Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk sensasjonsseier i Svindals fravær. Kilde knuste alle: - Utlendingene er frustrerte

Tok sin første verdenscupseier.

VANT: Aleksander Aamodt Kilde knuste alle. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta
VANT: Aleksander Aamodt Kilde knuste alle. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta Vis mer

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal har vunnet omtrent alle fartsrenn denne sesongen. Forrige helg gikk det imidlertid galt da verdenseneren falt stygt og røk korsbåndet.

Det betyr at fartstronen er ledig.

Mange hadde trodd at kompisen Kjetil Jansrud ville benytte den muligheten, slik han gjorde i hele fjor, men Vinstra-gutten skuffet stort i dagens utforrenn i Garmisch-Partenkirchen.

I stedet benyttet en annen nordmann muligheten: Aleksander Aamodt Kilde. Han var den eneste som klarte å slå overraskelsesmannen Bostjan Kline.

- Det var helt utrolig. Jeg sto på startstreken og håpte på en topp-ti-plassering. Det er helt sykt, sier Kilde til NTB.

- Jeg tror det er løypa som passer meg bra, men jeg hadde aldri trodd at min første verdenscupseier skulle komme i utfor, forteller 23-åringen.

- Frustrerte utlendinger Fra startnummer 30 kjørte Kilde strålende, men lå hele tiden bak Kline. Mot slutten var imidlertid nordmannen i en egen klasse og vant sin første verdenscupseier med 22 hundredeler.

- Utrolig moro. Det er så fortjent. Jeg så Jansrud, men hadde faktisk slått av da Kilde kjørte, fordi jeg var tom for mobildata. Men jeg tenkte faktisk at han kunne finne på noe stort i dag. Han har hatt litt uflaks i det siste. Endelig gikk det, sier Tom Stiansen til Dagbladet.

- Det er ikke ofte at en 23-åring vinner et utforrenn. Det er ingen tvil om at han har en stor fremtid. Dette er starten på noe stort. Utlendingene er nok frustrerte nå, tror den tidligere verdensmesteren i slalåm.

- Fantastisk norsk dag Aamodt Kilde har tatt store steg denne sesongen og slo til med sin første pallplassering da Norge vant tredobbelt i Super G-rennet i Val Garderna like før jul.

I utfor har ikke resultatene vært like gode, men 6. plassen under de krevende forholdene Kitzbühel forrige helg ga en indikasjon på at noe stort var på gang.

Enkelte mente at han da dro fordel av forholdene, men i dag viste Kilde at han rett og slett er i superform. Jansrud gledet seg over kompisens suksess.

- Fantastisk norsk dag. Det er gledelig at han vinner. Jeg lå selv an til en god plassering, men gjør en stor feil. Jeg har ingen problemer med å glede meg over hans seier. Det er helt rått, sier Jansrud til NTB.

Svindal står med sju seire denne sesongen, Henrik Kristoffersen har vunnet seks ganger og Jansrud har to seire. I tillegg har Nina Løseth enn seier for kvinnene.

- Deilig å se at Norge fortsetter dominansen, sier Jansrud.

Kilde hadde kjørt bra på treningsrennene i forkant, men seieren var likevel en overraskelse.

Slovensk sensajon Slovenske Kline endte på en enda mer overraskende 2. plass. Han hadde aldri vært bedre enn nr. 15 i et verdenscuprenn og hadde en 23. plass som beste plassering i et utforrenn - inntil i Garmisch-Partenkirchen i dag.

SKUFFET: Kjetil Jansrud ble ikke engang topp 10 i dagens utforrenn i Aksel Lund Svindals fravær. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKUFFET: Kjetil Jansrud ble ikke engang topp 10 i dagens utforrenn i Aksel Lund Svindals fravær. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Kline klinte til fra et tidlig startnummer, men absolutt ingen trodde at det var et palløp.

Men, mot alle odds, banket sloveneren hele verdenseliten.

- Er det mulig? Alle går jo bak. Kline kommer omtrent fra intet, ropte NRK-kommentator Thomas Lerdahl.

- Vi diskuterte hvem som ville stå frem i Svindals fravær, men Klines navn ble aldri nevnt, fortsetter han.

Jansrud skuffet Men så, fra startnummer 30, kom altså Aleksander Aamodt Kilde og banket alle. Dermed ble det norsk seier selv om Jansrud skuffet og Svindal er skadet.

Jansrud tapte mye på toppen, kjørte innpå i henget, men gjorde en feil mot slutten og havnet 70 hundredeler bak. Dermed ble ikke Vinstra-gutten engang topp 10 i dagens renn.

Jansrud skjønte lite da han så resultatlista i målområdet og ristet oppgitt på hodet. Da lagkompisen Aamodt Kilde kjørte inn til seier, kom imidlertid raskt smilet tilbake.