Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk totalkollaps på standplass

Svendsen, Hanevold og Bjørndalen milevis bak da Justjugov vant gull på fellesstarten.

SKJØT SEG BORT: Forhåndsforventningene var skyhøye, men da Ole Einar Bjørndalen pådro seg sju strafferunder og Emil Hegle Svendsen tre, ble det en gedigen nedtur på OL-fellesstarten sett med norske øyne. Foto: Heiko Junge / Scanpix
SKJØT SEG BORT: Forhåndsforventningene var skyhøye, men da Ole Einar Bjørndalen pådro seg sju strafferunder og Emil Hegle Svendsen tre, ble det en gedigen nedtur på OL-fellesstarten sett med norske øyne. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Fellesstart kalles skiskyttersportens svar på formel-1, og er en disiplin både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen vanligvis mestrer til fingerspissen.

Den norske duoen hadde vunnet hver sin fellesstart i verdenscupen tidligere i sesongen, og ble begge trukket fram som to av de aller største favorittene da det skulle deles ut OL-gull i øvelsen i Whistler.

Forhåndsforventningene var med andre ord skyhøye - særlig etter torsdagens dobbeltseier på normaldistansen.

Det skulle imidlertid ende med en norsk nedtur av de sjeldne etter svært skuffende opptreden på standplass.

Sju runder på BjørndalenBjørndalen skjøt seg bort allerede på første liggende.

Seiersmaskinen fra Simostranda har høstet mange store triumfer på offensiv, rask og feilfri skyting  i stressende situasjoner, men virket merkelig defensiv etter egne standarder.

Da ble det også en strafferunde på den første serien, etterfulgt av to på neste og tre på første stående. Etter tredje skyting forlot Bjørndalen stadion som sistemann av de 30 startende.

Han måtte tåle ytterligere én strafferunde på siste skyting, men avanserte likevel tre plasser, og ble nummer 27 med sju strafferunder - mest av samtlige.

Rusten EmilEmil Hegle Svendsen begynte lovende, og var med på å prege løpet på de første rundene. På første stående kom imidlertid bommen som skulle melde gullvinnneren fra 20 kilometeren av i medaljekampen.

Trønderen er vanligvis blant de raskere i sporet, men OL-oppladningen har vært preget av sykdom, og det er ennå rusk i Svendsens langrennsmaskineri.

Med ytterligere to strafferunder på siste stående, endte han opp på en anonym 13.-plass.

Det holdt likevel til å bli beste nordmann.

Halvard Hanevold gikk sitt siste individuelle OL-løp i karrieren, og lå lenge an til en respektabel plassering. To bom på siste stående ble imidlertid for kostbart, og superveteranen - med OL-gull på normaldistansen fra 1998 - avsluttet med en 19.-plass.

Det var med andre ord langt opp til gullstriden, som ble avgjort i den første motbakken ut fra stadion på sisterunden.

Justjugov med knockout på sisterundenPavol Hurajt fra Slovakia ledet an ut fra skyting, men ble tett fulgt av russeren Jevgenij Justjugov - begge med fire fulle hus.

OLYMPISK MESTER: Jevgenij Justjugov hadde få problemer med å kvitte seg med nærmeste utfordrer Pavol Hurajt tidlig på sisterunden, og tok OL-gull på fellesstarten.Foto: SCANPIX/EPA/PATRICK SEEGER
OLYMPISK MESTER: Jevgenij Justjugov hadde få problemer med å kvitte seg med nærmeste utfordrer Pavol Hurajt tidlig på sisterunden, og tok OL-gull på fellesstarten.Foto: SCANPIX/EPA/PATRICK SEEGER Vis mer

Justjugov viste seg fullstendig overlegen, og reiste fra Hurajt, som i stedet måtte konsentrere seg om å klamre seg til sølvmedaljen.

Bakfra kom nemlig Martin Fourcade i rasende fart, og slovaken var sjanseløs på å holde unna for franskmannen på de siste kilometerene.

Et gnistrende langrenn gjorde opp for tre bom på standplass, og yngstebror Fourcade endte nærmest suverene Justjugov i mål.

Hurajt tok til slutt bronsemedaljen.

Dagbladet.no kommer tilbake med reaksjoner fra Whistler utover kvelden. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!