Froome i dopingtrøbbel:

Norsk Sky-sjef om Froome: - Vet han ikke har gjort noe galt

Briten i full trening på Mallorca.

GÅR GOD FOR FROOME: Gabriel Rasch tror ikke Chris Froome med viten og vilje har forsøkt å jukse med å ta inn større menger salbutamol enn det regelverket tillater. Nordmannen er nå på samling med Sky som en av lagets sportsdirektører. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GÅR GOD FOR FROOME: Gabriel Rasch tror ikke Chris Froome med viten og vilje har forsøkt å jukse med å ta inn større menger salbutamol enn det regelverket tillater. Nordmannen er nå på samling med Sky som en av lagets sportsdirektører. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Med Kristoffer Halvorsen og Chris Froome foran seg i løypa, tar Gabriel Rasch seg tid til en prat med procycling.no fra følgebilen til Team Sky.

Kvelden i forveien ble ryttere og ledere på Mallorca informert om at Froome hadde avlevert en urinprøve med for høye verdier av stoffet salbutamol.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har satt grensen for bruk av stoffet, som finnes i blant annet astmamedisinen Ventoline, til 1200 nanogram per milliliter. Froome skal ha fått målt 2000 ng/ml i en prøve levert under vueltaen den 7. september.

- Jeg var i vueltaen sammen med Froome, og han ble testet over 20 ganger i løpet av oppholdet. Vi har tester fra omtrent hver eneste dag, og noen ganger to ganger om dagen. Dette er en sak som i utgangspunktet ikke skal komme ut i media. Det finnes mange slike saker hvor tinger på grensen og det legges opp til grundigere undersøkelser. Det er en trist sak å våkne opp til, men jeg er helt sikker på at han ikke har gjort noe galt, sier sportsdirektør i Team Sky, norske Gabriel Rasch, til procycling.no.

Større funn enn hos Johnsrud Sundby

Så tidlig i saken, er det vanskelig å spå for mye rundt de eventuelle sanksjonene sykkelstjernen risikerer, viser tidligere tilfeller av overdreven salbutamol-bruk, at han ligger dårlig an.

Martin Johnsrud Sundby puttet ni ganger tillatt dose (15000 mikrogram) i forstøverapparatet i forbindelse med konkurranse og fikk målt 1340 og 1360 nl/ml.

Les også: Kaggestad: - Tror han har en dårlig sak

RISIKERER UTESTENGELSE: Hvis Chris Froome ikke har en god forklaring på hvordan salbutamol-verdiene var altfor høye under Spania rundt, ryker han sannsynligvis på en utestengelse fra sykkelsporten. FOTO: AFP PHOTO / JAIME REINA
RISIKERER UTESTENGELSE: Hvis Chris Froome ikke har en god forklaring på hvordan salbutamol-verdiene var altfor høye under Spania rundt, ryker han sannsynligvis på en utestengelse fra sykkelsporten. FOTO: AFP PHOTO / JAIME REINA Vis mer

Det endte med en lav straff, kun to måneders utestengelse. Diego Ulissi ble målt til 1920 nl/ml i 2014 - og ble utstengt i ni måneder.

- Frykter dere ikke også at Froome ryker på en utestengelse i denne saken?

- Det vet jeg ikke. Jeg kjenner ikke til hvor lik saken hans og eventuelt Martin Johnsrud Sundbys sak er. Jeg vet ikke hvor mange tester de hadde i forkant og i etterkant, og omstendighetene rundt testene. Jeg vil tro at de sitter på mye mer data i denne saken, så vi får se når myndighetene og legene er ferdige med å gjennomgå alt dette. Treningsmessig er det «business as usual» her, så får andre - som har mer greie på det - ta seg av dette, sier Rasch og henviser til Skys medisinske apparat.

Kan bli utestengt

Skulle Froome ryke på en utestengelse, kan sammenlagtseirene fra både vueltaen og sommerens Tour de France stå i fare. Det vil også kunne skape problemer i begynnelsen av neste sesong, hvor han etter planen skal prøve seg på den beryktede giro-tour-dobbelen.

Så kan det selvsagt også ende opp med at mannen blir frikjent, og da blir ringvirkningene selvsagt ikke like store.

Britiske medier skriver at Froome ble informert om funnet i dopingprøven hans samme dag som han syklet VM i lagtempo i Bergen, altså den 17. september.

Rasch visste ingenting før laget holdt informasjonsmøte tirsdag kveld.

- Hvordan kjenner du Froome som utøver og person?

- Jeg begynner å bli godt kjent med ham. Jeg har hatt mange løp sammen med ham. Og min følelse, i hjertet mitt - er at han ikke har gjort noe galt. Det er jeg helt sikker på.

Sky forsvarer rytteren sin

Slik regelverket tilsier har UCI nå bedt om en forklaring på de høye salbutamol-verdiene i urinprøven hans fra 7. september i år.

Les også: - Froome tatt med for høye salbutamol-verdier

Dersom Froome ikke kan gi en god forklaring på funnet, risikerer han altså utestengelse.

Enn så lenge hevder Team Sky at rytteren er uskyldig. I en pressemelding skriver de sågar at «forespørselen fra UCI om å forklare funnet, ikke nødvendigvis indikerer at noen regler er brutt».

Fra Froomes side hevdes det at han ikke har oversteget den tillatte døgndosen på 1600 nanogram og 800 nl/ml per 12. time, men verdien som ble målt i prøven hans var likevel høyere enn tillatt innenfor koden til det internasjonale antidopingbyrået (WADA).

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer