

- Det går an å regne det ut eksakt, og gå gjennom alle kombinasjoner. Du vinner ikke nobelprisen for regnestykket, men det er juleferie snart, smiler han - og sikter til at det vil være en tidkrevende øvelse.

Men et anslag har han:

VENDER TILBAKE: Cristiano Ronaldo forlot Manchester United som en av klubbens beste spillere gjennom tidene. Nå vender han tilbake til Old Trafford. Her feirer han en scoring mot Tottenham i april 2009. Foto: (AP Photo/Jon Super)
VENDER TILBAKE: Cristiano Ronaldo forlot Manchester United som en av klubbens beste spillere gjennom tidene. Nå vender han tilbake til Old Trafford. Her feirer han en scoring mot Tottenham i april 2009. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

- Hvis vi hadde sett helt bort fra dette med at lag fra samme nasjon ikke kan møte hverandre, har jeg sannsynlighet 1 til 5040 (0,2 promille).

- Men når vi ikke kan se bort fra det - hva blir tallet da?

- Det blir litt «tenk på et tall». Cirka én prosent, men også det er et usikkert tall.

- Hvorfor så vanskelig å komme fram til et eksakt tall?

- Fordi dette er et større regnestykke. Dette med antall lag per nasjon, og at spanske lag for eksempel ikke kan møte andre spanske lag, reduserer antall muligheter for kombinasjoner av kamper. Kanskje er også UEFA «strengere» enn de trenger, for at TV-sendinga skal gå glatt. Hvis de bare hadde trukket helt tilfeldig, og fått opp to spanske lag i den første kampen, måtte de plutselig ha flyttet de spanske lagene over i en ny pulje. Og det hadde blitt enda mer forvirrende. Derfor har UEFA en forhåndssortering som skal gjøre at det ikke bli justeringer underveis, sånn at de er garantert på forhånd at det går opp. For å få regnestykket helt presist, må vi skjønne hvordan UEFA tenker, sier seniorforskeren.

Hvis man hadde alle data tilgjengelig, ville en datamaskin regnet ut sannsynligheten på et blunk. Men innsamlingen av informasjonen er altså det som tar tid.

- Når vi først mater datamaskinen med den riktige informasjonen, tar det bare ti sekunder å få svaret, sier han.

- Rart
Dagbladets oddsekspert Lars Dybwad synes det høres vanvittig ut at de to trekningene var identiske.

- Det høres veldig usannsynlig ut. Det er et så stort sammentreff at det er større sjanse for at noe er galt enn at det er tilfeldig. Det bør ikke være mulig å jukse, men dette var utrolig rart. Ingen tvil om det.

Det lagt til side - han ser allerede fram mot storoppgjøret mellom Real Madrid og Manchester United. Spanjolene har hjemmekamp først 13. februar, returen på Old Trafford er 5. mars.

Dybwad holder Real Madrid som klare favoritter.

- La Liga kan muligens bli litt mer åpen nå som det er trøbbel med sykdom i Barcelona. Men jeg tror Real Madrid setter inn alt på å vinne Champions League i år. I min bok blir de klare favoritter til å gå videre over to kamper. Selv om Manchester United leder ligaen, har de ikke imponert i så mange av kampene. Det er en typisk United-sesong, der de er utrolig gode på å ta poeng uten å briljere. Men mot Real tror jeg det blir for vanskelig. De har heller ikke den beste statistikken mot Real Madrid.

En oppmuntrende nyhet for United er at Real Madrid risikerer å måtte gjennom to El Clasico tett opp mot returoppgjøret på Old Trafford. Tar Real Madrid seg til semifinalen i Copa del Rey, venter kamper mot Barcelona 27. februar og 3. mars. 

Dybwad tror likevel ikke det er noen stor fordel for United.

- Hvis de fortsatt har 10-12 poeng opp til Barcelona, kan de disponere laget sitt opp mot kampen mot United. Det er på ingen måte bankers at Real går videre, de har vist seg mer menneskelige denne sesongen, og slitt mot Dortmund og mye rart i ligaen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer