Russisk raseri mot utestengelse

Norsk rival raser: - En skam!

Når WADA vil utestenge alle russiske utøvere, rammer det også landets håndballandslag. - Håndballen har ikke gjort noe galt, sier lagets trener.

UTESTENGELSE: Russland risikerer å bli utestengt fra all idrett i fire år for brudd på dopingreglementet. Landets håndballstjerner forsøker å ikke fokusere på dette under VM. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert

KUMAMOTO (Dagbladet): Et utvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA) ønsker å utestenge Russland fra all idrett i fire år.

Utvalget har jobbet for å komme til bunns i russernes doping og forsøkene på å skjule dopingen for omverden. WADA mener landet har manipulert datamaterialet de har gitt fra seg, og saken strekker seg tilbake til rapporten om statsstyrt doping i 2015.

WADA skal ta en endelig avgjørelse på et møte i Paris 9. desember. Om Russland blir kastet ut av idretten, vil utøvere som beviselig ikke har vært involvert i dopingjuks kunne delta i OL under nøytralt flagg.

- Aldri vært involvert

Saken om den foreslåtte utestengelsen har nådd håndball-VM i Japan. Landets store stjernespiller, Anna Vjakhireva, av mange regnet som verdens beste, blir lei seg når hun tenker på de mulige konsekvensene.

- Det er veldig rart å høre om det igjen. Vi prøver å ikke tenke på det, for vi har aldri vært involvert i de greiene der. Det er langt unna det vi driver med. Vi prøver å ikke tenke på den saken, og heller ikke OL. Nå er målet VM og kampene som kommer, sier hun til Dagbladet.

- Hva synes du om at de vil utestenge alle russiske utøvere?

- Jeg synes det er urettferdig, det er klart.

STJERNE: Anna Vjakhireva. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Anna Vjakhireva. Foto: NTB scanpix Vis mer

Russland-trener Ambros Martín vil helst fokusere på VM, men føler med spillerne i den vanskelige situasjonen de blir satt i. Spanjolen understreker også at laget hans ikke har gjort noe galt.

- Hvis vi klarer å kvalifisere oss til OL, er det ikke hyggelig om vi ikke får lov på grunn av et slikt problem. Dette problemet har ikke vært i håndballen. Jeg vet ikke hva som skjer, og foretrekker å bare jobbe med laget mitt og fokusere på VM, forteller han.

Ville ikke svare

Russland er blant de aller største favorittene i Japan-VM. Frankrike, som også regnes med i gullkampen, har fått en vanskelig start på mesterskapet. Russerne har imponert med tre strake seirer - akkurat som Norge.

Dagbladet snakket med flere av de russiske spillerne, som er strålende fornøyd med starten. Den overhengende faren for at OL kan glippe, ville de derimot ikke si så mye om.

Et klipp fra et japansk gameshow har gått sin seiersgang på YouTube de siste årene. Slik reagerer håndballjentene på den ville pranken. Vis mer

- Jeg vet ikke. Vi må vente på informasjon, og ikke tenke på dette nå. Nå er det VM og vi spiller håndball, sier Anna Sen.

- Jeg ønsker ikke å snakke om det. Det er politikk, og ikke sport. Kanskje de kommer til å gjøre noe, men jeg er en idrettsutøver, sier Ksenija Makejeva.

Russlands legendariske håndballtrener, Jevgenij Trefilov, innser at landet nok en gang kan bli utestengt. Han er skuffet over det dårlige arbeidet, som nok en gang gjør at WADA har grunn til å kaste landet på dør.

TRENERLEGENDE: Jevgenij Trefilov. Foto: NTB scanpix
TRENERLEGENDE: Jevgenij Trefilov. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er vi selv som gir dem anledning til å presse oss ned i gjørma. Dette er synd for landet! Det er synd for russisk sport. Det dreper og undertrykker, sier Trefilov, som nå er visepresident i håndballforbundet, til rsport.

- WADA må bli tøffere

Den internasjonale olympiske komité (IOC) støtter WADAs innstilling om å utestenge Russland. «IOC vil støtte de tøffeste sanksjoner mot alle som er ansvarlige for denne manipulasjonen», uttalte organisasjonen, og støttet samtidig forslaget om å la enkelte utøvere konkurrere under nøytralt flagg.

Sjef i USAs antidopingbyrå (USADA), Travis Tygart, mener det må kraftigere midler til.

- Russland fortsetter å gi blaffen i internasjonale antidopingregler, sparke rene utøvere i magen og stikke fingeren i øyet på WADA, og de slipper unna med det gang på gang, hevder han, og åpner for å kaste Russland helt ut av idretten.

- WADA må bli tøffere og gå så langt som reglene tillater i å forby russisk deltakelse i OL.

Russiske myndigheter beklager at de risikerer å bli kastet ut av idretten.

- Denne informasjonen skaper bekymring, noe vi beklager, sier president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer