Norsk stopperkrise: - Nødt til å bygge laget rundt Vegard Forren

Høgmo ønsker flere alternativer. Tok kun ut tre stoppere.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): 9. september starter Norge EM-kvalifiseringen hjemme mot Italia. Bare 15 dager gjenstår. Likevel er det langt ifra sikkert hvem som skal forsøke å stoppe italienske stjernespisser som Mario Balotelli og Ciro Immobile.

- Jeg mener stoppersituasjonen i Norge er syltynn. Nå blir Per-Mathias Høgmo nødt til å bygge laget rundt Vegard Forren, sier Dagblad-kommentator Morten Pedersen.

Få alternativer Etter at Brede Hangeland offentliggjorde at han gir seg på landslaget, er forsvarssituasjonen foran den kommende EM-kvaliken prekær.

I troppen som skal spille treningskamp mot England neste onsdag samt det viktige kvalikoppgjøret mot Italia, er det foreløpig kun tre midtstoppere.

Det bidrar til at Pedersen ikke er i tvil: Den Tyskland-baserte midtbanespilleren Håvard Nordtveit må trekkes ned i forsvaret.

- Man må håpe at Nordtveit kan omskoleres til å bli den midtstopperen vår landslagstrener ønsker. Det vil de ikke i Borussia Mönchengladbach, foreløpig. Der er han midtbanespiller. På sikt er jeg overbevist om at Nordtveit må bli midtstopper for Norge, for det er egentlig ingen andre.

- Veldig tynt Pedersen lar seg samtidig ikke imponere nevneverdig av Høgmos øvrige alternativer.

- Den tredje som er tatt ut i troppen, er Tore Reginiussen. Han blir ikke noe bedre. Han er bra i Tippeligaen, men på det nivået vi snakker om nå - EM 2016, VM 2018 - så blir ikke Tore Reginiussen bra nok, slik jeg ser det.

- Så akkurat nå er det veldig tynt. Vi har egentlig bare to stykker. Det er Forren, som Høgmo må bygge forsvaret rundt, og så er det å håpe at Nordtveit slår til på stopperplass, mener Pedersen.

Høgmo innrømmer utfordring Det har lenge blitt snakket om en norsk spisskrise. På spørsmål om Norge nå også står overfor en stopperkrise, svarer Høgmo slik:

- Du peker på to roller hvor vi gjerne skulle hatt tøffere konkurranse. På stopperplass skulle vi gjerne hatt flere som melder seg på. Det håper vi å få etter hvert.

Landslagssjefen er likevel ikke nedbrutt av den grunn. Nå ser han frem til kvaliken starter, med et spillermateriell han gleder seg til å jobbe med.

- Det er veldig spennende. Troppen synliggjør et generasjonsskifte. Det er mange spillere som definitivt har karrieren foran seg. Jeg synes det er gøy å se at noen begynner å få gjennombruddet sitt ute nå, som for eksempel Omar Elabdellaoui og Tarik Elyounoussi, sier Høgmo til Dagbladet.