PRØVER IGJEN: Fjorårets VM i Doha endte i bitterhet og skuffelse. Nå har forbundet fått en ekstra sjanse til å teste samarbeidsklimaet mellom Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRØVER IGJEN: Fjorårets VM i Doha endte i bitterhet og skuffelse. Nå har forbundet fått en ekstra sjanse til å teste samarbeidsklimaet mellom Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Boasson Hagen, Kristoff, EM:

Norsk test før VM i Bergen skaper forvirring: - Verken Edvald eller Kristoff vant

– Jeg føler vi har lagt Qatar bak oss, sier Alexander Kristoff.

LONGWY (procycling.no): Norge får hele ni plasser til sommerens Sykkel-EM i Herning fra 2.-6. august.

Det blir første gang vår to største sykkelstjerner sykler på lag igjen, etter det usynkroniserte opptrekket Boasson Hagen ga Kristoff under VM i Doha i fjor høst.

– Jeg føler meg litt sånn dolket i ryggen, sa en meget skuffet Kristoff etter den spolerte medaljesjansen i Qatar.

Landslagssjefen innrømmer overfor procycling.no at mesterskapet i Danmark er en kjærkommen mulighet til å teste relasjonene innad i laget.

– Jeg ser også på dette som en god generalprøve. Vi ønsker at både Alex og Edvald stiller, og målet er å få en runde i forkant av vårt hjemlige VM. Disse guttene sykler 80 konkurranser i året for sine respektive arbeidsgivere, og kun ett for langslaget. Nå får de én mulighet til, og det kun seks uker før Bergen, sier Stig Kristiansen til procycling.no.

Kristoff: – Har lagt det bak oss

I sesonginnledningen lekte de to nordmennene katt og mus med hverandre, før Milano-Sanremo i mars ble den første konkurransen der de begge var til stede.

To uker senere syklet de Gent-Wevelgem, og avholdt samtidig et oppklaringsmøte med landslagssjefen om veien videre mot Bergen.

Til procycling.no i Frankrike forteller Alexander Kristoff nå at han har lagt uenighetene fra Doha til side.

– Jeg føler vi har lagt ting bak oss, og vi skal kjøre på lag i et ende viktigere mesterskap senere i sesongen. Da er det greit at vi får en gjennomkjøring i Danmark, sier han.

Hvor viktig er EM for deg?

– Jo, det er jo et mesterskap og det begynner å øke i prestisje når proffene kjører det. Det hadde vært kult å komme med sånn Euro-trøye en gang.

Løypa i Herning minner om Qatar

Som mesterskap er EM en nyvinning. Tidligere ble bare juniorer og U23-ryttere inviterte, men i fjor ankom proffene og Peter Sagan ble europamester i franske Plumelec.

Løypa i Herning er flat, og kan by på utfordrende sidevindskjøring underveis. Altså ikke ulikt forholdene i Qatar, der opptrekker Boasson Hagen ble nummer 6, og henviste lagkompisen til 7.-plassen.

Hvem trekker opp denne gangen?

– Taktikken er ikke lagt ennå, men de lærde strides fortsatt om hvem som faktisk er raskest av Sondre Holst Enger, Daniel Hoelgaard, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, sier landslagssjef Kristiansen.

Å?

Vi kjørte en test av dette ut i ørkenen i Qatar, og det var verken Edvald eller Alex som vant. Det var Sondre Holst Enger. Og Kristoffer Halvorsen (Team Joker) slo ham igjen, men det skal sies at Holst Enger da ble lurt ut i vinden.

Å spurte om seieren etter 241,2 kilometer på sykkelen, er uansett en helt annen disiplin. Og det blir nok enten Boasson Hagen eller Kristoff som får det norske kapteinsbindet.

Ikke sikkert det blir full kvote

Daniel Hoelgaard, Truls Korsæth, Amund Grøndahl Jansen, Sven Erik Bystrøm og August Jensen skal også i mesterskapet.

Dit skal også Sondre Holst Enger om helse og øvrig rittprogram spiller på lag.

Sykkelforbundet har ikke bestemt seg for om det blir full tropp og ni mann ennå, men for å supplere eventuelle frafall blant proffene, står Andreas Vangstad, Kristoffer Skjerping og Krister Hagen på vent.

Boasson Hagen og Korsæth skal også representere Norge under tempoøvelsen i mesterskapet.

– Under planleggingen gikk vi ut ifra et lag med proffer og seks ryttere.

Med tanke på omstendighetene som venter i Danmark, sier Kristoff at han håper på et fulltallig norsk lag.

Både med tanke på spurten og sidevinden, er det bare å ha ryttere rundt seg. Det finnes mange gode kontinentalryttere hjemme i Norge, så jeg håper forbundet fyller opp alle plassene, sier han.

Edvald tenker mest på touren

Etter mandagen kraftanstrengelse opp mot Longwy, spurte vi også Boasson Hagen om hans EM-ambisjoner:

– Jeg har egentlig bare tenkt på Tour de France i første omgang, så får jeg se hva programmet blir etterpå. Det er absolutt mulig.

Har du lyst?

Det er jo et mesterskap, og bra for treningen og mesterskapsfølelsen. Det er artig å kjøre EM, det har jeg ikke kjørt før. Det må diskuteres med laget, det har ikke blitt klartgjort etter Tour de France enda.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!