LOVENDE: Marte Mæhlum Johansen kan bli det neste norske langrennstalentet som slår til på det øverste nivået. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
LOVENDE: Marte Mæhlum Johansen kan bli det neste norske langrennstalentet som slår til på det øverste nivået. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Marte Mæhlum Johansen

Norsk stjerneskudd satte «nye Johaug» på plass: - Mange sier at jeg burde ha gått i Lahti-VM

Hun tror ikke at hun vil kopiere Johannes Høsflot Klæbo (20), men Marte Mæhlum Johansen (19) er like lovende som et av Sveriges største talent gjennom tidene.

FORNEBU (Dagbladet): Komplette og meget hurtige Johannes Høsflot Klæbo (20) tok langrennsverden med storm forrige sesong og beskrives som «den nye Petter Northug», der juniorlandslagsløperen og kapasitetsprinsen Vebjørn Hegdal (19) sammenlignes med Martin Johnsrud Sundby.

På jentenes juniorlandslag seiler Marte Mæhlum Johansen (19) opp som det største talentet sammen med tvillingsøstrene Tiril og Lotta Udnes Weng (20). Der Udnes Weng har vist seg fram i verdenscupen allerede, venter Mæhlum Johansen på sin sjanse på det øverste nivået.

Den får hun trolig til vinteren - og like trolig vil hun gripe den med begge hender. I vinter ble hun juniorverdensmester foran et av tidenes største svenske langrennstalent, Ebba Andersson (19), som tidlig fikk kallenavnet «den nye Therese Johaug» i Sverige.

Likheten mellom hvordan de går teknisk på er slående. Da Dagbladet overvar Sveriges treningssamling på Sognefjellet i juni, kom Andersson med en frekvens og stil som minnet påfallende mye om måten Johaug beveger seg på i skiløypa.

- Det er ikke en sammeligning jeg tenker mye på det, men det er jo hyggelig å høre, sier Ebba Andersson til Dagbladet.

Hun var bare 17 år da hun debuterte i verdenscupen i Östersund i februar 2015 og ble nr. 16 i debuten. I vinter gikk hun seg inn på det svenske stafettlaget i VM i Lahti og vant sølv sammen med Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Anna Haag - bare 19 år gammel.

Slo Ebba Andersson

SUKSESS: Ebba Andersson gikk rett fra junior-VM til å vinne stafettsølv sammen med Anna Haag, Stina Nilsson og Charlotte Kalla i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUKSESS: Ebba Andersson gikk rett fra junior-VM til å vinne stafettsølv sammen med Anna Haag, Stina Nilsson og Charlotte Kalla i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men faktum er at det betydelig mer ubeskrevede bladet fra Norge, Mæhlum Johansen, er et talent fullt på høyde med jenta som har blitt hypet opp i Sverige i flere år.

I junior-VM i USA i vinter slo Mæhlum Johansen det svenske supertalentet på 10 kilometer fellesstart med skibytte, mens hun tok sølv bak nevnte Andersson på femkilometeren.

I tillegg viste det norske håpet at hun er bedre i sprint.

- Ebba slo meg på fem kilometer, men jeg slo henne på ti kilometer. Vi er ganske jevne, egentlig. Vi er ganske like, men Ebba er litt seigere og kanskje mer utholdende, men jeg er litt raskere og kan slå henne i en spurt. Det blir spennende mellom oss til vinteren, sier Mæhlum Johansen til Dagbladet.

- Hvor inspirerende er det å se at en du slår, gjør det så bra på seniornivå?

- Ebba er veldig god, og det var gøy å se at hun fikk gå VM og gikk bra der. Det viser at det er mulig. Mange sier til meg at da burde jeg ha gått i Lahti-VM jeg også. Men det er annerledes i Norge og større konkurranse, sier hun.

Derfor går hun mer under radaren i Norge

Bredden i Norge gjør at de norske talentene som markerer seg tidlig i junior-VM, ofte går mer under radaren enn hva en svensk juniorverdensmester gjør - rett og slett fordi det er mer uvanlig i Sverige.

Stina Nilsson fikk et massivt press på seg svært tidlig. Det samme gjorde Charlotte Kalla. Nå er Ebba Andersson i en lignende situasjon.

- Det er ikke den samme bredden i Sverige, så da blir det mer fokus og oppmerksomhet på de største talentene deres. For min del er jeg glad for at jeg slipper det presset. Ebba har et stort press og høye forventninger. Det har ikke jeg foreløpig. Det er ganske mange foran meg i rekka. Det er like greit, sier Mæhlum Johansen.

TALENT: Marte Mæhlum Johansen fra Østre Toten Skilag er en av Norges største langrennstalenter.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TALENT: Marte Mæhlum Johansen fra Østre Toten Skilag er en av Norges største langrennstalenter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Ebba er veldig hyggelig og ydmyk. Hun skryter ikke av seg selv, heller motsatt. Hun hadde ikke hørt noe om at hun skulle til Lahti-VM da jeg pratet med henne under junior-VM, så det var en positiv overraskelse, forteller hun.

Johannes Høsflot Klæbo var ikke mye omtalt i mediene før han banket til og vant sesongåpningen på Beitostølen forrige sesong og startet sin kometkarriere også på seniornivå.

Tviler på Klæbo-kopi

Mæhlum Johansen er ett år yngre og går inn i sesongen med en litt lignende inngang som Klæbo, men tror ikke at hun kommer til å ta steget så raskt. Langrennstalentet er forberedt på at utvikling tar tid og at hun - som fersk på rekruttlandslaget - tror OL i Pyeongchang kommer for tidlig.

- Det er litt vel mye å håpe å «ta en Klæbo», men jeg håper å vise meg fram litt. Det er viktig å ikke gape for høyt, men ta for steg. Men det hadde vært gøy å få gått litt i verdenscupen, forteller jenta fra Øste Toten.

- Det blir spennende å bli senior. Det blir en annen konkurranse og mye høyere nivå. Jeg må ta forsiktige steg og ikke for store jafs. Jeg håper å hevde meg i norgescup og scancup.

- OL i Pyeongchang kommer for tidlig. Det er jeg ganske sikker på. Jeg ser heller fram mot OL i 2022. Det er mer realistisk, mener Mæhlum Johansen.

Hun trente 730 timer forrige sesong, men vil øke treningsmgenden gradvis.

- Det er viktig å finne den rette balansegangen. Jeg har klarte å finne den de siste årene. Det gjelder å øke treningsmengden gradvis.

Studerer ved siden av idretten

Mæhlum Johansen kombinerer toppidrettssatsingen med studier, i likhet med blant annet medisinstudent Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Jeg studerer PED, men tenker å legge bort studiene til den kommende sesongen. Med tanke på treningsbelastning tror jeg det kan være smart å prøve å rendyrke langrennssatsingen, forteller hun.

- Je har snakket litt med Astrid om det. Det er individuelt hva man foretrekker. Noen må ha noe ved siden av, men jeg føler ikke at jeg må ha det. Men det kan jo være greit om du blir satt ut av skader eller sykdom.

Hun har ti kilometer klassisk og fellesstart med skibytte som sinefavorittdistanser. Det største forbildet er tidenes mestvinnende kvinnelige langrennsløper, Marit Bjørgen.

- Marit er mitt største forbilde. Hun er en veldig jordnær og god både i og utenfor løypa, sier Marte Mæhlum Johansen.