INNRØMMET BETALING TIL DOMMER: Erik Hagen (t.h) fortalte i går at han og Zenit-laget ga bort penger til en dommer i en europacupkamp. Bildet over er ikke fra kampen det dreier seg om. AP / Dmitry Lovetsky / NTB SCANPIX
INNRØMMET BETALING TIL DOMMER: Erik Hagen (t.h) fortalte i går at han og Zenit-laget ga bort penger til en dommer i en europacupkamp. Bildet over er ikke fra kampen det dreier seg om. AP / Dmitry Lovetsky / NTB SCANPIXVis mer

Norsk Tipping gransker kampen der Hagen betalte dommeren

Går gjennom spilldata.

(Dagbladet): I går ble det kjent at Erik «Panzer» sier han som Zenit St. Petersburg-spiller var med på å betale en fotballdommer.

Opplysningene fra 38-åringen fører til etterforskning av e-cupkampen hos Norsk Tipping.

- Når det gjelder den Zenit-kampen Hagen nevner, så har vi en intern gjennomgang på hva som ble spilt på den, sier sikkerhets- og kvalitetssjef Trond Laupstad til Dagbladet.

- Vi er i ferd med å gjøre dette nå. Utfordringen vår er at det ligger litt bak i tid.

Heder og ære eller penger Laupstad er trygg på at Norsk Tipping kjenner til hvilken kamp det dreier seg om, og oppgaven blir å gå gjennom store mengder data som viser summene som ble ble betalt inn hos kommisjonærer.

Ifølge Hagens versjon ble dommeren betalt for at Zenit kunne sikre seier i Uefa-cupkampen. Seiersbonus per spiller var på 12 000 dollar.

- Det kan godt hende at det var slik, på nyhetene virker det som om de bare skulle vinne kampen. Men noen ganger dreier deg seg om heder og ære, andre ganger er det penger, sier Laupstad.

Først i 2009 ble det obligatorisk registrering på spill hos Norsk Tipping, før den tid kunne spillere satse uregistert hos spillmonopolisten. Hagen var i Zenit mellom 2005 og 2008.

SIKKERHETSSJEF: Sikkerhetssjef i Norsk Tipping, Trond Laupstad, varsler at Zenit-kampen Hagen forteller om skal sjekkes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SIKKERHETSSJEF: Sikkerhetssjef i Norsk Tipping, Trond Laupstad, varsler at Zenit-kampen Hagen forteller om skal sjekkes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Hagen forteller at kampfiksingen dreide seg om 3000 dollar per spiller, penger som endte opp i lomma på fløyteblåseren.

- I utgangspunktet følger vi opp alle saker som kommer opp, hvor vi hører at det har vært kampfiksing. Vil finne ut om det har foregått misligheter der Norsk Tipping er involvert. Finner vi det varsles myndighetene og Økokrim, sier Laupstad.

Østeuropeiske ligaer Norsk Tipping opererer med såkalte hvitlister, oversikt over ligaer de tillater spill på. Fattes den minste mistanke til enkeltkamper settes det opp et øvre tak på hvor mye spill som tillates.

- Det varierer litt, men det er en del ligaer vi prøver å holde oss unna, og det gjelder flere østeuropeiske ligaer. Når vi vet at det kan være et eller annet, så er det et øvre tak på omsetningen på 100 000 kroner. Dermed blir det økonomiske motivet mindre, sier Laupstad.

Kampfiksingsaken i Zenit kan også ende på bordet hos det europeiske fotballforbundet Uefa.

- Det er Uefa som nå vurderer om og eventuelt hvordan de skal forfølge saken, ettersom dette gjelder en Uefa-konkurranse. Utfallet her vil være avgjørende for hvilke konsekvenser saken får for de involverte, sier NFFs kommunikasjonsdirektør Svein Graff til Dagbladet.