Martin Johnsrud Sundby OL 2018

Norsk spurtdrama: Martins seier er mye viktigere enn Johannes sitt tap

To gode OL-håp.

IKKE RASKEST: Her taper Johannes Høsflot Klæbo spurten mot italienske Federico Pellegrino. Det er Johannes klok nok til å unngå i OL. FOTO: AFP / Robert Michael.
IKKE RASKEST: Her taper Johannes Høsflot Klæbo spurten mot italienske Federico Pellegrino. Det er Johannes klok nok til å unngå i OL. FOTO: AFP / Robert Michael.Vis mer

NÅR yndlingen Johannes Høstflot Klæbo taper en ren spurtduell bare minutter etter at 13 år eldre Martin Johnsrud Sundby smetter fra en bøling med Norges yngste og raskeste skiløpere i innspurten, er det som om vår lille skiverden plutselig er blitt snudd på hodet.

Men begge disse to spurtene er til å forstå. Og enda viktigere:

  • De er gode tegn i forhold til OL.

Der stilller både Johannes og Martin med fartsressurser som kan gi gode resultater.

DET er kanskje mest overraskende når det gjelder Martin. I flere sesonger har det norske skipublikummet fulgt den beinharde jobbingen hans for å bli raskere. Sett i etterkant er den en innsats som beviselig har gitt store resultater, men sånt er lett å glemme så lenge det ikke er blitt noe individuelt VM -eller OL-gull.

Det får Martin nødvendigvis heller ikke i Pyeongchang. Men denne 3-mila i NM på Gåsbu ga ham en klar tilbakemelding om at den siste varianten av sprintsatsingen vil betale seg.

FØR denne sesongen har Martin lagt vekt på å kunne holde en økt marsjfart. Det har han gjort både med tanke på 15 km i fristil med enkeltstart og fartsøkningen mot slutten av fellesstartene.

Underveis i treningen har han holdt et tempo han aldri tidligere har nådd. Det var et glimt av slike økter vi fikk se på inngangen til NM-stadion i dag. Der var Martin plutselig rask nok til å stikke fra alle i front av feltet. Flere langt yngre og vanligvis adskillig kjappere skiløpere var i posisjon til å følge ham helt inn, men ingen klarte å tette luka.

Til det sprintet Martin rett og slett for fort.

kan alle med rette innvende at dette var et felt uten ekstremt raske avsluttere som Sergej Ustjugov, Johannes Høsflot Klæbo og Alex Harvey. De og flere andre vil gi et enda røffere tempo på den siste kilometeren i OL, men det kan ikke Martin Johnsrud Sundby gjøre noe med.

Det eneste som er under hans kontroll, er egen toppfart. At den nærmer seg et maksimalt nivå gir trygghet inn i den siste måneden med trening. Nå går det an å ane at formutviklingen kan gjøre at Martin endelig kommer til et internasjonal mesterskap som den beste utgaven av seg selv.

DET gjør sannsynligvis også Johannes Høsflot Klæbo. Der virker det som om han og morfar har oppsiktsvekkende god styring. For det er slett ingen overraskelse at Johannes blir spurtet ned av den vennlige italieneren Federico Pelegino i en flat byløype i fristil.

Den spurten viser det miljøet forlengst har visst:

  • På selve oppløpet er Johannes også til å slå.

Fordi han mer enn noen innser den muligheten selv, gjør han vanligvis taktiske valg for å minimalisere utfordrernes sjanser. Få er mer systematisk enn denne 21-åringen i det å beregne fart.

LANGS elvebredden i Dresden var det umulig for Johannes å utføre akkurat den jobben. Her var det ingen bakker som gjorde det mulig å rykke underveis. I finalen måtte det bli en test av ren hurtighet, og der var Pelegrino ikke uventet den raskeste.

I OL er det både bakker og klassisk stil. Det er Johannes sin vinnerkombinasjon og plan A. Så har han i motsetning til Martin Johnsrud Sundby også en svært sterk plan B.

Men jeg tror ikke at han trenger å bruke den i OL-finalen.

FOTNOTE: Selve OL-uttakene blir stadig vanskelige. Astrid Jacobsen spurtslo Ragnhild Haga på 15km duathlon, mens Niklas Dyrhaug er i så fin framgang at han nærmer seg et lag på 30km. Det samme gjør Finn-Hågen Krogh som endelig klarte å gjennomføre et bra klassisk renn. De to er hurtigere enn Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund som til nå har virket som opplagte norske valg i OL-starten. Akkurat de sprintegenskapene frister nok også landslagsledelsen, men igjen avgjør formen inn mot OL.