Norsk skitrener frykter dopingrush

Svein Tore Samdal håper noen snart blir tatt.

Landslagstrener Svein Tore Samdal frykter utstrakt doping når langrennssesongen starter.

- Jeg håper av hele mitt hjerte at noen snart blir tatt for bruk av det såkalte DYN-EPO-hormonet. Hvis ikke det skjer, er jeg redd vi kan stå overfor Salt Lake City-tilstander utover vinteren.

- Dersom dette ikke avsløres via en test snarest, kommer nok løpere til å bruke stoffet. Vi vet at det eksisterer og brukes i visse miljøer. Selv håpet jeg på en avsløring i forbindelse med sommer-OL, sier Samdal til NTB.

- Etter hva jeg vet, er det avdekket DYN-EPO-spor i blodprøver, men disse holder ikke juridisk. Derfor må man komme opp med en analysemetode for urin.

DYN-EPO er et kunstig framstilt hormon, men ligner mye på det kroppen selv produserer. Alle typer EPO øker produksjonen av røde blodlegemer og fører til bedre oksygenopptak.

Ifølge eksperter kan utøvere forbedre seg med opp til fem prosent ved bruk av slike midler. Det kan være forskjellen på en 25. plass og seierspallen.

  • Verdenscupåpningen går i Düsseldorf 23. oktober med sprint. 20. november er det klassisk-renn i Östersund. VM i Oberstdorf går i februar.

    (.NTB)

HORMONREDSEL:</B> Jan Tore Samdal er redd utøvere kan ta DYN-EPO-hormonet uten å bli tatt.