UTKLASSET VERDEN: Karsten Warholm med ny norsk rekord og seier på Bislett. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
UTKLASSET VERDEN: Karsten Warholm med ny norsk rekord og seier på Bislett. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

Karsten Warholm Bislett-stevnet:

Norsk sjokk: Et rått hode og mye ekstrem trening

Denne seieren er det stikk motsatte av en tilfeldighet.

BISLETT (Dagbladet): Før start var Karsten Warholm rangert som nummer 33 på 400 meter hekk og nummer 322 i sporten totalt. Det er tall som ikke betyr noe mer etter dette sjokkløpet der den norske yndlingen distanserte olympiamester Kerron Clement og resten av verdenseliten.

For nå er det bare gleden over en ny norsk idrettshelt som teller, i det gutten med den dårligste personlige rekorden i stjernefeltet overløp seg selv og satte ny norsk rekord med 48.25.

Likevel blir du ikke en av stjernene ved å være yr av glede. Det skjer bare for den som er spesielt glad i sporten sin.

DENNE gleden er kjernen i 21-åringens eventyrlige utvikling. På bare et par sesonger har en juniorverdensmester i mangekamp blitt en vinner i det mest voksne feltet på 400 meter hekk i friidrettens øverste dimensjon; den som smykker seg med diamanter.

Den farten sprenger alle skjemaer for sportslig framgang. På en runde i friidrett er normen 0,5 prosent forbedret tid pr. år. Karsten Warholm har hatt en framgang på over 5 prosent.

Og han har jobbet for det.

I EN hardt presset idrett der snarveier er ruta for taperne, har Karsten under ledelse av rutinerte Leif Olav Alsnes svært bevisst valgt å plotte inn det motsatte:

  • Dess lenger treningsvei, dess bedre.

Etter den raske utviklingen gjennom fjorårssesongen, har de denne vinteren og våren dratt til enda hardere. Treningsbelastningen har økt med rundt åtte timer i uka, og gitt helt ekstreme enkeltøkter:

  • En normal hardøkt for Karsten Warholm er på 5 timer.

Ofte har løper og trener det så bra sammen at en og samme økta drar seg mot 6 timer. En gang i mellom også 7. Men da snakker vi ikke om en normalarbeidsdag.

Bare et normalt glad treningsdag.

FOR det er denne jevne, tilsynelatende uslitelige treningsgleden som ligger bak norsk friidretts nye superstjerne. Karsten har en innstilling til det å trene som miljøet knapt har sett maken til. Økt etter økt legger han alt inn uten tanker på hva som kan gå galt. Bare på det som skal bli riktig.

Det var vel derfor han stusset over de advarende ordene fra legenden Edwin Moses på pressestevnet før kveldens stevne. Der minnet den gamle mester den unge, håpefulle om alt som nå kunne skjære seg:

- Jeg synes løping er en veldig enkel og ordinær greie, og jeg mener vi bør holde den som en enkel og ordinær greie, sa Warholm til Dagbladet etterpå.

Slik snakker de som har plassert idretten sin på riktig nivå i livet.

OG slik snakker de som vet at de har gjort det som har vært mulig å gjøre. Bare 21 år gammel med under en sesong bak seg som spesialisert hekkeløper. er Karsten Warholm såvidt i gang.

Før kveldens storløp hadde han klart å få automatisert antall steg ned til 13 mot åtte av de ti hekkene. Målet er ti av ti slik Edwin Moses revolusjonerte denne øvelsen fra slutten på 1970-tallet og forble ubeseiret gjennom 122 konkurranser og ti år.

Så har vel også Moses noe å tilføre den som vil holde seg i verdenstoppen på den rå, kraftkrevende distansen 400 meter hekk. Det er fortsatt 662 løp gjennom tidene som har vært raskere enn det resultatet Karsten vant med på Bislett. Edwin Moses har 48 av dem.

Likevel; akkurat i kveld holder det lenge med følelsene.

FOTNOTE: Optimismen stiger rundt de unge norske løperne. I front selvsagt det 16-årige fenomenet Jakob Ingebrigtsen som igjen presset ned verdensrekorden i denne aldersklassen til 3.56.20. Joda; det har vært 1 820 raskere milløp gjennom tidene enn dette på Bislett og unge Jakob har stormet fram langs en svært spesiell vei, men samtidig er han i et tett familiært treningsmiljø som forlengst har vist at de har skaffet seg den sportslige kunnskapen som er nødvendig for å nå verdenstoppen. Sånn er sjansene store for at pappa Gjert heldigvis lykkes med også løpersønn nummer tre , og noen av oss får en nødvendig påminnelse om at det absolutt finnes ulike veier opp på resultatlista.

Europamester Filip stivnet på 1500 meter etter å ha preget løpet fram til spurten. Fjerdeplass på 3.36.74 med to europeere foran seg (britiske Jake Wightman og polske Marcin Lewandowski) er likevel enda et godt resultat fra Ingebrigtsen-familien.