STORTALENT: Andrea Norheim (17) har storspilt for det norske U17-landslaget og Klepp i Toppserien. Mandag skriver hun under for den franske storklubben Lyon. Foto: Privat
STORTALENT: Andrea Norheim (17) har storspilt for det norske U17-landslaget og Klepp i Toppserien. Mandag skriver hun under for den franske storklubben Lyon. Foto: PrivatVis mer

Norsk supertalent hentes av verdens beste klubb - drar parallell til Ødegaard

Andrea Norheim (17) skriver under for Lyon på mandag.

(Dagbladet): Mandag skriver det norske supertalentet Andrea Norheim (17) under for verdens beste fotballklubb på kvinnesiden, Olympique Lyonnais (Lyon).

- Dette er veldig stort. Det er ikke alle som får denne muligheten. Jeg er veldig stolt og takknemlig, sier hun til Dagbladet på telefon fra den franske storbyen.

Norheim, som spiller for Klepp i Toppserien, var på prøvespill i Lyon i februar. Etter bare to dagers spill med lagets superstjerner, hadde sjefene for laget - som med Ada Hegerberg i spissen vant Champions League denne sesongen - sett nok.

- De ville hente Andrea etter to av seks dagers sprøvespill. Så sikre var de, til tross for at de sjelden signerer spillere under 22 år, sier pappa og tidligere cupvinner med Bryne (1987), Stig Norheim, til Dagbladet.

Skriver under mandag Den helga er Andrea i Lyon sammen med faren og mora, tidligere Norgesmester i friidrett, Monica Penne Norheim. Der gjør de seg kjent med byen, før Andrea skal skrive under på en treårskontrakt som gjør henne til Lyons yngste spiller, på mandag.

Nå gleder 17-åringen seg stort til å møte opp til sesongoppkjøring med Lyon i slutten av juli. Hun har fått lovnader om at hun skal få trene med A-laget fast, men spill på B-laget og juniorlaget blir nok hverdagen den første sesongen.

- Målet mitt for kommende sesong er å etablere meg og tilpasse meg i et nytt land. Det er mye nytt å lære. Jeg håper å utvikle meg som spiller og få noen innhopp på A-laget, sier Andrea til Dagbladet.

- Hvilke egenskaper er det du har som gjør at de vil hente deg?

- Jeg har trent mye og godt siden jeg var liten. Jeg har alltid hatt treningsvilje og så har jeg hatt folk som har støttet meg.

- Hva er målet ditt som fotballspiller?

- Det er å bli fast på Lyon og få spille på det norske A-landslaget.

Ødegaard-parallell Når vi ser på historien til Andrea Norheim, er det vanskelig å ikke tenke på et annet norsk supertalent, nemlig Martin Ødegaard.

Hun er 17 år, har vist seg fram i den norske toppserien og blir hentet til kanskje det beste laget i verden, der hun altså skal trene med A-laget, men vil få mest spilletid på B-laget.

- Det er noen likheter mellom deg og Ødegaard?

- Historien min likner litt på Ødegaard sin. Jeg har fått høre at vi likner som spillertyper også. Vi har nok noen av de samme egenskapene, sier Andrea, som trives best i tier-rollen, men også har fått prøve seg som midtstopper.

- Litt skummelt Pappa Stig innrømmer at det blir litt spesielt å sende avgårde dattera til Sørøst-Frankrike allerede før hun er ferdig med videregående, men sier at hun vil få bo hos en vertsfamilie og at hun kommer til å få besøk fra Bryne minst hver andre eller tredje uke.

- Vi visste ikke om denne sjansen kom igjen, så når den kom var vi veldig innstilt på å ta den. Det er jo litt skummelt, men det hadde vært dumt om vi skulle sitte om 15 år og angre på at vi ikke prøvde, sier han.

Andrea har lært spansk på skolen, men så fort det ble klart at hun ville få sjansen i Lyon i vinter, droppet hun spanskbøkene til fordel for franske lydbøker.

- Språket er selvsagt viktig, både sosialt og sportslig. Planen er at Ada Hegerberg skal hjelpe henne med språket i starten, sier pappa Stig.

NORSK DUO: Landslagsstjerna Ada Hegerberg (t.h.) skal hjelpe Andrea Norheim med språket i Frankrike. Foto: Privat
NORSK DUO: Landslagsstjerna Ada Hegerberg (t.h.) skal hjelpe Andrea Norheim med språket i Frankrike. Foto: Privat Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.