Norsk skøytesport til tenkeboksen

Kjell Storelid forbedret sin bestetid på 10 000 meter med 14 sekunder - likevel ble han slått med 20 sekunder av Gianni Romme. - Det kjennes litt merkelig, innrømmer han.

I Vikingskipet før jul slo Storelid alle nederlenderne på 5000 meter, i Nagano ble det en 5. plass på 10 000 meter og 8. plass på 5000. Det er ikke hva man kaller et optimalt sesongopplegg.

- Målsettingen var å komme på pallen på begge langdistansene, og det klarte vi ikke. Dermed kan vi ikke si oss fornøyd med OL-innsatsen. Vi får sette oss ned etter sesongen og finne ut hva vi har gjort feil, sier trener Svein-Håvard Sletten.

- Nederlenderne gjør en del forskjellig fra oss treningsmessig. Blant annet bruker de rulleskøyter mer og de sykler mer. Kanskje vi burde spionere litt på dem, sier Storelid, og nikker når vi foreslår Brigt Rykkje, bosatt i Nederland, som norsk «skøytespion».

Ikke skremt

Skøyteløperne sier de ikke er skremt, men meget imponert over Gianni Romme. - Han går ut i et vanvittig tempo, og selv om rundetidene går opp etterhvert ser det ikke ut til at han blir stiv, sier Storelid.

Sletten kan ikke se at nederlendere har gjort noe revolusjonerende. - De har kanskje hatt et forsprang på klappskøytene, men skøyteteknisk har det ikke forandret seg i det hele tatt, sier Sletten.

Denne gangen hadde man heller ikke fartstripene å skylde på. De norske hadde stripene på plass på trikoten på milen, men nederlenderne var likevel like overlegne som på 5000 meter.

Slettens stilling

Sletten, som overtok som hovedtrener etter OL i 1994, sier at hans stilling «ikke har vært noe samtaleemne» i Nagano.

- Det snakker vi om først når sesongen er over, sier han.