NORSK SEIER: Ankerkvinne Ingvild Flugstad Østberg gikk Norge inn til norsk stafettseier på en dag hvor Sverige floppet totalt. Foto: Bildbyrån
NORSK SEIER: Ankerkvinne Ingvild Flugstad Østberg gikk Norge inn til norsk stafettseier på en dag hvor Sverige floppet totalt. Foto: Bildbyrån Vis mer

Svensk helsprekk da Norge vant suverent

Norsk stafettseier! Men Østberg kritisk til uttaksprosessen:
- Ingen argumenter hjalp

Therese Johaug så på Sverige som favoritter på stafetten, men de svenske jentene var ikke til å kjenne igjen. I stedet herjet Norge med konkurrentene, men ankerkvinne Ingvild Flugstad Østberg likte ikke diskusjonen rundt uttaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): Ankeretappen var etappen de norske skijentene vegret mot å ta på seg i tomrommet etter Marit Bjørgen.

Til slutt fikk Ingvild Flugstad Østberg rollen som Norges første ankerkvinne etter Marit Bjørgen. Det skjedde på dagens kvinnestafett på Beitostølen.

Gjøvik-jenta likte imidlertid ikke måten hun ble valgt på.

- Vi ble invitert til en diskusjon som ikke var en diskusjon. Trenerne lot som at det var en diskusjon, men det hjalp ikke med noen argumenter som kom på bordet. De hadde bestemt seg, sa Østberg til NRK før stafettstarten.

Likevel ble resultatet en stor norsk suksess - og en tilsvarende stor svensk fiasko.

- Det var innmari artig da det ble som det ble, men fy søren jeg grudde meg før start og underveis, faktisk. Det var en ny opplevelse, sier Østberg til statskanalen etter norsk stafettseier på Beitostølen.

- I dag gikk det greit, men jeg tror de andre lagene kommer sterkere senere i vinter. Sverige fikk en veldig skjev start og måtte da jage hele veien. Men det var stort å gå Norge inn til seier og være Marit for en dag, sier Gjøvik-jenta og smiler.

FORVANDLING: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en "fusker", som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Svensk kollaps

Heidi Weng parkerte Sverige og Evelina Settlin med 30 sekunder på den førsteetappen. Det var en opptur for Weng, som har slitt stort i sesonginnledningen.

Dermed fikk Therese Johaug ei luke til Charlotte Kalla på neste etappe. Det skulle i utgangspunktet være en jevn duell på en kort fem kilometer, som ikke er Johaugs favoritt, men 30-åringen fra Dalsbygda økte ledelsen ned til Kalla med ytterligere 25 sekunder. Sverige ble parkert.

Seiers- og pallkampen sto da i stedet mellom Norge, Russland 1 og 2 og Finland, som toppet sine lag på de første etappene. Russlands første lag hadde Julija Belorukova, Natalja Neprayeava og Anastasija Sedova på de tre første etappene, men sitt svakeste kort til slutt.

På ankeretappen kunne dermed Østberg parkere antatt svakere løpere fra Russland og Finland, ettersom Sverige var helt distansert.

Akkurat det var svært overraskende. Weng banket Settlin med 30 sekunder, Johaug slo Kalla med over 20 sekunder, mens også Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Norges andrelag gikk raskere enn den svenske eneren.

SLITER: Selv om Heidi Weng er i strålende humør om dagen etter en tøff mental periode, uteblir resultatene fullstendig. Vidar Løfshus frykter det verste. Tomas Pettersson er forundret. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Overraskende nok tapte i tillegg formsterke Ebba Andersson ytterligere på den tredje etappen. Haga slo Andersson for første gang denne sesongen i et distanserenn - og det med solid margin.

De svenske jentene underpresterte, og den norsk-svenske duellen ble det ingenting av, selv om Johaug sa til Dagbladet forrige helg at hun så på Sverige som favoritter og Norge som outsidere.

Alene inn til mål

I stedet handlet det om Norge, Russland og Finland. Til slutt hadde Østberg få problemer med å sørge for norsk stafettseier.

Gjøvik-jenta kom alene inn til mål på stadion på Beitostølen. Russland 2 kapret 2. plassen, 37,3 sekunder bak Norge. Finland ble nr. 3, mens Russlands førstelag havnet på 4. plass etter et fall på slutten.

Og hva med favoritten Sverige? De havnet på en meget skuffende 6. plass, like bak USA og tre sekunder foran Norges andrelag.

- Det var stort å gå i mål først og være Marit for en dag, sier Flugstad Østberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer