FØRSTE MÅL: John Arne Riise (t.h.) gratulerer Håvard Nordtveit som scoret sitt første mål for a-landslaget i kampen mot Nord-Irland. Foto: Erlend Aas, Scanpix
FØRSTE MÅL: John Arne Riise (t.h.) gratulerer Håvard Nordtveit som scoret sitt første mål for a-landslaget i kampen mot Nord-Irland. Foto: Erlend Aas, ScanpixVis mer

Norsk superspurt ga tremålsseier i Nord-Irland

Unge Norge spilte seg opp.

BELFAST (Dagbladet): Nord-Irland - Norge 0-3.

Et ungt, norsk mannskap rettet opp noe av den tapte stoltheten fra det stygge 1-4-tapet i Wales i høst med en tremålsseier borte mot Nord-Irland.

Håvard Nordtveit spilte en god kamp sentralt på midtbanen, og scoret sitt første landslagsmål, og Tarik Elyounoussi og Espen Ruud scoret helt på tampen av matchen. Også for Ruud var det første nettkjenning på landslaget.

- Jeg traff godt. Han holdt nesten på å redde, men den går inn og det var gøy. Jeg har hatt noen sjanser før også, så det var deilig å få ett mål og ikke stå med null i statistikken, sier Ruud til Dagbladet.

Nordtveit ga seg selv godkjent karakter, og fikk mye skryt av lagkameratene. Men han skulle gjerne sett at Norge våget å holde mer på ballen - spesielt i den første delen av kampen.

- Vi burde kanskje være litt tøffere til å holde ballen, og spille litt mer risikofullt og ikke bare slå lange baller, men prøve å spille oss ut. Men sånt tar tid, vi viste litt i dag, og så får vi håpe at det bare kommer mer og mer, sier 21-åringen.

KAMPENS PRESTASJON: Morten Gamst Pedersen og Valon Berisha gratulerer Tarik Elyounoussi for scoringa som var kampens store prestasjon.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
KAMPENS PRESTASJON: Morten Gamst Pedersen og Valon Berisha gratulerer Tarik Elyounoussi for scoringa som var kampens store prestasjon. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Utover i kampen satte det norske spillet seg da også bedre og bedre, skjønt resultatet kanskje ble noe flatterende med to scoringer på slutten.

- De blir slitne etter hvert, og da klarer vi å spille mer ball og holde mer på den i andre omgang. I første omgang mistet vi ballen for lett og ble løpende mellom, sier Nordtveit.

Drillo: - Mellomfornøyd Norge startet nemlig kampen svakt: Rufsete og gavmildt defensivt, og upresist og tilsynelatende planløst offensivt. Derfor konkluderte landslagssjef Egil «Drillo» Olsen med «mellomfornøyd» i sin oppsummering av oppgjøret på Windsor Park.

- Det er moro å vinne 3-0, men noen ganger er du mer fornøyd med resultatet enn med prestasjonene, som svingte fælt. Men det er perioder som var bra, sier Drillo til TV 2 Zebra.

Nord-Irland kom til de første halvsjansene: Et tidlig langskudd som Jarstein slo til corner. Et innlegg som ingen klarerte, men som heller ingen motstandere fikk ordentlig grep om.

Litt over halvveis i omgangen hadde hjemmelaget tre-fire store muligheter da det oppsto fullt kaos rundt det norske målet. Men utrolig nok klarte ingen av de grønnkledde å sparke ballen i mål.

Norsk bedring Utover i omgangen kom imidlertid det norske angrepsspillet bedre i gang. Spilleren med ballen fikk bedre hjelp av spillere i bevegelse rundt seg, og det ble en viss framdrift i spillet.

Etter 35 minutter hadde Norge sin første skikkelige avslutning på mål etter et bra angrep, men Erik Huseklepps skudd fra skrått hold ble slått til corner av keeper Lee Camp.

VOLLEY-TREFF: Espen Ruud fastsatte sluttresultatet til 3-0 med en knallhard volley.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MICHAEL COOPER
VOLLEY-TREFF: Espen Ruud fastsatte sluttresultatet til 3-0 med en knallhard volley.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/MICHAEL COOPER Vis mer

Ikke lenge etterpå kom Norge til ny avslutning etter en god kontring, men Morten Gamst Pedersens skudd gikk langt over og utenfor mål.

Rett før pause tok Norge ledelsen etter en dødball. Ballen ble halvklarert rett i beina på Håvard Nordtveit, som skjøt via Sammy Clingan og i mål.

Braaten inn Dagens kaptein, Moa Abdellaoue, fikk en skade i første omgang. Han så ut til å riste den av seg, og spilte fram til pause, men ble erstattet av Daniel Braaten etter sidebyttet.

Braaten startet omgangen med å spasere tvers gjennom det nordirske forsvaret med ballen, men innlegget fra dødlinja traff feil mann.

Norge fortsatte framgangen de viste mot slutten av første omgang, og kom til flere sjanser tidlig i første omgang. Braaten skjøt over da han ikke nådde skikkelig fram på returen fra et skudd fra Riise, mens et bra skuddforsøk fra Christian Grindheim ble reddet av keeper.

Andre omgang ble, som andreomganger ofte blir i privatkamper på denne tiden av året, preget av mange bytter og mindre action.

Men helt på tampen sikret to av de mange innbytterne, Tarik Elyounoussi og Espen Ruud, et pent resultat for Norge.

MELLOMFORNØYD: Egil «Drillo» Olsen var mer fornøyd med resultatet enn prestasjonen mot Michael O'Neills (t.v.) Nord-Irland.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
MELLOMFORNØYD: Egil «Drillo» Olsen var mer fornøyd med resultatet enn prestasjonen mot Michael O'Neills (t.v.) Nord-Irland. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Tarik tverrvendte og plasserte inn et fint 2-0-mål, mens Ruud lappet til på volley, men var litt heldig da keeper Camp ikke klarte å stoppe skuddet som egentlig gikk ganske rett i fanget hans.

- Jeg fikk sjansen jeg hadde håpet på. Da gjaldt det å gjøre noe ut av det, og da scoret jeg. Jeg fikk en fin gjennombruddspasning av Ruben (Yttergård Jenssen) mellom beina på stoppern. Det var nok et uventet skudd fra meg og keeperen slengte seg litt seint, sier Elyounoussi om det som var kampens prestasjon.

Resultatet var penere enn kampen, men unge Norge spilte seg bedre underveis, og kan ta med seg en forbedret selvtillit til neste treningskamp. Da kommer England til Ullevaal 26. mai.