VANT SUVERENT:For første gang i karrieren slo Ida Njåtun alle sine utenlandske konkurrenter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT SUVERENT:For første gang i karrieren slo Ida Njåtun alle sine utenlandske konkurrenter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Norsk skøytesensasjon knuste alle i VM: - De får jo grisebank. Det er helt sinnssykt!

Knuste konkurrentene og norgesrekorden med over ett sekund.

(Dagbladet): Ida Njåtun knuste alle konkurrentene på 1500-meteren i allround-VM i Calgary.

Njåtun, som aldri tidligere hadde vunnet et internasjonalt skøyteløp, gikk et perfekt disponert løp og bare økte og økte sin til canadadiske makker, Kali Christ.

Med tiden 1.52.71 vant hun 1500-meteren helt suveren. I tillegg smadret hun den gamle norgesrekorden som var på 1.54.09.

— Det er mitt livs løp. Jeg følte at jeg trengte en opptur. Det har vært en litt trøblete sesong med mye sykdom. Det var helt vilt. Jeg gråt som bare det etter løpet og var helt ute av det. Det var en god følelse, sier Njåtun til NTB.

Ble sjokkert og rørt Sensasjonskvinnen Njåtun var heller ikke veldig langt unna den «uslåelige» verdensrekord til legendariske Cindy Klassen fra Salt Lake City i 2005. Den er på 1.51.79.

- Hun knuser jo den norske rekorden, ropte NRK-kommentator Carl Andreas Wold da sensasjonen var i ferd med å bli et faktum.

- Det er helt sinnssykt. Hun tror det ikke selv. Det er så bra. Jeg blir litt rørt, sier skøyteekspert Even Wetten.

- Det er ypperste verdensklasse. Det er det desidert beste skøyteløpet hun noen gang har gått. Hvis ikke dette holder til pallen, er det bare å pakke sammen!

Njåtus superløp kom som lyn fra klar himmel. Etter 2. plassen i Berlin i 2010 har mellomdistansespesialisten slitt med å klare topp 6-plasseringer.

I dag var imidlertid ingen av de øvrige konkurrentene i nærheten. I tur og orden ble samtlige knust av 24-åringen fra Norge.

I det siste paret kom storkanonene Heather Richardson og Martina Sablikova, men også de ble fullstendig utklasset.

- For et løft for norsk skøytesport! Amerikanske Rchardson kapret riktignok 2. plassen bak Njåtun, men var - tro det eller nei - 1,52 sekund bak den norske kometen med tiden 1.44.23.

- De får jo grisebank av Ida. De er ikke i nærheten. Det er helt utrolig, sier Wetten.

- For en prestasjon av Ida. For et løft for norsk skøytesport. For en prestasjon på kvinnedagen! ropte skøyteeksperten engasjert.

I sammendraget er Njåtun nummer fire, 13,76 bak ledende Richardson. Hun er drøye fem sekunder bak bronseplassen.

Det har vært en svært oppløftende norsk skøytehelg. Sverre Lunde Pedersen leverte to meget gode løp på 500 og 5000 meter i går. I dag jakter han gull og medalje i allround-VM.