SKUFFET: Håvard Bøkko og de andre norske skøyteløperne klarte ikke å kapre noen medaljer under VM enkeldistanser på OL-isen i Sotsji. Her fra allround-VM på Hamar i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKUFFET: Håvard Bøkko og de andre norske skøyteløperne klarte ikke å kapre noen medaljer under VM enkeldistanser på OL-isen i Sotsji. Her fra allround-VM på Hamar i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Norsk skøytenedtur på OL-isen

For første gang på fem år ble det ingen norske medaljer i VM enkeltdistanser.

To femteplasser var beste norske resultater på neste års OL-is i Sotsji.

I 2009 fikk Håvard Bøkko sølv på 5000 og 10.000 meter. For to år siden tok han gull på 1500 meter, og i fjor ble det bronse på samme distanse. I OL-året 2010 ble mesterskapet ikke arrangert. Ikke siden 2008 har det endt uten norsk medalje.

Norges Skøyteforbund hadde målsetting om minst en medalje i mesterskapet i Russland.

- Det er skuffende. Det er egentlig bare Sverre (Lunde Pedersen) som leverer, og til dels Ida (Njåtun). Ellers har det vært under pari, sa landslagstrener Jarle Pedersen til NTB.

Nådde ikke opp Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nielsen endte på femteplass på lagtempoen i Sotsji søndag.

- Alle gjør så godt de kan, men vi har litt for få løpere å spille på. Alle må ha dagen for at vi skal ta medalje. Så tøft er det, mente landslagstreneren.

Den norske trioen gikk på 3.58,68 og var 6,65 sekunder bak suverene Nederland, som forsvarte gullet fra i fjor.

Sølvet gikk til Sør-Korea på tiden 3.44,59. Polen sikret bronse med 3.45,22. Norge var snaut tre og et halvt sekund fra medalje.

På kvinnenes lagtempo ble Norge nummer seks. Hege Bøkko, Ida Njåtun og Mari Hemmer gikk på 3.07,23. Nederland vant for annet år på rad med tiden 3.00,02. Polen var 4,89 sekunder bak og tok sølv og Sør-Korea bronse med 3.05,32.

Syk Bøkko I de individuelle løpene var Sverre Lunde Pedersens femteplass på 1500 meter torsdag beste norske resultat. Da endte Håvard Bøkko på en svak ellevteplass. På 5000 meter brøt Bøkko på grunn av sykdomsproblemer, mens Pedersen ble nummer sju. Begge sto over 10.000-meteren for å forberede seg til lagtempoen.

Beste individuelle resultat blant de norske kvinnene var Ida Njåtuns tolvteplass på 1500 meter.

- Noen har stått distansen ut, mens andre har hatt en dalende formkurve på slutten, sa Pedersen.

Selv om sesongen endte i skuffelse for de norske løperne, har det også vært flere høydepunkter. Håvard Bøkko tok sølv i allround-VM på hjemmebane og bronse i EM. Både han og Sverre Lunde Pedersen var også på seierspallen i verdenscupen i løpet av sesongen. I tillegg ble det en tredjeplass på lagtempo under verdenscupen i Astana før jul.

- Allround-VM og EM var de store målene, men også VM enkeltdistanser. Vi gjorde det bra i to av dem og feilet her, sa en skuffet Jarle Pedersen.

(NTB)