Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk stjerne slakter løypene i Lahti. Svensk profil ut mot absurde regler

Ingvild Flugstad Østberg vant prologen, men ikke alle liker forutsetningene før dagens Lahti-sprint.

KRITISK: Maiken Caspersen Falla er kritisk til løypene i Lahti. I prologen som Ingvild Flugstad Østberg vant, ble hun nr. 3.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Maiken Caspersen Falla er kritisk til løypene i Lahti. I prologen som Ingvild Flugstad Østberg vant, ble hun nr. 3. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Sprintcupen på damesiden er så jevn som den kan bli. Maiken Caspersen Falla leder fire poeng foran Ingvild Flugstad Østberg og seks poeng foran Stina Nilsson.

De tre sprintessene har vært i en helt egen klasse på langrennssportens raskeste distanse denne sesongen. I sprinten i Lahti i dag kommer svært mye til å avgjøres.

Riktignok gjenstår det tre sprinter i touren i Canada i mars, men der praktiseres det et spesielt poengsystem som nesten ikke skiller. Vinneren får 50 poeng, mens nr. 2 får 46 poeng og tredjemann får 43 poeng.

I Lahti i dag er det som normalt: 100 poeng til vinneren, 80 poeng til nr. 2 og 60 poeng til nr. 3. Med andre ord vil dagens Lahti-sprint, som også er prøve-VM, bli svært avgjørende.

- Bingoløp Det bekymrer sprintcupleder Caspersen Falla, all den tid sprintløypa i Lahti kontrasterer de øvrige løypene de har gått i tidligere i sesongen. Den olympiske mesteren fra Sotsji synes den krevede løypa i Lahti er høyst kritikkverdig.

- I en tøff løype som i Kuusamo hadde sjansene mine vært større. I Lahti er det flere håpløse elementer med fram og tilbake over brua, og på stadion er det veldig lett å sperre hele feltet. Det er litt bingo, sier Falla til Dagbladet.

- Det er sikkert kult for publikum, men vi utøverne liker ikke disse Lahti-løypene. Banen innbyr til dramatikk. Det er veldig skarpe kurver og veldig høy fart hele veien inn mot oppløpet, så det kommer til å bli action, legger hun til overfor Expressen.

25-åringen nekter å godta at dette blir løypa også i neste års verdensmesterskap i Lahti.

- Arrangørene har en del å jobbe med før VM. Denne sprintløypa kan ikke sammenlignes med de løypene vi har hatt i de siste mesterskapene. Jeg synes ikke en så risikofylt løype hører hjemme i mesterskap. Vi får håpe vi unngår knall og fall i dag og at den beste vinner, sier Falla.

- Det er underlig Hittil denne sesongen har hun vært best og vunnet hele fem sprinter. Å vinne i dag vil altså ha en langt større verdi enn å vinne sprintene i Canada, på grunn av det spesielle poengsystemet.

Expressens langrennsekspert Tomas Pettersson synes reglene er absurde.

- Det er underlig. Det skiller nesten ikke i sprintene i Canada, så det er i Lahti i dag det er klart viktigst å vinne. Sprinten i dag kan avgjøre alt. Det er veldig spesielt, mener Pettersson.

- Det betyr at dagens vinner fester et jerngrep om sprintkula. Det vil i så fall bety enormt mye for Nilsson og svensk langrenn. Hun kan redde sesongen for hele Sverige, legger han til.

Østberg vant prologen
Ingvild Flugstad Østberg (25) var som vanlig raskest i prologen i Lahti.

TRIOEN: Stina Nilsson, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla kjemper om å vinne sprintcupen sammenlagt. I dag kan alt avgjøres.
Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix
TRIOEN: Stina Nilsson, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla kjemper om å vinne sprintcupen sammenlagt. I dag kan alt avgjøres. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix Vis mer

I den 1600 meter lange løypa siuste Gjøvik-jenta inn til tiden 3.30,85. USAs Jessica Diggins var nest best, 1,68 sekunder bak Østberg. Maiken Caspersen Falla ble nummer tre, 1,81 sekunder bak.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fulgte på 4.-plass, mens Mari Eide fra siste startnummer gikk inn til 5.-plass. Hun var 3,07 sekunder bak Østberg. Heidi Weng endte på 9.-plass, mens Kathrine Harsem ble nummer 13.

På grunn av den lange løypa ble det store avstander mellom løperne. Therese Johaug var hele 10,04 sekunder bak bestetiden, men det holdt likevel til 22.-plass.

Dermed gikk hun videre til kvartfinalen senere lørdag med god margin. Ragnhild Haga gikk videre til kvartfinalen som den siste med sin 30.-plass.

Stina Nilsson ble nummer 18 i prologen. Hun bruker å gå beskjedent i prologen, men komme som et skudd etter hvert.

Elleve norske herrer klar for kvartfinalen Martti Jylhä feide inn til suverent beste tid under herrenes proog.

Sønnen til Finlands landslagstrener Reijo Jylhä var i særklasse best i løypa på 1600 meter på hjemmebane. I lett snødrev fikk han Martti Jylhä tiden 3.04.15 og var 1,91 sekunder raskere enn italieneren Federico Pellegrino på 2.-plass.

Jylhä er uansett fart i prologen ikke favoritt til å kapre en pallplass senere lørdag. Til det pleier formen hans å dabbe for mye av ut over i finalene. Sprintverdenscupleder Pellegrino derimot, er igjen en glovarm vinnerkandidat.

Finn-Hågen Krogh var beste norske i prologen i neste års VM-løype på 3. plass. Hele elleve nordmenn gikk videre.

Også disse nordmennene er klar for kvartfinalen: 4) Emil Iversen, 5) Pål Golberg, 7) Sindre Bjørnestad Skar, 8) Petter Northug, 9) Eirik Brandsdal, 11) Ola Vigen Hattestad, 12) Håvard Solås Taugbøl, 13) Sondre Turvoll Fossli, 17) Martin Løwstrøm Nyenget og 21) Mathias Rundgreen.

IMPONERTE: Finn-Hågen Krogh og Federico Pellegrino imponerte begge i herrenes prolog og er to av dagens aller største favoritter.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERTE: Finn-Hågen Krogh og Federico Pellegrino imponerte begge i herrenes prolog og er to av dagens aller største favoritter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer