Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk stjerne overrasket: - Satan

Sander Sagosen storspilte i EM-åpningen mot Bosnia-Hercegovina. Men en bosnier tok de norske stjernene på senga.

SAGOSEN: Sander Sagosen sparer ikke på superlativene når han beskriver hvordan det er å spille mesterskap i Trondheim. Video: Melina Sundfør Vis mer

Norge - Bosnia-Hercegovina 32-26 (17-12)

TRONDHEIM (Dagbladet): De norske spillerne har gledet seg i lang tid, og fredag kveld braket endelig EM på hjemmebane løs.

Norge er i gruppe med Frankrike, som gikk på en blemme mot Portugal, og kveldens motstander, Bosnia. Derfor var det viktig å starte med seier.

Håndballherrene var store favoritter før oppgjøret i Trondheim Spektrum, og mesterskapsdebutant Bosnia fikk intet hyggelig møte med det gode selskap.

Foran et nesten fullsatt Trondheim Spektrum fikk Norge en drømmestart på mesterskapet. Kampens store spiller ble Sander Sagosen. Norges store stjerne er fra Trondheim, og jubel sto i taket hver gang han scoret.

- Dette var sykt. Det var rått. Det var drøm å få spille i slike kulisser, dette har jeg gledet meg til i lang tid, strålte Sagosen etter kampen, som var tilbake der alt startet.

- Det er en surrealistisk reise. I den gamle hallen som var her startet jeg karrieren min. Nå kan jeg stå utpå der med flagget på brystet og representere landet mitt

Han scoret 12 mål på 14 forsøk og var rett og slett ustoppelig.

- Jeg stoler sånn på egne ferdigheter, og vet at jeg kan prestere hver gang jeg går ut på banen. For meg handlet det om å være i nuet og nyte det. Dere så vel på meg alle sammen at dette betydde mye.

­ 39-åring overrasket

Norge var litt trege ut fra startblokkene og lå under 2-3 før laget endelig våknet, og klarte ikke å få has på evigunge Nikola Prce (39), som scoret Bosnias første fem mål.

- At han skulle ha fem mål på 12.40 hadde jeg ikke satset en tier på en gang, sa Viasat-ekspert Kristian Kjelling, som er like gammel og har spilt mot Prce som aktiv.

- Satan, sier Magnus Abelvik Rød og ler. Han lot seg imponere av den eldre karen fra Bosnia.

- Han var en utradisjonell spiller. Han kom litt rart på - ikke sånn man hadde forestilt seg. Men heldigvis klarte vi å stoppe ham etter pause.

- Det er lov å bli sliten når man er 39 år?

- Ja, det lov. Det ser ut som han har spilt noen håndballkamper før, sier Abelvik Rød, som håper at han selv kan være aktiv når han blir så gammel.

Petter Øverby er også imponert.

- Jeg har spilt med Johnny Jensen til han var 42 år, så det går an å være gammel og en god håndballspiller. Han er kanskje litt treig i beina, men en smart spiller.

Dro ifra

Stjernespiller Sander Sagosen ble kampens store spiller med 12 scoringer, og får skryt av trener Christian Berge.

RUFSETE ÅPNINGSKAMP: Magnus Gullerud har gåsehud over seieren, men forteller om en litt rufsete åpningskamp full av nerver. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

- Jeg visste Sagosen ville være i det slaget der, sier Berge om Norges storscorer.

- Han er god. Han er veldig glad i slike kulisser som dette. Jeg visste han kom til å være i det humøret, og da er han vanskelig å stoppe, sier han videre.

Den lette kampen er unnagjort for Norge, for nå starter alvoret. I neste kamp venter Frankrike, som gikk på et svært overraskende tap mot Portugal tidligere i dag.

Med norsk seier på søndag er mesterskapet over før det har startet for franskmennene.

- Det er deilig for oss å ha en matchball mot Frankrike. Vi kan slå dem ut allerede. Men jeg har hatt mest fokus på vår egen kamp, så skal jeg suge litt på den karamellen.

Veien videre

Lørdag er det spillefri for Norge, men søndag venter den antatt tøffeste kampen i gruppespillet.

  • Frankrike - Norge, 12. januar
  • Portugal - Norge, 14. januar

Frankrike dominerte herrehåndballen det forrige tiåret, hvor de tok tre VM-gull og to EM-gull. Franskmennene er inne i et lite generasjonsskifte, men storheter som Nikola Karabatic er fremdeles med. Frankrike var regnet som en av gullfavorittene, men er i kjempetrøbbel etter tap mot Portugal.

- Jeg er egentlig ikke overrasket. Vi vet at Portugal har et bra lag, som har mange spillere som har prestert godt i Champions League. Nå møter vi et Frankrike som har kniven på strupen, det blir spennede, sier Abelvik Rød, som forventer et svært offensivt fransk lag som vil ofre alt for seier.

Portugal har hatt en fantastisk utvikling de siste årene, og kan virkelig overraske i dette mesterskapet. Norge skal i utgangspunktet kunne slå søreuroperne, men Christian Berges menn må være på topp for å vinne.

Om Norge skulle gå videre, går turen videre til Malmø førstkommende onsdag. I hovedrunden skal de spille fire kamper, og for å ta seg videre til semifinalen må Norge være topp to.