Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk Tippings spillmonopol er under kraftig press

- Vi er bekymret.

 KJEMPER:  Børre Rognlien forteller at idretten er klar til kamp for bedre betingelser. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KJEMPER: Børre Rognlien forteller at idretten er klar til kamp for bedre betingelser. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

2013 har på alle områder, både sportslig og idrettspolitisk, vært et fantastisk år for norsk idrett. Mye kan tyde på at 2014 blir et år preget av bekymringer.

- Årsaken til at vi ser med litt bekymring fram mot neste år (2014) er at det åpnes for flere spill i regjeringsplattformen. Vi er også bekymret for at det åpnes for å slippe til utenlandske spillselskaper i Norge, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Han er på vei inn i et nytt år, og selv om det kan bli mye å glede seg over både sportslig, med OL i Sotsji som høydepunkt, samt en positiv og endelig avgjørelse om å søke OL til Oslo i 2022, så er det også noen mørke skyer på himmelen.

- Norsk idrett kommer til å kjempe videre for at vi skal få bedre rammebetingelser enn i dag. Det står også høyt på dagsorden hos oss å slåss for så forutsigbare rammer som mulig, understreker Rognlien.

Han legger ikke skjul på at både han, det idrettsstyret han leder og administrasjonen i Norges Idrettsforbund er skeptiske til at Norsk Tippings spillmonopol er under press.

Det kan få store økonomiske følger for idretten.

Mye positivt Idrettspresidenten kan se tilbake på et svært positivt år i 2013.

- Idretten står sammen som aldri før, og nettopp fordi vi står så samlet har vi oppnådd flere store reformer. Ikke minst er det viktig at vi nå har fått økt vår andel av spillemidlene til 56 prosent, og vi er lovet ytterligere økning. Det vil si at anleggspotten økes med 130 millioner kroner fra 815 millioner nå til 945 millioner neste år.

- Hadde det ikke vært for inntektssvikten Norsk Tipping opplever, ville vi ha passert milliarden, sier Rognlien.

Han er også fornøyd med at Stortinget har vedtatt å øke momskompensasjonen til 1,2 milliarder kroner. Idretten får 35 prosent av dette beløpet, noe som innebærer en økning på 100 millioner kroner til idrettsformål.

- I løpet av den fireårsperioden som startet i 2012, vil norsk idrett ha fått en milliard kroner mer i momskompensasjonen enn tidligere. 79 prosent av disse pengene går til lagene, mens 15 prosent ender i særforbundene.

- Jeg er stolt av dette og har noen aksjoner i denne reformen, sier idrettspresidenten til NTB.

- I det hele tatt er jeg svært stolt av å være delaktig i reformer som kommer hele den norske idretten til gode i årene framover, legger han til.

Ungdommen vant Børre Rognlien har stått på barrikadene og kjempet for en søknad om å arrangere OL i Oslo i 2022. Foreløpig har idretten fått det som den vil i nettopp den saken.

- Vi fikk folkets støtte gjennom høstens folkeavstemning, og det er bare i Oslo folk har sagt ja til OL gjennom avstemning. Vi i idretten mobiliserte og la til rette, og ungdommen vant, sier idrettspresidenten.

Nå forholder han og resten av norsk idrett seg til Stortinget når det gjelder det nasjonale, for det er Stortinget som skal avgjøre om det blir gitt statsgaranti eller ikke.

- Det gjelder å understreke at OL ikke dreier seg bare om idrett. Det er en mulighet for hele landet, mener han. Rognlien sier også at idretten har sagt sitt og går helhjertet inn for OL i 2022, men nå er saken i rikspolitikernes hender. Innen 14. mars neste år blir det klart om også regjeringen går for OL.

Kvalitetssikringsrapporten om OL kom like før jul og ble en tidlig julegave til norsk idrett. Rapporten slo fast at Oslos OL-konsept er nøkternt, robust, gjennomførbart og uten vesentlige svakheter.

- Dette er bestått og vel så det. Nå gjelder det å få politikerne på laget med positiv konklusjon før 14. mars 2014, er Rognliens kommentar.

- Jeg vil legge til at 2013 har vært et fantastisk år for norsk idrett, både når det gjelder topp og bredde, og i kampen mot doping fikk vi også gjennomslag for de viktigste forslagene vi fremmet på WADA-kongressen i Johannesburg tidligere i høst, sier idrettspresidenten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media