Norsk skihelt langer ut mot Northug: - En egoistisk guttejypling kan ikke få ødelegge for andre

Mens Gunde Svan mener han har sagt nok.

UPOPULÆR: Petter Northug er populær hos mange, men ikke alle. Flere norske skihelter har fått nok av oppførselen hans. Foto Hans Arne Vedlog
UPOPULÆR: Petter Northug er populær hos mange, men ikke alle. Flere norske skihelter har fått nok av oppførselen hans. Foto Hans Arne VedlogVis mer

(Dagbladet): Hva synes våre tidligere skihelter, de som er innskrevet i de samme historiebøkene som Petter Northug, om den pågående konflikten mellom VM-kongen fra Falun og Norges Skiforbund?

Dagbladet har kontaktet en rekke tidligere verdensmestere på ski, så vel norske som svenske, for å finne ut hvor Northugs forgjengere står i denne høyaktuelle debatten.

I likhet med de nåværende landslagsutøverne, er mange av disse skeptiske til å uttale seg om Northug-saken.

Men ikke alle vegrer seg mot å ta bladet fra munnen.

Trude Dybendahl, som blant annet tok ett gull og tre medaljer i VM i Val di Fiemme i 1991, er minst like kritisk til Northug som det Astrid Uhrenholdt Jacobsen var i går.

- Jeg har full forståelse for at Skiforbundet gjør som de gjør. De kan ikke la en egoistisk guttejypling, som bare vil tjene enda mer penger, ødelegge for alle andre og for fellesskapet, sier Dybendahl til Dagbladet.

- Han hadde tjent mer enn nok på landslaget, men forsøker å tyne ut enda mer. Med en slik egoisme synes jeg ikke det er rart at Skiforbundet setter grenser. Det er på tide.

- Det går ikke til helvete uten Northug

Dybendahl mener Skiforbundet har tøyd strikken langt nok, og at grensa er nådd.

KRITISK: Trude Dybendahl, som har åtte verdenscupseire, tre OL-medaljer og seks VM-medaljer, langer ut mot Petter Northugs oppførsel. Foto: NTB Scanpix.
KRITISK: Trude Dybendahl, som har åtte verdenscupseire, tre OL-medaljer og seks VM-medaljer, langer ut mot Petter Northugs oppførsel. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Tenk hvor mye tid og ressurser Skiforbundet har brukt for å forsøke å gjøre Petter fornøyd. Er det verdt å ofre så mye når det forvitrer og går på bekostning av fellesskapet og et system som har fungert så bra i så mange år? Nei, det er det ikke, svarer Dybendahl på sitt eget retoriske spørsmål.

- Norsk skisport er så mye mer enn Petter Northug. Det er bare tull at vi er så avhengige av ham. Det går ikke til helvete uten Petter.

Dermed støtter hun Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som uttalte følgende i går:

- Det er ikke kun Petter som har bidratt til budsjettøkning. Marit? Therese? Proffere organisasjon? Petter er viktig, men han er ikke alt, mener Jacobsen.

- Petter har fått spesialbehandling internt i utrolig mange år, både økonomisk og på alle andre tenkelige måter. Det vet jeg fordi jeg har vært en del av systemet. Og det er også helt riktig at alle behandles ulikt.

- Northug som et lite barn i barnehagen

Dybendahl mener Northug nå får svi for hans tøffe pokerspill.

- Petter har spilt for høyt i mange år og opplever litt karma nå. Han har ikke lenger friplass i verdenscupen, og Skiforbundet har bedre kort å spille på.

- Petter er litt som et barn i barnehagen som sier at han vil ha den spaden og den spaden. Men han kan ikke få alt som han vil, tydeliggjør Dybendahl.

- Hva er ditt råd til Northug og Skiforbundet?

- Hvis Petter skal tilbake i langrennssirkuset, må han nok svelge noen kameler. Han må være mer ydmyk og erkjenne at han er nordmann, enten han vil det eller ikke og deretter innordne seg etter den norske felleskapsmodellen. Skiforbundet bør holde på sitt.


Dæhlie og Ulvang vs Northug

Northug har distansert seg fra resten av langrennsmiljøet i Norge. Ifølge Dybendahl kan Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang ha tenkt i samme baner da de var aktive.

- På den tiden var det mye mer penger i alpint, noe Vegard og Bjørn prøvde å gjøre noe mer etter suksessen i OL i 1992. Da tenkte de nok litt i samme baner som Petter og vurderte om det var best å satse for seg selv, bare de to, forteller Dybendahl.

Ulvang, som i dag er leder i FIS, ønsker imidlertid ikke å kommentere saken selv.

- I min posisjon blir det feil å uttale meg om saken. Jeg støtter særforbundenes valg om at det ikke er forenlig med bruk av konkurrerende sponsorer. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si om saken, sier Ulvang til Dagbladet.

En annen verdensmester på 90-tallet, Sture Sivertsen, kan ikke huske at det var lignende tendenser da de var aktive.

- Petter er jo i en særstilling når det kommer til popularitet. Bjørn Dæhlie var kanskje i en lignende situasjon, men hadde en helt annen personlighet. Jeg hørte aldri noe snakk om at han vurderte å satse på egenhånd, forteller Sivertsen til Dagbladet.

- Det var bred eniget om at landslagsmodellen var den beste da. Petter synes tydeligvis ikke det. Jeg synes det er synd at det har blitt slik og håper de kommer til enighet. Vi trenger Petter Northug i verdenscupen, mener verdensmesteren fra 1993.

Sivertsen mener begge bør fire på kravene

Sivertsen tror ikke Northugs handlingsmønster vil skape presedens.

- Det begynte å bli mer fokus på det kommersielle og sponsorer på 90-tallet. Nå er nok den tendensen forsterket, sier han.

- Tror du denne tendensen vil utarte ytterligere?

- Det tviler jeg egentlig på. Petter skiller seg ut fra alle andre i sin væremåte. Marit Bjørgen har jo minst like gode resultater å vise til, men har aldri vurdert noe lignende.

SPONSOR: Vegard Ulvang var med på å øke sponsorenes interesse til langrennssporten.
FOTO: TOR RICHARDSEN / NTB scanpix
SPONSOR: Vegard Ulvang var med på å øke sponsorenes interesse til langrennssporten. FOTO: TOR RICHARDSEN / NTB scanpix Vis mer

- Hva er ditt råd til Northug og Skiforbundet?

- De burde begge fire på kravene og møtes på midten. Begge bør være interesserte i å komme til enighet, mener Sivertsen.

Hjelmeset tror på enighet

Det samme mener vinneren av 5-mila i VM i Sapporo i 2007, Odd-Bjørn Hjelmeset.

- Begge er avhengig av å bli enige. Northug er en juvel for Skiforbundet, og Skiforbundet er en juvel for Northug. Begge parter tjener på en avtale. Det er det perfekte utgangspunktet, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Jeg både tror og håper at de blir enige, rett og slett fordi begge vil være tjent med det.

Han tror fraværet av gravide Marit Bjørgen gjør Northug ekstra viktig.

- Hvis ingen av dem går verdenscup til vinteren, mister vi de to beste. Det hadde vært veldig dumt, mener den tidligere klassisk-kongen.

- I alle mine år jeg har jobbet med Norges Skiforbund, har det vært helt fantastisk. Det har vært eventyrlig bra. Petter har jo også erfart hvor bra det er, sier Hjelmeset.

POSITIV: Frode Estil er glad for at Petter Northug har kommet på banen. Foto: AP Photo/Jan Pitman
POSITIV: Frode Estil er glad for at Petter Northug har kommet på banen. Foto: AP Photo/Jan Pitman Vis mer

Vegrer seg mot å bli med i debatten Den tidligere mesterskapsspesialisten Frode Estil, som var svært tett på Northug da spurtkongen slo igjennom, er glad for at 29-åringen har meldt seg på debatten.

- Jeg tror det er smart at Petter selv er på banen nå. Jeg håper de kommer til enighet, sier Estil til Dagbladet.

Verken Eldar Rønning eller Jens Arne Svartedal ønsket å kommentare saken overfor Dagbladet. Også den svenske skilegenden Gunde Svan, som ofte har ytret seg kritisk mot Northug, vegrer seg mot å kaste seg inn i debatten.

Svensken mener han har sagt nok om Northug.

- Jeg ønsker egentlig ikke å si så mye om denne saken. Jeg har ikke noe med det å gjøre, sier Svan til Dagbladet.

Thomas Alsgaard, Bjørn Dæhlie, Bente Skari og de andre forhenværende verdensmesterne Dagbladet har kontaktet, har ennå ikke svart på våre henvendelser.

Northugs manager Are Sørum Langås ønsker ikke å kommentere utspillene i denne saken.

NYE TIDER: Sture Sivertsen mener at det kommersielle fokuset har økt bektraktelig i moderne langrenn.
Foto: Tobias Röstlund
NYE TIDER: Sture Sivertsen mener at det kommersielle fokuset har økt bektraktelig i moderne langrenn. Foto: Tobias Röstlund Vis mer
OPTIMIST: Odd-Bjørn Hjelmeset tror Petter Northug og Skiforbundet kommer til enighet. Foto: NTB Scanpix
OPTIMIST: Odd-Bjørn Hjelmeset tror Petter Northug og Skiforbundet kommer til enighet. Foto: NTB Scanpix Vis mer