VENTET UT KEEPEREN: Diego Milito har gått fra å være en meget begrenset avslutter til å bli en klinisk avslutter. Her setter han inn 1-0 i gårsdagens finale, da han ventet ut keeperen før han satte ballen over ham. Foto:  EPA/KERIM OKTEN NO MOBILE DEVICES
VENTET UT KEEPEREN: Diego Milito har gått fra å være en meget begrenset avslutter til å bli en klinisk avslutter. Her setter han inn 1-0 i gårsdagens finale, da han ventet ut keeperen før han satte ballen over ham. Foto: EPA/KERIM OKTEN NO MOBILE DEVICESVis mer

Norsk talentspeider fikk nei da han ville hente «den stygge andungen»

I går var Diego Milito Inters store helt.

||| (Dagbladet): Diego Milito kronet en fantastisk måned da han i går senket Bayern München med to scoringer i Champions League-finalen.

Den 30 år gamle arbeidshesten viste at han også kan være feinschmecker da han iskaldt ventet ut keeperen på 1-0, før han sendte Daniel van Buyten ut i kiosken for å hente pølse på 2-0.

Men at argentineren i dag skulle ha status som en av Europas heiteste angripere var det ikke mange som hadde trodd for 10 år siden.

Da var Milito en småkeitete spiss med scoringsvegring i Racing Club i hjemlandet, og sto til de grader i skyggen av sin mer talentfulle og omsvermede lillebror Gabriel.

Fikk tommelen ned av sjefene
Tor Kristian Karlsen - som i dag jobber som overgangskonsulent med base i London - var den gang talentspeider i Bayer Leverkusen.

UT FOR Å KJØPE PØLSE: Den gode, gamle skuddfinta går aldri av moten. Her blir Daniel van Buyten rundlurt av Milito, og sekunder senere ligger ballen i nettet. Foto: EPA/ALBERTO MARTIN NO MOBILE DEVICES
UT FOR Å KJØPE PØLSE: Den gode, gamle skuddfinta går aldri av moten. Her blir Daniel van Buyten rundlurt av Milito, og sekunder senere ligger ballen i nettet. Foto: EPA/ALBERTO MARTIN NO MOBILE DEVICES Vis mer

I en blogg for snart to år siden skrev han om sitt møte med Milito-brødrene på en restaurant i Buenos Aires, under tittelen «Den stygge andungen».

Leverkusen var en av klubbene som jaktet midtstopper Gabriel, men de møtte utfordringer på den familiære og sosiale biten.

Lillebror Milito vegret seg nemlig for å forlate trygge omgivelser i Argentina til fordel for Europa og tysk fotball, og det var i denne sammenhengen at Diego kom inn i bildet.

Karlsen ønsket nemlig å inkludere storebror i avtalen for å overbevise Gabriel om komme til Leverkusen, men ikke bare av veldedighet.

GA BAYERN NÅDESTØTET: Milito setter inn 2-0 med bredsida. Foto: REUTERS/Paul Hanna
GA BAYERN NÅDESTØTET: Milito setter inn 2-0 med bredsida. Foto: REUTERS/Paul Hanna Vis mer

«Da som nå skortet det ikke på innsats, spirit, førsteklasses luftstyrke og duellkraft til tross for middels vekst. For ikke å nevne en fandenivoldsk vilje til å komme til målsjanser», skrev talentspeideren.

Men Karlsens sjefer i Leverkusen tente ikke på ideen om en pakkeløsning. Diego Milito trengte nærmere 40 seriekamper for å score tre mål for Racing, og da talentspeideren skulle vise ham fram for kolleger viste spissen seg fra sin mest sjansesløsende side.

Det ble ingen avtale med Gabriel og Diego Milito.

Var aldri en barnestjerne
I stedet hentet Leverkusen en brasiliansk midtstopper ved navn Lucio - midtstopper på Inter-lag som i går vant Champions League.

GIKK BANANAS: José Mourinho feirer sammen med Marco Materazzi etter 2-0-målet. Foto AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV
GIKK BANANAS: José Mourinho feirer sammen med Marco Materazzi etter 2-0-målet. Foto AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV Vis mer

For Karlsen har det like fullt vært interessant å følge eldstebror Milito litt ekstra siden den gang. At han skulle bli den spilleren han er i dag hadde han ikke sett for seg.

- Nei, at han skulle bli en verdensstjerne hadde jeg nok ikke trodd. Men jeg har allltid hatt veldig sans for den typen han er. Heidur Helguson var den første spilleren jeg hentet som speider, og han er litt av samme ulla. Diego har aldri vært et barne- eller ungdomstalent, han har måttet «male» ut alt, sier Karlsen til Dagbladet.

I utgangspunktet så han for seg Diego på Leverkusens 2. lag, der modellen er noenlunde lik som den i Norge.

- De store proffligaene har en type U 21-lag som spiller i det tyske divisjonssystemet, de beste spiller vel i 3. Bundesliga. Jeg forsøkte å spille inn en sånn løsning, og lure med Diego i pakka som en x-faktor og la ham spille på 2. laget. Det ble diskutert, men de over meg var veldig skeptiske til om storebroren kom til å rettferdiggjøre kjøpet.

LOOK-A-LIKE 1: Sylvester Stallone og Rocky Balboa, her i en noe eldre utgave: Foto: AFP Photo / Tiziana Fabi
LOOK-A-LIKE 1: Sylvester Stallone og Rocky Balboa, her i en noe eldre utgave: Foto: AFP Photo / Tiziana Fabi Vis mer

- Men han hadde vel ikke blitt en dyr mann?

- Nei, prisen ville nok ligget rundt en fire, fem millioner kroner, sier Karlsen.

Måtte jobbe ballen i mål
Milito ble værende i Racing til 2004, da han dro til Genoa og italiensk fotball. Der begynte han å bøtte inn mål i serie B, før han og broren havnet på samme lag i Zaragoza.

Der ble han i tre år før ferden gikk tilbake til Genoa, og så til Inter foran 2009/10-sesongen.

LOOK-A-LIKE 2: Uruguays Enzo Francescoli. Foto: SCANPIX
LOOK-A-LIKE 2: Uruguays Enzo Francescoli. Foto: SCANPIX Vis mer

- Selv om han har scoret mye de siste fem, seks sesongene har han litt etter litt blitt mer raffinert foran mål. For fem år siden måtte han virkelig jobbe seg til sjansene, og omtrent jobbe ballen inn i mål. Noen spisser har 110 forskjellige måter å sette ballen i mål på, mens Diego kanskje hadde fem. Det lå et voldsomt arbeid bak hvert mål. Nå har han utviklet seg på finessene, sier Karlsen.

For målene Milito scoret i går tenderte til kunst, og da hadde han allerede gjort mye av grovjobben selv i forkant.

- Det er fascinerende å se bevegelsene i forkant av målet. Han scorer sjeldent tap-ins. Det er vanskelig å sammenligne ham med andre spisser, han er ganske unik, mener Karlsen om spissen som av utseende kan minne både om Rocky Balboa og Enzo Fransescoli.

Nå er «Den stygge andungen» blitt svane, akkurat som i eventyret til HC Andersen, men om han får spille noe særlig for Argentina i sommerens VM-sluttspill er høyst uvisst.

VILLE HENTE DIEGO MILITO I 2000: Tor Kristian Karlsen.
VILLE HENTE DIEGO MILITO I 2000: Tor Kristian Karlsen. Vis mer

Han står nemlig langt bak i køen hos landslagssjef Diego Maradona, som før gårsdagens finale rangerte ham som et femtevalg.

- Med Maradona er det bare å erklære full unntakstilstand. Men det er mulig han blir presset til å finne på et eller annet. Messi og Milito hadde i hvert fall passet bra sammen, tror Karlsen.