Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anna Svendsen og Fredrik Riseth best i prologen i Piteå

Norsk skrell: Anna Svendsen utklasset Charlotte Kalla i prologen

Piteå-sprinten i dag er svært viktig for OL-uttaket. I kvinneklassen tok Anna Svendsen utfordringen og banket Charlotte Kalla med nesten seks sekunder. Fredrik Riseth var raskest hos herrene da Emil Jönsson tabbet seg ut.

STORFORM: Anna Svendsen leverte en sensasjonell sprintprolog i Piteå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STORFORM: Anna Svendsen leverte en sensasjonell sprintprolog i Piteå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens klassisksprint i Skandinavisk Cup i Piteå er viktigere for OL-uttaket i sprint enn samtlige sprinter i Tour de Ski.

Det fortalte langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet før jul. Årsaken er at denne klassisksprinten er regnet som ett av fem uttaksrenn til OL-sprinten, sammen med de klassiske sprintene i Ruka, Lillehammer, NM og Planica.

I dag står derfor mye på spill for mange av Norges raskeste langrennsløpere.

Derfor anbefalte landslagsledelsen Petter Northug å gå i Piteå, og derfor valgte andre sprintess som Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal å droppe Tour de Ski og heller konsentrere seg om denne og kommende OL-relevante sprinter.

Utklasset Kalla

Det samme gjorde Anna Svendsen, som vartet opp med en monstertid i dagens prolog i Sverige. Hjemmehåpet Charlotte Kalla, som var verdens beste langrennsløper før jul, ble utklasset fullstendig.

Kalla var nest raskest i prologen, men ble likevel utklasset med vanvittige 5,71 sekunder av Anna Svendsen i prologen. Kalla er riktignok ikke blant verdens aller beste på den korteste distansen, men er likevel så solid at hun bruker å være ganske høyt oppe på resultatlistene etter prologer i verdenscupen.

Når Svendsen da går nesten seks sekunder raskere i løpet av 1,4 kilometer, er det en sjelden maktdemonstrasjon. Tiril Udnes Weng ble nr. 3 i prologen, 6,13 sekunder bak Svendsen. Jonna Sundling fulgte på plassen bak Udnes Weng.

Lever OL-drømmen?

Videre ble det svenske langrennsvidunderet Ebba Andersson parkert med 12,6 sekunder i prologen av Svendsen, mens eksplosive Mona-Lisa Nousianen var 13,85 sekunder treigere enn det norske prologvinneren. En solid sprinter som Barbro Kvaale ble slått med over 20 sekunder i prologen.

Spørsmålet er om Svendsen - med en seier i Piteå - kan gå seg inn i diskusjonen om en plass på det norske sprintlaget i OL.

Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng ligger i utgangspunktet best an, etterfulgt av Kathrine Harsem, Mari Eide, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen.

Eksempelvis har Bjørgen foreløpig bare en 18. plass som best i sprint denne sesongen og kan fort konsentrere seg om de lengre distansene. Det er den fjerde plassen etter Falla, Østberg og Weng som er mest åpen, og her kan eksempelvis Anna Svendsen blande seg inn i diskusjonen.

Riseth vant herreprologen

I herreklassen er det fullt kjør og vidåpent om de tre sprintplassene i OL-troppen ved siden av Johannes Høsflot Klæbo.

Forrige sesongs U23-verdensmester i sprint, Fredrik Riseth, imponerte nok en gang i prologen i Piteå i dag og vant den 58 hundredeler foran Anssi Pentsinen. I herreklassen var det langt mindre vann mellom båtene.

Av øvrige norske løpere med OL-ambisjoner ble Pål Trøan Aune nr, 3, Kasper Stadaas nr. 5, Mattis Stenshagen nr. 7, Even Northug nr. 12, Eirik Brandsdal nr. 15, Sondre Turvoll Fossli nr. 18 og Håvard Solaas Taugbøl nr. 28.

Emil Jönsson havnet på en svært skuffende 32. plass og er slått ut av prologen. Pål Golberg, som ble slått ut av vannkopper før jul, deltok ikke.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!