Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk talent-duo spente før fransk proffmøte

Hoelgaard og Eiking klar for første samling med FDJ. Svensk eks-proff hyller valg av lag.

DRAR PÅ SAMLING: Hoelgaard (venstre) og Eiking drar på samling med sitt nye lag FDJ i november. Der skal planene for vårens rittprogram legges. (foto: Scanpix/Terje Pedersen)
DRAR PÅ SAMLING: Hoelgaard (venstre) og Eiking drar på samling med sitt nye lag FDJ i november. Der skal planene for vårens rittprogram legges. (foto: Scanpix/Terje Pedersen) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no):Det ukjente ligger i vente for Daniel Hoelgaard og Odd Christian Eiking denne vinteren. Duoen fra Team Joker reiser neste måned til sin første, skikkelige samling med FDJ. Det franske laget blir talentenes nye arbeidsgiver de neste to årene.

De flyr til Paris, men nøyaktig hvor samlingen avvikles er ennå ikke bestemt. Mens de fleste andre WorldTour-lag samles i varmere strøk, har FDJ-sjef Marc Madiot gjort seg notorisk for sine bootcamps i vinterlige Bretagne. Barskt og hardt - slik livet som syklist ofte er.

Men det var før. Selv franske lag med old school-type ledere opplever modernisering. I desember drar laget til en samling i spanske Calpe. I november er det snakk noen dager med teambuilding i området rundt den franske hovedstaden.

- Det blir iallfall noe uten sykkel, jeg vet ikke helt. Men jeg er kjempespent på å komme i gang, sier Eiking i påvente av første samling.

Programmet er ukjent, men en diskusjon om vårens rittprogram skal de to norske iallfall i gjennom. Eiking håper forhandlingene fører frem til at han får sjansen i en eller flere av klassikerne som går i april måned, Amstel Gold Race, Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

- Jeg håper å få prøve meg i Ardennerklassikerne. Jeg tror det er de rittene jeg har best mulighet til å bli god i på sikt. Om jeg blir god i lengre fjell, må jeg se an i fremtiden. Akkurat nå er jeg en mellomting mellom puncheur og klatrer, forklarer Eiking - som har fulgt treningsopplegget til FDJ-trener David Han det siste året og føler seg klar til å ta steget opp til sportens høyeste nivå.

- Etter at jeg la om trening har jeg nok blitt mer eksplosiv og bedre på å spurte. Det merket jeg med seieren i Aosta (2. etappe i Giro della Valle d?Aosta). Jeg har nok ikke blitt så mye bedre i fjellene det siste året. Men jeg har utviklet meg på andre områder og blitt en bedre rytter totalt sett. 

Flandern og Roubaix
Eiking var til stedet i Belgia i midten av september da Hoelgaard også signerte for FDJ. Men nordmennenes respektive rittprogram vil nok ikke overlappe nevneverdig. Hoelgaard ser nemlig frem til å prøve seg i de flamske rittene.

- Det er et godt lag for meg å begynne. De kjører en god del av løpene jeg liker i Nord-Frankrike og Belgia. Det er den type løp jeg har gjort det bra i før. Smale veier og korte bakker. Jeg håper å få sjansen der og gjøre det bra, sier Hoelgaard - som ble døpt «Kannibalen i Bretagne» etter sine herjinger under årets Tour de Bretagne.

22-åringen fra Ålgård har vært fulgt opp av Team Jokers Espen Aareskjold denne sesongen. Fremover vil imidlertid en av FDJs trenere være gjesdalbuens veiledere. Det er en overgang som bør gå nokså smertefritt, mener Hoelgaard, som påpeker at Aareskjolds filosofi korresponderer bra med det franske lagets prinsipper.

Går vinterens trening etter planen aspirerer han til starter i de store klassikerne, som Flandern rundt og Paris-Roubaix. I rittene utenfor WorldTouren håper han egne sjanser kan oppstå. Men i likhet med Eiking er han ikke fremmed for å innta rollen som lagets plonguer mens han akklimatiserer seg til det nye nivået.

- I begynnelsen blir det vel noe flaskehenting og jobbing for andre, men jeg ser ikke bort i fra at jeg kan få egne sjanser etter hvert også, reflekterer den spurtsterke Hoelgaard. 

Svenske roser norske valg
For tolv år siden valgte Thomas Löfkvist samme vei som Eiking og Hoelgaard, ved å ta sine neopro-år hos daværende Francaise des Jeux. Svensken som senere syklet for HTC, Team Sky og IAM Cycling har nå avsluttet sin profesjonelle karriere, men ser tilbake på sine fire år under Madiots formynderskap med stor glede.

- Jeg tror de (Eiking og Hoelgaard) har gjort et bra valg. Jeg gjorde det samme valget og fant ut at FDJ er dyktige til å ta hånd om unge ryttere. Man blir ikke matchet for hardt, samtidig som man kan få sjansen til å prøve seg i de store, franske rittene, som Paris-Nice for eksempel, sier Löfkvist.

- Er du hos Sky eller BMC blir du kanskje satt til å jobbe på fronten hele dagen. Det er kanskje ikke sånn man utvikler seg best som rytter. I FDJ kan du dra til Australia eller Paris-Nice, men uten å ha press på deg, sier den 31 år gamle svensken.

Löfkvist snakker av erfaring. Han syklet selv Tour Down Under og Paris-Nice i sitt første år med det franske laget. Senere på våren fikk han også med seg en seier i Circuit de la Sarthe, andreplass i Paris-Camembert og en start i Liège-Bastogne-Liège. På sommeren ble han tatt ut til Critérium du Dauphiné Libéré. 

Löfkvist sier han møtte en ganske annen kultur da han ankom Francaise des Jeux. Et old school, fransk lag med en sterk og tradisjonsbundet leder i form av Madiot. I dag observerer han at laget har endret seg mye i positiv forstand. FDJ anno 2015 er mye mer progressivt og nytenkende enn Francaise des Jeux anno 2004, ifølge Löfkvist.

- Med Julien Pinot og (Fred) Grappe har laget fått masse nye ideer. De har gjort en veldig god jobb å utvikle unge ryttere de siste årene. Philippe Gilbert startet jo der. Thibaut Pinot har blitt en veldig bra rytter også. De er blitt mer opptatt av detaljer og materialet de bruker, sier Löfkvist - før han leverer de norske følgende varsku:

- Men de norske må være obs på at kulturen er annerledes. Det er et latinsk type land og ting gjøres annerledes. Jeg ville anbefalt dem å flytte ned til Frankrike. Det er viktig å integrere seg i laget fra starten av.

Flytter til Nice
Eiking har kommet Löfkvist i forkjøpet. Den unge askøyværingen har bodd store deler av året i spanske Girona. Nå flytter han til Nice-området for å gjøre seg au fait med den franske livstilen.

- Det gjør livet enklere på flere måter. Mange syklister bor der, blant andre (Vegard) Stake Laengen, sier Eiking.

Hoelgaard blir imidlertid boende hjemme på Bogafjell, mellom Ålgård og Sandnes. Treningsmiljøet rundt Stavanger er alt han trenger for å utvikle seg videre, påpeker rogalendingen. I de kaldeste vintermånedene kan han også flykte til spanske Calpe, der familie har en leilighet.

- Jeg flytter nok ikke med det første. Så lenge det finnes et godt treningsmiljø hjemme ser jeg ikke noen grunn til å flytte, sier Hoelgaard - om trives med kjente fjes rundt seg.

Neste måned blir han og Eiking imidlertid bedre kjent med Thibaut Pinot, Arnaud Démare og resten av FDJ-gjengen. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!