Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astmadebatten

Norsk-svensk medisinkrangel. Refser Sverige: - De er smålige. Jeg skjønner ikke hvorfor

Det svenske folk raser. Langrennslegenden Mathias Fredriksson ber Norge legge fra seg forstøverapparatene. Den norske leiren slår tilbake med harde karakteristikker.

DUELL: Det er tett og spennende mellom Stina Nilsson, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng, men den norsk-svenske duellen er vel så intens utenfor løypa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DUELL: Det er tett og spennende mellom Stina Nilsson, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng, men den norsk-svenske duellen er vel så intens utenfor løypa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

TOBLACH (Dagbladet): Landslagssjef Vidar Løfshus rister på hodet over det han mener er manglende svensk forståelse av norsk langrenns medisinbruk. Bildet nedenfor illustrerer det Løfshus reagerer sterkt på.

- Jeg er glad jeg ikke forstår svensk, for det sies mye rart der. De har ikke skjønt luftveisdebatten og medisineringen vår. De har vært smålige hele veien og tatt på seg et lillebrorstempel. Jeg skjønner ikke hvorfor. De har jo åtte millioner innbyggere og er mange flere enn oss, sier Løfshus til Dagbladet.

- I Norge er debatten noe mer nyansert. Vi er fornøyd med retningen den har tatt i Norge, men svenskene er smålige og driver på med sitt. Det er stort sett der det kommer fra, svensker som prøver å skape drama og skape overskrifter.

SVENSK FOKUS: Slik svenske vinklinger får Vidar Løfshus til å reagere. Foto: Skjermdump/Expressen
SVENSK FOKUS: Slik svenske vinklinger får Vidar Løfshus til å reagere. Foto: Skjermdump/Expressen Vis mer

Fredrikssons oppfordring

Den svenske langrennslegenden Mathias Fredriksson, som vant verdenscupen sammenlagt i 2002/03, hadde selv astma og brukte astmamedisin. Han mener Norge burde holde seg unna forstøverapparat i perioden hvor de etterforskes av granskingsutvalget.

- Mange svensker reagerer på bruken av forstøverapparat, som folk forbinder med Sundby-saken. Mange mener det er uetisk og gråsonetenkning. Det er flere svenske løpere med astma, men det er forstøverbruken som er problemet, sier Fredriksson til Dagbladet.

- Norge er storebror og burde gå frem med et godt eksempel og ikke anvende forstøverapparat mens etterforskningen av norsk langrenn pågår. Hvis granskingsutvalget ikke finner noe galt, kan de fortsette. Men under denne perioden bør de legge vekk forstøverapparatene.

Skremt av Sundby

Fredriksson forteller at han gikk fra å vise empati i Sundby-saken til å bli skremt da stadige flere opplysninger fremkom om norsk medisinbruk i høst.

- Jeg hadde selv astma og konkurrerte mot mange andre som hadde astma. Men forstøverapparat hørte jeg om for første gang i Sundby-saken. Først syntes jeg synd på ham, men når omfanget av bruken kom fram, endret det seg, forteller den svenske legenden.

KRITISK: Landslagssjef Vidar Løfshus kaller svenskene smålige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Landslagssjef Vidar Løfshus kaller svenskene smålige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Fra å ha medfølelse først, ble jeg etter hvert skremt over at dette var en del av en større sak. Vi hører om norske juniorer uten astma som bruker medisin. Det er ikke bra. Det er noe med signalverdien som verdens største skinasjon bør tenke på, spesielt under etterforskningen.

Bjørn Dæhlie-eksempelet

Løfshus er tydelig på at deres rutiner handler om helse, miljø og sikkerhet (HMS) og at de beskytter utøverne mot varige luftveisplager.

- Astmamedisin er mye brukt i internasjonal langrenn og slik vil det fortsette. Det er kanskje den idretten med størst fare for yrkesskade i lungene. Når man puster inn 300 liter luft i løpet av minutt i 10-15 kuldegrader, kan du tenke deg hvor mye det tærer på lungene, mener langrennssjefen.

- Tidligere stjerner, med Bjørn Dæhlie i spissen, tror ikke han hadde bevart helsa så bra uten Norges Skiforbunds hjelp. Det er mye fokus på HMS for å ta vare på utøverne våre, sier Løfshus.

Ingvild Flugstad Østberg stusset over frontbildet i Expressen da Dagbladet viste det fram, men ønsket ikke å uttale seg om det.

- Det så litt spesielt ut, men jeg må nok se nøyere på det for å uttale meg, sier Østberg til Dagbladet.

BEST: Mathias Fredriksson hadde astma og vant verdenscupen sammenlagt i 2003. Han er kritisk til bruken av forstøverapparat. Foto: Foto Ulf Palm / SCANPIX Code 50140
BEST: Mathias Fredriksson hadde astma og vant verdenscupen sammenlagt i 2003. Han er kritisk til bruken av forstøverapparat. Foto: Foto Ulf Palm / SCANPIX Code 50140 Vis mer

Svenske misforståelser

Journalist og kommentator i Expressen, Ludvig Holmberg, forteller at store deler av det svenske folk mistenkeliggjør de norske langrennsløperne.

- Jeg tror mange har forstått hva det handler om etter at den norske leiren har forklart det gang på gang. Men det er mange som misforstår og mistenker Norge. De tenker det er doping og helt feil, sier Holmberg til Dagbladet.

- Det er spesielt forstøverapparatet som er problemet. Det er kritikk mot hele medisineringen. Det spiller ingen rolle om Sverige gjør det samme. Mange vil bare ikke forstå.

- Hva tenker det svenske folk om at mange svenske utøvere bruker astmamedisin?

- Folk er ikke kritiske når Calle Halfvarsson tar astmamedisin. Hovedkritikken er mot forstøverapparat. Jeg tror Løfshus har helt rett, at mange svensker prøve å misforstå. Sverige er lillebrødre. Det er det ingen tvil om.

- Blir mistenkeligheten mindre nå som den norske dominansen har blitt redusert?

- Nei, det hjelper ikke at Stina Nilsson og flere utlendinger slår de norske. Synspunktet er fortsatt det samme hos store deler av det svenske folk, sier Holmberg.

Stusser over astmaregelen

Svenske langrennsløpere slet enormt med sykdom i fjor - da de norske utøverne var både friske og ekstremt raske.

- Kan det hende at den norske medisinbruken er årsaken til mindre sykdom i norsk kontra svensk langrenn?

- Det er mulig det forklarer hvorfor norske løpere sliter mindre med sykdom enn de svenske. I så fall er det en konkurransefordel med forstøverapparat, og da bør det ikke være lovlig, mener Fredriksson.

- Da jeg konkurrerte, måtte vi gjennom tester og ha en diagnose for å bruke astmamedisin. Så ble regelen endret i 2012. Jeg vet ikke hvorfor, men vi må ha tillit til at ekspertene har mest kunnskap om dette.

Fredriksson gleder seg over at den norske dominansen har vært mindre denne sesongen.

- Det er bra for sporten at Norge ikke dominerer så lenge. Det holdt på å drepe sporten, men nå er det mange flere nasjoner i toppen. Det er veldig bra. Hvorfor det skjer i år, er vanskelig å si. Det er nok sammensatt av mange årsaker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling