Norsk sjokkseier på Lillehammer: - Man må gni seg i øynene

Gangnes tok sin første og Norges 100. verdenscupseier i historien.

SJOKKSEIER: Kenneth Gangnes tok sin første verdenscupseier på Lillehammer i dag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SJOKKSEIER: Kenneth Gangnes tok sin første verdenscupseier på Lillehammer i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Selv om veteranene og profilene Anders Bardal og Anders Jacobsen la opp etter forrige sesong, har de norske hopperne åpnet årets sesong helt strålende.

Det startet med Daniel-André Tandes sensasjonelle seier i Klingenthal. I går fulgte Kenneth Gangnes og Andreas Stjernen opp med hver sin pallplassering.

Og i dag vant Gangnes, som hoppet mest i kontinentalcupen i fjor, verdenscuprennet på Lillehammer. I tillegg kapret Johann André Forfang 3. plassen.

- Jeg har ikke ord. Det er helt sykt, sier Gangnes til NRK.

Triumfen var den første norske på Lillehammer siden Roar Ljøkelsøy seiret og feiret i samme bakk 12. mars 2004. Gangnes ble dermed den fjerde nordmannen som har vunnet på Lillehammer.

Det var også Norges verdenscupseier nr. 100 i historien og den aller første for sensasjonsmannen fra Kolbu.

- Helt fantastisk. To nordmenn på pallen både i går og i dag. Det er helt utrolig, sa en rørt NRK-ekspert og eks-lagkamerat, Anders Jacobsen.

- For noen odds dette ville ha gitt, supplerte NRK-kommentator Christian Nilssen.

Nesten gul trøye Gangnes er et relativt ubeskrevet blad for de fleste, men er ikke spesielt ung. Han har slitt med en korsbåndsskade over flere år, blitt operert to ganger og deltatt svært lite i verdenscupen de siste årene.

26-åringen er faktisk eldre enn tidenes mestvinnende skihopper, Gregor Schlierenzauer, som har 53 verdenscupseier på merittlista.

Men i dag var Gangnes bedre enn østerrikeren og resten av verdenseliten.

- Det er helt utrolig. Jeg har nesten ikke ord, sier dagens seiersherer.

Nå er Gangnes på 2. plass i verdenscupen sammenlagt, bare ett poeng bak tyske Severin Freund. Tande og Forfang er også topp 5 i verdenscupen sammenlagt.

- Man må jo gni seg i øynene over denne fantastiske norske laginnsatsen. Det er ikke til å tro, sier Nilssen.

Fantastisk norsk laginnsats Kenneth Gangnes ledet med et halvt poeng på sloveneren Peter Prevc etter den første omgangen på Lillehammer. Johann André Forfang lå på tredjeplass, mens sensasjonsgutten Joachim Hauer var i besittelse av 4. plassen.

Hauer hadde ikke mer enn en 8. plass fra NM og 22. plass fra verdenscupen å vise til fra før. Derfor kjente nok den unge norske trioen på nervene før den avgjørende finaleomgangen.

Hauer skuffet imidlertid i 2. omgangen og ble nr. 19.

Men Gangnes og Forfang leverte som bare det. Forfang fulgte opp med 99,5 meter i 2. omgang i normalbakken og tok en foreløpig ledelse på Lillehammer. Men så kom Gangnes og stjal showet.

Kolbus store sønn holdt nervene i sjakk og kunne juble for sin første verdenscupseier etter drømmehoppet på 100,5 meter.

- Det har vært en fantastisk dag, oppsummerer Gangnes.

Peter Prevc tok 2. plassen mellom de to nordmennene. Tande ble nr. 13, mens Tom Hilde endte på 21. plass.

Dagbladet oppdaterer saken.