SØLV: Henrik Christiansen kan juble for VM-sølv i Kina. Foto: Bildbyrån
SØLV: Henrik Christiansen kan juble for VM-sølv i Kina. Foto: BildbyrånVis mer

VM-sølv til Henrik Christiansen på 400 meter fri

Norsk svømmebragd! Henrik Christiansen vant VM-sølv: - Utrolig

Henrik Christiansen (22) vant sin første VM-medalje i karrieren etter en råsterk avslutning på 400 meter fri. Aleksander Hetland er mektig imponert. Christiansen er i ekstase.

Henrik Christiansen svømte inn til nest beste tid i forsøksheatene og sikret seg en plass i VM-finalen på 400 meter fri kortbane i Kina.

Bare Danas Rapsys var raskere enn Christiansen i forsøksheatet. Nordmannen svømte svært overbevisende og i mål til sitt raskeste forsøksheat noensinne.

- Det kjentes «dritbra» ut. Jeg har aldri svømt så raskt i et forsøksheat. Det lover veldig bra, sa Henrik Christiansen til SVT.

Han var følgelig optimistisk før VM-finalen og hadde medalje i siktet - og det med god grunn.

Finalen startet kl. 12.05 norsk tid. Forventningene til en norsk VM-medalje på kortbane for første gang på seks år, steg i timene før start.

SUPERFORM: Henrik Christiansen har virkelig truffet med VM-formen. Foto: Bildbyrån
SUPERFORM: Henrik Christiansen har virkelig truffet med VM-formen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Skulle endelig det store skje for Henrik Christiansen?

22-åringen fra Skjetten åpnet forsiktig og lå litt etter teten innledningsvis. Danas Rapsys fra Litauen tok en klar ledelse fra start.

I ekstase

Christiansen er imidlertid best de siste 200 meterne og fikk gradvis opp tempoet i bane 5. Alt gikk etter planen.

Det norske svømmeesset var oppe på 2. plass etter 300 meter og begynte å ta innpå Rapsys i tet. Christiansen avsluttet sterkt og vant til slutt et svært imponerende VM-sølv i Kina. Dapsys vant gullet. Gabriele Dette fra Italia kapret bronsen.

- Det var utrolig deilig. Dette har jeg jobbet lenge for, sier den norske sølvvinneren til SVT.

- Jeg har vært nervøs i dag. Det va min første VM-medalje på 400 m og min første medaljesjanse her. Det er så deilig, sier Christiansen.

- Utrolig sterkt

Dette er 22-åringens første VM-medalje i karrieren. Christiansen satte dessuten ny norsk rekord med tiden 3.36.64.

- Det er kjempebra, Henrik. Han avslutter så utrolig sterkt. Det er et perfekt løp, sier NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland.

- Det er overbevisende. Henrik splitter løpet perfekt. Nå har han selvtilliten han trenger fram mot 1500 meter, mener Hetland.

Vi må tilbake til 2012 sist gang en nordmann vant en medalje i kortbane-VM. Den gang vant nettopp Aleksander Hetland VM-gull på 50 meter bryst.

Henrik Christiansen deltar for øvrig også på 1500 meter fri senere i mesterskapet. Der kan det bli flere medaljer for 22-åringen, som åpenbart er i svært godt slag.