Norsk Regnesentrals anslag: Én prosents sjanse

Champions League-trekningen er blitt en komplisert matteøvelse.

USANNSYNLIG TREKNING: UEFAs generalsekretær Gianni Infantino, Champions League-finaleambassadør Steve McManaman og UEFAs konkurransedirektør Giorgio Marchetti ledet trekningen av åttendelsfinalene i Champions League i dag. Utrolig nok fikk trekningen samme utfall som generalprøven dagen i forveien. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
USANNSYNLIG TREKNING: UEFAs generalsekretær Gianni Infantino, Champions League-finaleambassadør Steve McManaman og UEFAs konkurransedirektør Giorgio Marchetti ledet trekningen av åttendelsfinalene i Champions League i dag. Utrolig nok fikk trekningen samme utfall som generalprøven dagen i forveien. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Bemerkelsesverdig, skriver Manchester United på sin hjemmeside.

- Et utrolig sammentreff, mener UEFAs eks-visepresident Per Ravn Omdal.

- Spesielt, sier Viasat-ekspert Rune Bratseth.

Saken de sikter til er dagens Champions League-trekning i sveitsiske Nyon - der de åtte kampene som ble trukket var identiske med «generalprøven» til UEFA dagen i forveien.

Minimale sjanser Sjansene for at det skal skje er svært små. Og regnestykket er mer komplisert enn det kan høres ut. Hovedårsaken er regelen om at lag fra samme nasjon ikke kan møte hverandre.

I utgangspunktet kunne for eksempel Milan (gruppetoer) bli trukket mot Manchester United (gruppevinner). Men underveis i trekningen endret forutsetningene seg:

Da Milan ble trukket som lag nummer ni, gjensto sju lag, deriblant fire spanske. Dermed kunne ikke lenger Milan og United møtes, ettersom vi da ville fått et helspansk oppgjør i en av de andre kampene.

Slike ting har komplisert regnestykket, og selv Norsk Regnesentral fikk problemer med å finne ut nøyaktig hvor stor sannsynligheten var for at prøvetrekningen og den virkelige trekningen kunne få det samme utfallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer