Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk stadion-speaker mener svenskene bløffer

Beskyldes for å ha hjulpet Hegle Svendsen til seier.

ERFAREN STADIONSPEAKER: Norske Kjell Erik Kristiansen er en kjent stadionstemme i vintersportmiljøet, men er blitt beskyldt for å ha sabotert Björn Ferry under svenskens siste skyting på 20-kilometeren torsdag. Kristiansen sier kritikken er direkte feil, men legger til: - Jeg kan gjerne ta skylda hvis det hjelper svenskene.
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
ERFAREN STADIONSPEAKER: Norske Kjell Erik Kristiansen er en kjent stadionstemme i vintersportmiljøet, men er blitt beskyldt for å ha sabotert Björn Ferry under svenskens siste skyting på 20-kilometeren torsdag. Kristiansen sier kritikken er direkte feil, men legger til: - Jeg kan gjerne ta skylda hvis det hjelper svenskene. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer

|||(Dagbladet): Nordmannen Kjell Erik Kristiansen er en kjent stemme på skiskytterarenaer rundt om i verden.

Han har jobbet som stadionspeaker i en årrekke, men ble i dag beskyldt for å ha sabotert det som kunne vært et vinnerløp av Sveriges egen Björn Ferry under gårsdagens 20-kilometer i Östersund.

31-åringen hadde tre nuller før siste skyting, men én bom gjorde at han i stedet endte på 6. plass, et drøyt minutt bak Emil Hegle Svendsen.

- Skjer ikke med Zlatan

Ferry er kjent som en løs kanon i skiskyttermiljøet - og etterpå fyrte han løs mot speaker Kristiansens forstyrrende kommentering da det gjaldt som mest.

- Det greier seg med «Her kommer Björn Ferry, og han legger seg på bane seks». Da kan de som vil følge med. Han trenger ikke kommentere hvert eneste skudd. Om Zlatan skal ta en straffe sier ikke speakeren «nå legger Zlatan ballen på straffemerket, nå springer han fram og nå skyter han over, oioioi», sa Ferry til Aftonbladet.

Han fikk også støtte av trener Wolfgang Pichler.

- Han snakker hele tiden. Det er noe «skit».

Overfor Dagbladet avviser Kjell Erik Kristiansen beskyldningene fra den svenske leiren.

Har fakta på sin side

- Det er bare tull, egentlig. Det er mulig jeg sa «bom» akkurat da han bommet, men jeg har aldri sagt «treff, bom, treff, bom» og så videre. Sånn kommenterer jeg ikke. Dessuten kom Pichler bort til meg i ettermiddag og la seg helt flat, og sa at han aldri hadde sagt det som sto i avisa. Men det er fort gjort å si noe uoverveid når man er frustrert og det ikke går som man vil i løpet. Jeg har vært med å så lenge at jeg takler det, sier han.

TV 2 har gått nærmere gjennom opptakene fra Ferrys siste skyting, og det er vanskelig å høre stort fra speakeren under skyteserien, kanskje med unntak av det ene bomskuddet. Kristiansen mener det også er en del fakta som ikke er kommet fram, som taler mot det svenskene har hevdet.

- Det er ikke noen høyttalere på selve skytebanen, de er rettet mot publikum inne på arenaen. De aktive hører nesten ingenting av det vi gjør når de er på standplass. Det er publikum vi jobber for. Vi har testet dette på massevis av aktive, og de sier at de ikke hører noe. Hvis Ferry sier at han har hørt noe, så må han ha vært fryktelig ukonsentrert og ute av fokus.

- Er svenskene dårlige tapere?

- I denne saken er de det. På onsdag tok de dobbeltseier med jentene, jeg var speaker da også og sa de samme tingene, men da var det ingenting å høre etterpå. Men på generelt grunnlag vil jeg ikke si de er dårlige tapere, sier Kristiansen.

FARGEKLATT: Björn Ferry er kjent som en sitatmaskin blant journalistene. Og han leverte også etter torsdagens 20-kilometer. Under dagens trening vurderte Kristiansen å kjøre en practical joke på ham. - - Jeg tenkte å rope «bom, treff, bom, bom». Men for det første skjøt han ikke, og for det andre hadde jeg ikke lyd på høyttaleren, flirer nordmannen. 
Foto: Ned Alley / SCANPIX
FARGEKLATT: Björn Ferry er kjent som en sitatmaskin blant journalistene. Og han leverte også etter torsdagens 20-kilometer. Under dagens trening vurderte Kristiansen å kjøre en practical joke på ham. - - Jeg tenkte å rope «bom, treff, bom, bom». Men for det første skjøt han ikke, og for det andre hadde jeg ikke lyd på høyttaleren, flirer nordmannen. Foto: Ned Alley / SCANPIX Vis mer

Får støtte av de norske

Han sier han møtte på Björn Ferry kort tid etter løpet, uten at svensken hadde noe på hjertet da.

- Han sa ingenting til meg. Om det nå hadde vært slik at jeg hadde sagt alt dette, kan man spørre seg om det er verre enn i for eksempel Ruhpolding, der 30 000-40 000 tyskere står og skriker når de skyter. Jeg vil tro det er enda verre. Jeg har gjort det samme i 15 år, enten det har vært i Holmenkollen, Trondheim eller et annet sted.

De norske utøverne skal ifølge Kristiansen ha sagt at de har null problemer med hans måte å kommentere på.

- Bjørndalen er blitt spurt, han sitter i de aktives komité og sa han aldri hadde opplevd dette som et problem. Det samme hadde Emil sagt. Jeg snakket også med Staffan Eklund, som står på skytebanen for svenskene. «Skitsnakk», var hans kommentar til det som sto i avisa i dag.

Ville fleipe med Ferry

Under dagens trening oppdaget Kristiansen Björn Ferry ved stadion, og tenkte å kjøre en spøk på svensken.

- Jeg tenkte å rope «bom, treff, bom, bom». Men for det første skjøt han ikke, og for det andre hadde jeg ikke lyd på høyttaleren. Men da hadde han ledd godt, det er jeg sikker på. Jeg kjenner Björn så godt at jeg vet han ikke mener noe mer med det.

Like fullt tilbyr Kristiansen å påta seg skylda hvis det får svenskene til å føle seg bedre.

- Jeg kan gjerne ta skylda hvis det hjelper svenskene, sier han til Dagbladet.

 - LA SEG PADDEFLAT: Den svenske treneren Wolfgang Pichler. Det hevder i hvert fall Kjell Erik Kristiansen. Foto: Heiko Junge /SCANPIX
- LA SEG PADDEFLAT: Den svenske treneren Wolfgang Pichler. Det hevder i hvert fall Kjell Erik Kristiansen. Foto: Heiko Junge /SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media