Fotball-EM, NFF, UEFA

Norsk sinne mot Pride-nekt: - Skam dere

Norges Fotballforbund (NFF) går i strupen på UEFAs avgjørelse om å nekte Tyskland å lyse opp Allianz Arena i regnbuefargene under onsdagens EM-kamp mot Ungarn.

NEI: Dette får ikke tyskerne gjøre når Ungarn kommer til München og Allianz Arena onsdag. Foto: Andreas GEBERT / POOL / AFP /NTB
NEI: Dette får ikke tyskerne gjøre når Ungarn kommer til München og Allianz Arena onsdag. Foto: Andreas GEBERT / POOL / AFP /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Bakgrunnen for at lokale myndigheter i München ønsket å markere er at Ungarns folkevalgte har vedtatt et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

Dette har derimot UEFA satt foten ned for, fordi de anser det som en politisk markering.

- Skam dere, UEFA, for å ikke la München lyse opp stadion i regnbuefarger. Dere vet bedre enn å kalle dette en politisk markering. Dette handler om likestilling, menneskeverd og ta et standpunkt mot hat, skriver landslagsprofil Caroline Graham Hansen på Twitter.

REAGERER: Caroline Graham Hansen under landslagstrening. Foto: Berit Roald / NTB
REAGERER: Caroline Graham Hansen under landslagstrening. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Ber UEFA snu

Dagbladet har spurt NFF hva de mener om den beslutningen.

- Det er naturlig at UEFA vurderer alle aspekter ved gjennomføringen. Det er de som har ansvaret og det er deres turnering. UEFA ber folk signere for «Equal Game» på sin hjemmeside, med underteksten. «We can only fight discrimination if we stand together as a team». Personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet blir diskriminert i Ungarn og mange andre steder i verden. Regnbuens farger går derfor hånd i hånd med UEFA sine verdier. Vi mener at UEFA bør støtte forslaget om at regnbuefargene skal pryde stadion, skriver kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen i en mail til Dagbladet.

REAGERER: Kommunikasjonsdirektør i NFF, Gro Tvedt Anderssen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
REAGERER: Kommunikasjonsdirektør i NFF, Gro Tvedt Anderssen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Sterke reaksjoner

Det har vært en rekke reaksjoner både i Norge og i utlandet på UEFAs beslutning. Ressursperson for Norsk Supporterallianse, Gjert Moldestad, ber på Twitter tyskerne om å ignorere UEFAs nei.

- Tenk på dem som fortsatt blir diskriminert. De trenger støtte, din også, skriver Thomas Hitzlsperger, tidligere tysk landslagsspiller, som selv har stått fram som homofil etter karrieren.

- Ah, bare gjør det uansett. Dra til helvete, skriver programleder og tidligere England-spiss Gary Lineker.

STORMET: En kvinne stormet banen under EM-kampen mellom Belgia og Finland. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Oppsiktsvekkende

Det har også blitt lagt planer av UEFA om å flytte semifinaler og finale i EM til Ungarns hovedstad Budapest, om det skulle bli problemer med innreise og karantene i England.

- Det har vært diskutert å flytte semifinale og finale til Ungarn. Et land som nylig vedtok en lov som diskriminerer homofile. Hva mener NFF om det?

- For det første er det oppsiktsvekkende og bekymringsverdig at denne loven er vedtatt. En slik lov beveger seg vekk fra fotballens tanke om at vår idrett skal være for alle. Vi mener derfor det vil være et viktig og riktig signal å ikke flytte semifinalen og finalen til Ungarn, svarer NFF-topp Tvedt Anderssen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer