Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eirik Brandsdal og Lotta Udnes Weng vant i Piteå

Norsk talent slo Kalla. Brandsdal vant og nærmer seg OL-billett

Eirik Brandsdal viste god, gammel form da han vant dagens viktige klassisk sprint i Piteå. Dermed styrket han sine egne OL-sjanser betraktelig. I kvinneklassen imponerte 21 år gamle Lotta Udnes Weng med å sette Charlotte Kalla på plass.

TIL TOPPS: Eirik Brandsdal, her etter seieren i Drammen i fjor, jublet for seier i Piteå i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL TOPPS: Eirik Brandsdal, her etter seieren i Drammen i fjor, jublet for seier i Piteå i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens klassisk sprint i Skandinavisk Cup i Piteå er ett av fem uttaksrenn til OL-sprinten i Pyeongchang, sammen med sprintene i Ruka, Lillehammer, NM og Planica.

Dagens renn teller følgelig mer enn en sprint i Tour de Ski når det gjelder OL-uttaket til den korteste distansen i langrennssirkuset, i hvert fall for de norske sprintherrene.

Petter Northug valgte likevel ikke å stille til dette rennet og går heller «all in» på rennene under ski-NM på Gåsbu neste uke og den påfølgende verdenscuphelga i Planica.

I stedet benyttet andre norske langrennsløpere muligheten til å styrke sine OL-aksjer i de svenske skoger i formiddag.

Udnes Weng slo Kalla

VANT: Lotta Udnes Weng slo blant annet Charlotte Kalla i dagens sprint i Piteå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VANT: Lotta Udnes Weng slo blant annet Charlotte Kalla i dagens sprint i Piteå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Anna Svendsen leverte en sensasjonelt god prolog da hun utklasset selveste Charlotte Kalla med 5,71 sekunder.

I kvartfinalen var hun også helt suveren, gikk ifra konkurrentene og vant sitt heat med godt over tre sekunder. Lista var lagt skyhøyt, og 27-åringen måtte ta på seg favorittstempelet.

Svendsen vant også sin semifinale og kvalifiserte seg for finalen sammen med Charlotte Kalla, Lotta Udnes Weng, Jonna Sundling, Maja Dahlquist og Jonna Matintalo.

I finalen sa det imidlertid stopp på festen for Svendsen. I stedet sto Lotta Udnes Weng og spurtslo Sundling og Kalla i en jevn duell på oppløpet. Svendsen sprakk og endte til slutt på 4. plass.

«Kalla blev slagen av norsk doldis», skriver Expressen.

21 år gamle Lotta Udnes Weng, tvillingsøster til Tiril Udnes Weng, sto igjen som dagens gladeste kvinne.

Viktig Brandsdal-seier

I herreklassen sto i utgangspunktet enda mer på spill, hva angår det kommende OL-uttaket i sprint. Her er det vidåpent om de tre plassene ved siden av Johannes Høsflot Klæbo.

Fredrik Riseth vant herreprologen og sin kvartfinale, men i semifinalen var stortalentet Mattis Stenshagen hakket sterkere i en svært jevn duell, hvor bare 38 hundredeler skilte mellom Stenshagen, Riseth, Joachim Aurland og Eirik Brandsdal.

Alle de fire tok seg til finalen og fikk med seg det svenske OL-håpet Teodor Peterson og lovende Kasper Staadas.

I finalen var imidlertid rutinerte Brandsdal raskest i spurten. Når Kjelsås-løperen henger med inn på oppløpet, er det få i verden som kan tukte ham. Det viste Brandsdal nok en gang i dag.

Vinneren av verdenscupsprinten i Drammen i mars har hatt en tung sesonginnledning, men spurtet ned Stenshagen og Peterson på oppløpet og vant dagens viktige sprint i Piteå. Dermed økte Brandsdal sine egne sjanser for å gå i OL med mange prosent.

- Jeg mener OL-løypa i Pyeongchang passer meg veldig godt, har Eirik Brandsdal tidligere sagt til Dagbladet.

Blytungt for Turvoll Fossli

Ikke alle de OL-aktuelle norske løperne kom like godt ut av dagen.

Sondre Turvoll Fossli har to 6.-plasser fra de foregående uttaksrennene i verdenscupen og lå godt an i det kommende OL-uttaket, men fikk seg en solid strek i regninga i dag.

Det norske sprintesset ble nemlig slått ut i sin kvartfinale i duell mot Pål Trøan Aune og Victor Thorn. Heller ikke prologen var oppløftende for Turvoll Fossli denne dagen.

Nå må 24-åringen, som ble nr. 2 på sprinten i prøve-OL i Pyeongchang bak Gleb Retivykh, dokumentere bedre form på sprinten under NM og i Planica. Der kommer blant annet Petter Northug på startstrek i et håp om å kjempe om en av sprintplassene i den norske OL-troppen ved siden av Johannes Høsflot Klæbo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!