Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk sykkelprofil dopingtatt

Sykler for Thor Hushovds lag.

POSITIV TEST: Vegard Robinson Bugge (til høyre) har avlagt en positiv dopingtest. Her avbildet under Tour of Norway tidligere i år. 
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
POSITIV TEST: Vegard Robinson Bugge (til høyre) har avlagt en positiv dopingtest. Her avbildet under Tour of Norway tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no/Dagbladet): Den norske sykkelrytteren Vegard Robinson Bugge (25) har avlagt en positiv dopingprøve etter å ha tatt astmamedisin.

Bugge har testet positivt for stoffet terbutalin. Prøven ble tatt under Tour des Fjords i Norge i slutten av mai.

25-åringen sykler for det norske kontinentallaget Team Sparebanken Sør, et av de mest profilerte lagene i norsk sykkelsport.

Sto skolerett Sportssjef for laget og tidligere trener for Thor Hushovd, Atle Kvålsvoll, forklarer situasjonen slik:

- Vegard fikk beskjed om den positive A-prøven fra UCI i går. Lagledelsen har hatt et møte med ham i Grimstad i dag. Der forklarte han for oss hva som har skjedd, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Bugge er plaget av astma, noe han har dokumentasjon på, og tidligere hadde han sertifikat for å bruke astmamedisinen Bricanyl.

For noen år siden gikk han over til å bruke Ventoline isteden. Det er en medisin man ikke trenger godkjenning for å bruke.

Under årets Tour des Fjords brukte Bugge Bricanyl igjen - som han gjorde for en del år siden - fordi han skal ha vært tom for Ventoline, men han hadde da glemt at godkjenningen hans for å bruke den type medisin gikk ut så langt tilbake som i 2009.

- Klønete - Dette er en skrekkhistorie for utøvere. Vegard innrømmer at han har opptrådt klønete. Hvis han hadde godkjennelsen, så hadde det ikke vært noen sak. Han har ikke noe behov for å se på B-prøven, sier Kvålsvoll.

Bugge har ennå ikke forklart seg for UCI eller Antidoping Norge. Har frist på to uker for å forklare seg overfor UCI, men det har han ikke rukket ennå.

Bugge ønsker ikke selv å kommentere saken.

Kvålsvoll forteller at laget har tatt umiddelbare grep.

- Avtalen vi har med utøverne våre sier at utøveren blir suspendert fra den datoen de eventuelt tester positivt. Vegard er tatt ut av laget fram til saken er avklart, sier han.

- Sjokkert - Hvordan opplever han dette selv?

- Da han fikk telefonen var han lettere sjokkert. Når det i tillegg blir en mediasak, så er det steintøft for ham. Han beklaget seg flere ganger i dag. Han vet ikke hva han tenkte på. Han beklager også at dette ikke er noen positiv sak for laget.

Kvålsvoll håper at saken kan henlegges når antidopingmyndighetene har sett på den.

- Vi håper og tror at saken kan henlegges når han legger fram dokumentasjonen og attesten han har fra tidligere. Både Vegard og jeg har snakket med Antidoping Norge, så de er informert. Det er også Norges Sykkelforbund, sier Kvålsvoll.

Talent 25-åringen ble lenge sett på som et av de største talentene i landet, men har trøblet litt de siste årene. I 2010 var han bare litt teknisk trøbbel unna en ordentlig topplassering i U23-VM i Australia.

I 2012 hadde han et ønske om å trene med den tidligere sykkelstjernen Michele Bartoli.

Italienske Bartoli er blitt koblet til den kjente dopinglegen Eufemiano Fuentes og Operacion Puerto-skandalen. Norges Cykleforbund sa nei til Bugges ønske den gangen.

25-åringen vant klatretrøya under Tour of Norway tidligere i år. Han kom til Team Sparebanken Sør i forkant av denne sesongen, etter mange år i Joker-laget.

Hushovds lag Team Sparebanken Sør eies av Thor Hushovd, Norges kanskje største sykkelprofil gjennom tidene. Hushovds mangeårige trener, Atle Kvålsvoll, er altså sportssjef for laget.

Alexander Kristoffs stefar og trener, lege Stein Ørn, synes det er rart at han ikke har hørt noe om saken gjennom sykkelforbundet eller Antidoping Norge.

- Jeg var rittlege under Tour des Fjords og har blitt informert via Roy Hegreberg (rittdirektør, journ. anm.), men jeg har ikke mottatt noe informasjon fra verken sykkelforbundet eller antidoping Norge, og det er rart. Det sies at det dreier seg om bruk av astmamedisin, og utøveren er astmatiker. Jeg vet ennå ikke om dette dreier seg om feil innrapportering av produktet han bruker, og om dette er noe som går an å melde inn i etterkant, sier Stein Ørn.

- Hva bør man lære av dette tilfellet?

- Det understreker igjen at man må være veldig påpasselig med alle formalia i dagens sykkelsport. Man kan ikke tillate seg mye slakk på det området.

- Det er likevel ikke en tung dopingsak. Dette er ikke EPO eller sterioder, men det skal likevel ikke skje, påpeker Ørn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!