Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk Tippings monopol kan være over før jul: - Det kommer en stortingsmelding

Vurderer om enerettsmodellen skal stå eller ikke.

VURDERER ENERETTSMODELLEN: 
Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Her sammen med toppidrettsjef Tore Øvrebø (til høyre) og idrettspresident Tom Tvedt.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VURDERER ENERETTSMODELLEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Her sammen med toppidrettsjef Tore Øvrebø (til høyre) og idrettspresident Tom Tvedt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Tipping ble opprettet i 1947, og etter det har selskapet stått for en stor del av finansieringen av norsk idrett. Nå er tippselskapet under press.

Utenlandske bettingselskaper har tatt opp kampen mot idrettens største melkeku, og det første store «slaget» om spillemidlene og den såkalte enerettsmodellen som sikret norsk idrett vel 2,4 milliarder kroner i år, kommer til å stå i Stortinget før jul i år.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland varslet sist uke at det kommer en stortingsmelding om spill og spillpolitikken her i landet til behandling hos de folkevalgte i løpet av året.

 - Det kommer en stortingsmelding om ny pengespillpolitikk til Stortinget før jul. Der vurderer vi om enerettsmodellen skal bestå som i dag. Vi ser jo at den gir et stort overskudd og mye midler til idretten her i landet. Det er bra. Konklusjonen må jeg komme tilbake til, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NTB.

I idretten er det bare enerettsmodellen som gjelder. Den har i så å si alle årene etter krigen gitt norsk idrett solide økonomiske og svært forutsigbare midler og rammevilkår, særlig til anleggsutbyggingen.

Samlet Idretten står samlet om at det ikke ønskes forandringer i finansieringsmåten. Skepsisen mot utenlandske bettingselskaper er stor. Derfor gir ikke høringssvarene fra idretten rom for noe tvil om hvor norsk idrett står.

Idrettstinget i Trondheim for et snaut år siden ga også solid støtte til det bestående. Å jobbe for å beholde enerettsmodellen fikk massiv støtte. Men det er likevel et faktum at politikerne bestemmer i Stortinget, trolig før jul.

- Vi har jo levert våre høringer i forbindelse med den stortingsmeldingen om spill og spillpolitikken som kommer til høsten. Der har vi vår egen klare røst, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

- I norsk idrett står vi fast på at løsningen er enerettsmodellen, slik at vi står fast på at det gjelder å ha en ansvarlig spillpolitikk. Dette er Norges største barne- og ungdomsorganisasjonen. Derfor må dette være ansvarlig, og vi ønsker en kulturminister som har en rød knapp som kan brukers der spillene blir for aggressive. Vi ønsker også at det som er av spill kanaliseres gjennom Norsk Tipping. Da vil det fortsatt komme midler til frivilligheten, fortsetter idrettspresidenten.

Viktig Finansieringen via Norsk Tippings overskudd er viktig for norsk idrett som år om annet har fått en større og større andel av dette overskuddet, men bettingselskapene er aggressive og truer hele finansieringsmåten til idretten

- Idrettstinget har jo vært krystallklar på det mandatet som ligger til meg og mitt styre om at enerettsmodellen bevares og styrkes, slår Tvedt fast.

- Jeg er derfor veldig glad for de signalene jeg har fått fra både statsminister og kulturminister om at enerettsmodellen skal bestå, legger han til overfor NTB.

Det er særlig bredde- og lokalidretten som får nyte godt av det norske folks spilleglede via Norsk Tipping. Da kulturminister Linda Hofstad Helleland delte ut vel 2,4 millioner til den norske idrettsbevegelsen fredag i forrige uke, understreket hun at dette styrker lokalidretten i form av haller og ulike anlegg som trengs. Det er det unison enighet om i norsk idrett, fra bunn til topps i organisasjonen som organiserer om lag to millioner medlemmer. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!