DYPT SÅR: En gjenstand på hengeren boret seg inn i låret til Frederik Wilmann, men utrolig nok fikk han ikke skade på muskulaturen. Foto: Pål Erik Krangsås
DYPT SÅR: En gjenstand på hengeren boret seg inn i låret til Frederik Wilmann, men utrolig nok fikk han ikke skade på muskulaturen. Foto: Pål Erik KrangsåsVis mer

Norsk toppsyklist fikk hull i låret etter kollisjon med henger

Nå varsler Wilmann erstatningskrav mot sjåføren.

(Dagbladet): Frederik Wilmann er utskrevet fra St. Olavs Hospital, etter at han lørdag ble meid ned av en henger da han var på treningstur ved riksvei 702 ved Flakk i Trondheim.

26-åringen, som kjører for laget Christina Watches-Onfone, var sikker på at mesteparten av sesongen var over da han lå kald og forslått på asfalten. Så ille var det heldigvis ikke - og Wilmann slapp fra det hele uten brudd.

- Jeg klarer såvidt å gå med krykker. Det ser vesentlig bedre ut enn det gjorde lørdag kveld. Jeg fryktet hoftebrudd og lårbrudd, men utrolig nok har jeg ikke brukket noe i det hele tatt. Jeg fikk et stort hull i låret, og det manglet litt kjøtt der. Men selv om låret var dobbelt så stort som vanlig, er det ingen store skader på muskulaturen. Jeg klarer å bevege meg til en viss grad, sier han til Dagbladet.

Avviser sjåførens forklaring
Ulykken skjedde da en personbil med henger fikk skrens ut av en høyresving. Wilmann kom motsatt vei sammen med to treningskamerater, og var sjanseløs på å komme seg unna. Ytterligere en av syklistene ble truffet av hengeren, mens tredjemann kjørte inn i de to andre.

Ingen av dem pådro seg særlige skader.

Overfor Adresseavisen hevder sjåføren av personbilen at det var syklistene som kom over i hans kjørebane, og ikke motsatt.

Det avviser Wilmann på det sterkeste.

- Jeg vet ikke helt hva han tenker når han sier det, kanskje han var i sjokk. Det var tre biler bak oss som så hele hendelsen, og det er tatt bilde av spor. Det er ingen tvil om at hengeren sperret hele kjørefeltet. Hvis han ikke så det, sier det kanskje mest om sjåføren. Men han stoppet i hvert fall, det er det ikke som gjør, sier han.

Sinte bilister
Wilmann sier han og kameratene syklet med piggdekk, og at det ikke er uforsvarlig på vinterføre så lenge det ikke er slaps.

- JEG VAR SJANSELØS: Wilmann sier det ikke var mer enn 70-80 centimeters klaring fra hengeren og ut til autovernet. Sjåføren hevder på sin side at det var syklistene som kom over i feil kjørefelt. Her blir Wilmann fraktet inn i sykebilen. Foto: Pål Erik Krangsås
- JEG VAR SJANSELØS: Wilmann sier det ikke var mer enn 70-80 centimeters klaring fra hengeren og ut til autovernet. Sjåføren hevder på sin side at det var syklistene som kom over i feil kjørefelt. Her blir Wilmann fraktet inn i sykebilen. Foto: Pål Erik Krangsås Vis mer

- Vi blir kritisert når vi sykler ute på vinteren, men når vi kjører på piggdekk og det er ikke er slapseføre, er det som å være på tørr asfalt.

- Er det mange bilister som blir provosert uansett?

- Det skjer daglig. Det oppstår situasjoner hele tida. Norske bilister er veldig aggressive. Men det er også mange syklister som tar seg vel mye til rette i veien, og kjører tre-fire mann i bredden. Vi må også forholde oss til kjørereglene, for slike ting er selvsagt uakseptabelt. Men denne ulykken hadde ikke noe med en aggressiv sjåfør å gjøre, understreker Wilmann.

- En jævlig følelse
Han vet ennå ikke når han kan være tilbake på sykkelen, men foreløpig er han ikke i stand til å bøye foten. På grunn av et dype såret i låret må han også holde seg i ro en tid framover.

- At hullet i låret ikke har gjort noen skade på muskulaturen er helt utrolig. Jeg har vært superheldig. Det sitter et stykke bak på låret, mot rumpa. Det har ikke skadet hovedmuskelen på framsida. Forhåpentligvis er det ikke altfor lenge til jeg er tilbake på sykkelen. Jeg går uansett glipp av en treningsleir i Italia til helga, sier han.

- Rakk du å tenke noe da hengeren kom mot deg?

- Det var en jævlig følelse. Bilen kom fort ut av svingen, han kjørte sikkert ikke over fartsgrensa, men for fort etter forholdene. Han kom med en tom og lett henger, og kompisen min utbrøt «oi, oi» idet han kom fort ut av svingen. Da så vi ikke hengeren, men så fort jeg fikk øye på den skjønte jeg at jeg ikke kunne gjøre noe som helst. Fra hengeren sto på tvers til den traff meg gikk det rundt ett sekund. Jeg tror en gjenstand på hengeren må ha boret seg inn i låret, sier Wilmann, som anslår farten på bilen til rundt 60-65 km/t.

Han mener klaringen fra hengeren og ut til autovernet var mellom 70 og 80 centimeteren.

- Vi fløy på skrå over hengeren og landet ved autovernet. Smertene var ekstreme der og da, det var verst den første halvtimen. Det virket som en evighet til sykebilen kom. Det ble kaldt etter hvert også, men heldigvis var det en god del folk der som hjalp til.

Ifølge Adresseavisen har politiet opprettet sak. Wilmann vurderer også å kreve erstatning fra sjåføren.

- Vi får se, det er mandag og dette har akkurat skjedd. Men det blir et etterspill. Jeg må finne ut hva slags konsekvenser dette får for meg, hvor lenge jeg blir satt ut og hvilke ettervirkninger det får. Jeg var i gang med sesongen, og har allerede kjørt ritt i Argentina. Jeg går glipp av en del framover. Men jeg har virkelig hatt hell i uhell. Da jeg lå på asfalten var det vanskelig å røre seg i det hele tatt, sier Wilmann.

VET IKKE NÅR HAN ER TILBAKE: - Men det er utrolig at jeg ikke har brukket noe, sier Wilmann. 
Foto: Ned Alley / SCANPIX
VET IKKE NÅR HAN ER TILBAKE: - Men det er utrolig at jeg ikke har brukket noe, sier Wilmann. Foto: Ned Alley / SCANPIX Vis mer