Klasseskille norsk skisport

Norsk skisport snubler inn i et nytt klasseskille. Legenden slår alarm

Norsk skisport blir stadig mer en bevegelse forbeholdt de med god økonomi. Det er en dårlig utvikling. Bare spør skilegenden Frode Estil.

ALARM, ALARM! Skilegenden Frode Estil er en av mange som advarer mot en stadig mer klassedelt norsk skisport. Det er til å løse om visjonene blir store nok. Akkurat som Estil selv var en mester på å reise seg hver gang han snublet underveis. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
ALARM, ALARM! Skilegenden Frode Estil er en av mange som advarer mot en stadig mer klassedelt norsk skisport. Det er til å løse om visjonene blir store nok. Akkurat som Estil selv var en mester på å reise seg hver gang han snublet underveis. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Det er en snikende følelse i Ski-Norge at noe ikke så bra er på gang. Mer og mer blir enkelte av de syv grenene i Norges Skiforbund dominert av unger fra urbane strøk.

Endringen er tydeligst i langrenn der tyngdepunktet i rekrutteringen er i ferd med å flytte seg fra Trøndelag til Oslo-området, og da gjerne til de penere strøkene av byen. Dess dyrere og mer klimautsatt skisporten er blitt, dess mer homogen er køen av ungene som får sjansen til å være med.

Før skitinget starter i Stavanger i dag, nærmer denne historien seg fortellingen om Snøhvit og de syv skilekene.

Og det hvite, rike og tilsynelatende vellykkede , gir ikke automatisk en lykkelig fortsettelse for nasjonalsporten i et stadig mer kulturelt mangeartet norsk samfunn.

SELVSAGT er det grenser for hvor raskt en tradisjonsbundet idrett som ski vil endre seg. Barrierene er høye med stikkord som antall ski, staver og støvler, dyr smøring, enda dyrere heiskort og lang vei til snøen. Brede, hverdagslige og vante norske skileker som alpint, langrenn og ulik frikjøring, krever både omfattende utstyr og logistikk for de som har lyst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer