UTENFOR PALLEN: Johann André Forfang falt ned fra 4.- til 7.-plass i skiflygingsbakken i Oberstdorf fredag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
UTENFOR PALLEN: Johann André Forfang falt ned fra 4.- til 7.-plass i skiflygingsbakken i Oberstdorf fredag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpixVis mer

Norsk skuffelse i skiflyging - da 18-åring vant

Med mye bakvind var Johann André Forfang sjanseløs på å ta seg opp på verdenscuppallen i skiflyging i Oberstdorf. Han falt tre plasser og ble nummer sju.

Svært krevende vindforhold ga store utslag mot slutten av finaleomgangen. 18 år gamle Timi Zajc hoppet sjette sist, men ingen av konkurrentene som kom bak ham klarte å vippe sloveneren ned fra førsteplassen.

Zajc er et stort talent, men få hadde trodd at han skulle ta fredagens seier i Oberstdorf. Med 233,5 meter i finalehoppet slo han polske Dawid Kubacki med 5,3 poeng. Markus Eisenbichler fra Tyskland ble treer.

Under fryktelige vindforhold klarte Forfang bare 198,5 meter. Dermed endte han 15,1 poeng bak den siste pallplassen. Forfang lå på fjerdeplass etter svevet på 222,5 meter i første omgang.

Tidligere på dagen var Tromsø-hopperen best i kvalifiseringen.

Stoch slet også

Kamil Stoch ledet rennet halvveis, men i likhet med Forfang hadde polakken utur og landet på bare 197 meter. Landsmannen Piotr Zyla, som var toer etter første omgang, led samme skjebne og falt ned til fjerdeplass.

Stefan Kraft sto med tre strake verdenscupseirer, men fredag måtte østerrikeren nøye seg med en 6.-plass. Han var nummer tre før finaleomgangen.

Halvor Egner Granerud ble nest best av de norske. I første omgang landet han på 220 meter, men var jamsides i landingen, ble trukket kraftig og fikk 199,4 poeng. I finalen klatret han to plasser og endte til slutt som nummer åtte etter et svev på 206,5 meter.

Tande-opptur

Daniel André Tande gjorde på sin side et kjempebyks på ti hakk. Der han i første hopp måtte nøye seg med 201 meter, ble det 223 i finalen. Det skjøt ham opp til 10.-plassen.

– Det var mye positivt i dag. Jeg fikk svar på at jeg har gjort mye riktig og kommet på sporet av ordentlig skihopping igjen. Det er veldig moro, sa Tande til NTB på telefon fra Tyskland.

I vinter har Tande slitt i hoppbakkene. Fredag var han tilbake i bakken der han ble dobbelt VM-vinner i fjor, og han fant seg umiddelbart til rette med 222,5 meter. Det var det beste svevet i første treningsomgang.

Men i første omgang, under svært tunge forhold, maktet han ikke å levere like sterkt. I tillegg fikk Tande uvanlig dårlige stilkarakterer og 181,3 poeng. Oppturen kom i finaleomgangen.

– Det var ikke et maksimalt hopp av meg i 1. omgang. Jeg var litt på grensa igjen i posisjoneringen. Når det i tillegg er tyngre forhold, er det vanskelig å hoppe langt. Så enkelt er det, men jeg var hakket flinkere i 2. omgang. Da funket ting bedre, og jeg hadde også mer flaks, sa Tande etter sitt første verdenscuprenn siden 6. januar.

To nye renn i helgen

Tande syntes det var leit med Forfang-missen i fredagens finale.

– Det er selvfølgelig utrolig kjedelig. Han gjorde en veldig bra kvalik og lå veldig bra an etter 1. omgang, så han får ta med seg det og prøve igjen i morgen, sa han.

Robert Johansson ble nummer 17 i fredagens renn etter hopp på 223,5 og 213 meter. Rett bak fulgte Andreas Stjernen, som hadde svev på 204 og 205,5 meter i den tyske skiflygingsbakken.

Anders Fannemel falt fra 17.- til 26.-plass i finaleomgangen. Han greide kun 196,5 meter. Det var ni meter kortere enn hans første hopp.

Det er nye skiflygingsrenn lørdag og søndag.