Norsk seiler i nødhavn

Volvo Ocean Race-drama i Middelhavet.

(Dagbladet): Aksel Magdahls regattabåt, Team Sanya, må bryte jorda rundt-regattaen Volvo Ocean Race etter under ett døgn på sjøen. Dermed er den andre av de seks båtene ute av spill.

I morgentimene i dag sendte Team Sanya ut melding om at de måtte gå i havn på grunn av alvorlige skrogskader på regattabåten. I 10,5 meter høye bølger og 43 knops vind hadde ikke skipper Mike Sanderson annet valg enn å bryte regattaen da de oppdaget skrogskadene ved åttetiden i morges.

Båten var da 30 nautiske mil utenfor kysten av Spania.

- Værforholdene var veldig heftige, og vi forsøkte å seile defensivt for ikke å påføre båten skader. Men det gikk altså ikke, sier Magdahl til Dagbladet.

Kontroll -Vi har lukket de vanntette dørene i båten og prøver nå å komme oss til havn. Alle om bord er i sikkerhet og vi har kontroll over situasjonen, sier Mike Sanderson.

MASTEBREKK: Abu Dhabi brakk masten og måtte bryte Volvo Ocean Race etter seks timer. Foto: Paul Todd/Volvo Ocean Race
MASTEBREKK: Abu Dhabi brakk masten og måtte bryte Volvo Ocean Race etter seks timer. Foto: Paul Todd/Volvo Ocean Race Vis mer

Volvo Ocean Race-regattaen startet i Alicante i går ettermiddag. Og etter bare få timer i sjøen brakk båten Abu Dhabi masten. En av seilerne måtte hoppe i sjøen i 3,5 meter høye bølger for å redde seiles fra å bli ødelagt. Båten er nettopp kommet tilbake til Alicante hvor det nå jobbe for å skifte mast og å reparer øvrige skader på båten. Deretter vil båten komme tilbake i regattaen.

Mens skadene på Team Sanya, hvor Aksel Magdahl er navigatør og regattaens eneste norske seiler, er uavklarte foreløpig.

- Vi skjønte at vi hadde fått store hull i baugen fordi vannet strømmet inn i båten. Men vi fikk lukket den vanntette døra foran i baugen, og turde ikke åpne den før vi var trygt i land ettermiddag. Vi kjørte pumpene for fullt underveis, og klarte å holde vannet unna. Nå er vi kommet til land og prøver å få oversikt over skadene. Vårt «shore-crew» vil så snart som mulig vurderer hvordan vi skal få reparert det hele. Og først da blir det klar hvordan vi skal komme oss tilbake i racet, sier tønsbergseileren Aksel Magdahl som er med i Volvo Ocean Race for andre gang.

- Et alternativ er å seile til Cape Town og være klar for andre etappe. Et annet alternativ er å seile gjennom Middelhavet, gjennom Suezkanalen og å bli med fra tredje etappe som starter i Abu Dhabi. Vi er utrolig skuffet over det som har skjedd. Det er en skikkelig nedtur, fortsetter nordmannen.

Norsk direktør Båten er på vei til Porta de Motril for å sjekke skadene og for å få disse reparert. Deretter håper båten å kunne returnere i regattaen.

I NØDHAVN: Aksel Magdahl og Team Sanya er på veil til nødhavn etter å ha fått store skader i skroget på båten. Foto: Ian Roman/Volvo Ocean Race.
I NØDHAVN: Aksel Magdahl og Team Sanya er på veil til nødhavn etter å ha fått store skader i skroget på båten. Foto: Ian Roman/Volvo Ocean Race. Vis mer

Volvo Ocean Race regnes som verdens hardeste regatta, og båtene er i gang med førsteetappen som går til Cape Town. Første etappen regnes å ta drøyt tre uker.

Målgangen i regattaen er i Galway i Irlanad i juli neste år.

Knut Frostad er administrerende direktør i Volvo Ocean Race, som har hovedbase i Alicante.