ENDELIG EN HELNORSK DELTAKER. Juliano Rags og Noralf Brækken er så norske som det er mulig å bli. Det kan svinge i Oslo GP søndag. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.
ENDELIG EN HELNORSK DELTAKER. Juliano Rags og Noralf Brækken er så norske som det er mulig å bli. Det kan svinge i Oslo GP søndag. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media.Vis mer

Norsk tvers gjennom

Stor entusiasme før Oslo Grand Prix.

Klikk her og grip sjansen til å vinne store gevinster. Jokerpotten er på 28 millioner!

Det blir ikke mer norsk enn dette!
Juliano Rags er født og oppvokst på gården til Kristin og Noralf Brækken.
De eier, og Noralf trener hesten. Kristin er veterinæren.
Og Noralf kjører hesten sjøl i løpene.
Dette er noe norske traventusiaster har ventet på.

Nå ler ikke svenskene av den norske hesten heller.
Foran Elitloppet på Solvalla nylig lo sarkastiske svenske traveksperter av  Juliano Rags. De mente den norske hingsten var sjanseløs, og aldri skulle fått invitasjon til ett av Europas største travløp. At deltagelsen var «en god Norge-vits».

Nå ler de ikke lenger av Noralf Pallin Brækkens seksåring, som kan bli Norges fremste håp i helgens Oslo Grand Prix på Bjerke Travbane.
- Ekspertene som undervurderer Juliano Rags tar feil, sier Anders Lindqvist.
Han er suksessrik svensk trener med stall i Frankrike. Han er også ekspert på svensk trav-TV.
Og utdyper til Equus Media:
- Juliano Rags har utviklet seg enormt siden i fjor.
At hesten ble latterliggjort foran Elitloppet, sier mer om dem som gjorde det.
Jeg synes å se en ny Commander Crowe i denne hingsten. Elitloppdistansen var kanskje litt kort. Bare vent. Utover sommeren kommer triumfene, sier Lindqvist.

30 millioner

For dem som ikke måtte vite det: Commander Crowe er tidenes mestvinnende hest i Europa, med over 30 millioner kroner i premiepenger.
En hest som har startet 96 ganger så langt i karrieren, med 57 seirer, 15 andreplasser og seks tredjeplasser på merittlisten, og en personlig rekordtid  på fenomenale 1,08,9.
For selv om Juliano Rags — fra et svært ugunstig syvende spor — «bare» ble nummer fem i kvalifiseringen (og så vidt mistet en finaleplass), så måpte ekspertisen da de fikk høre kilometertiden.
1,09,3 er en prestasjon av ypperste klasse. En tid bare få hester fra den store travnasjonen Sverige er i stand til å matche.
Juliano Rags travet den siste runden i 1.08-fart ute i tredje spor.

Perfekt spor nå

Trener og kusk Noralf Pallin Brækken er strålende fornøyd med spor nummer to i Oslo Grand Prix.
- Med det utgangspunktet må jeg være optimist, ettersom Juliano Rags er svært rask fra start, sier Brækken.

Smigrende

- Å bli sammenlignet med selveste Commander Crowe, som for øvrig har samme far som Juliano Rags (Juliano Star), er smigrende. Jeg kjører uansett for seier. Om jeg klarer det, vil tiden vise. Tørr og fin bane er i alle fall et pluss.
- Dere møter tøff motstand?
- Ja. Ikke minst de to franske hestene i bakspor er gode, og nå kan de komme fint fram  i ryggen på hestene foran seg. Skulle vi ikke klare å vinne, så vil jeg uansett bli kjempefornøyd med en plass blant de tre beste. Blir det premie, skal jeg heller ikke klage, sier Noralf Pallin Brækken.

Tidenes raskeste

Traveren fra Melhus i Sør Trøndelag er med løpet på Solvalla nylig tidenes raskeste norskfødte hest. Og fra et fint spor nummer to i Oslo Grand Prix, må svenske topptravere som Raja Mirchi og Solvato få alt til å klaffe for å tukte den norsk «askeladden». Det samme må danske Orali, og den franske topptrioen Univers de Pan, Un Mec d`Heripre og Roi du Lupin.
Juliano Rags blir heller ikke alene om å ivareta norske forhåpninger underveis på Bjerke. Han får også konkurranse av tre andre sterke norske travere: B.B.S.Sugarlight (spor tre), Mr XF Royal (spor seks) og Support Justice (spor åtte).

Råsterk og høy toppfart

Juliano Rags, som er av samme morslag som Brækkens tidligere stjerne, Shan Rags — har både amerikanske og franske gener. Noe som har bidratt til at hesten både er råsterk og har høy toppfart. Han har vært matchet tøft i karrieren, og har hevdet seg flott mot årgangstoppene i vårt naboland. Likevel har han aldri oppnådd den respekt han burde hatt i Sverige.
Søndagens Oslo Grand Prix kan bli det store gjennombruddet for Juliano Rags og Noralf Pallin Brækken. 

Ler ikke og spiller ikke

Det er felles spill med Sverige på søndag.
Men selv om svenskene ikke lenger ler av Juliano Rags, så spiller de heller ikke på hesten.
Seint lørdag kveld sto hesten i over 100 i vinnerodds.
 På markeringsoversikten til V75-spillet bikket hesten så vidt over to prosent!

Mer norsk i OGP

Ikke nok med Juliano Rags.
Det stiller flere helnorske hester i årets utgave av Oslo Grand Prix.
Norge stiller med fire hester blant de 10 som starter i Oslo Grand Prix på Bjerkebanen søndag. Norskere blir det ikke.
Spesielt etter som ingen av hjemmehåpene anses som sjanseløse.

Riktignok har to av dem fått redusert sine muligheter gjennom en noe uheldig sportrekning. Men trenere og kusker på alle de fire norske er optimister med tanke på å kjempe om de aller største premiene. Også førstepremien på halvannen million kroner.
Her er Norges øvrige håp:
SUPPORT JUSTICE er en fem år gammel hingst, oppstallet i Nittedal.  Han trenes og kuskes av Geir Vegard Gundersen, som har deltatt i OGP fem ganger tidligere. I fjor vant Support Justice Norsk Derby til tross for en del helsemessige komplikasjoner i forkant. Han har vært uheldig med sportrekningen (8). Planen er å ta han opp, og kjøre fra køen med håp om knallhardt tempo. Hesten er født i Norge og kjøres av norsk kusk.
MR.F.X. ROYAL kom med i OGP da stallkameraten Yarrah Boko, Norges beste travhest, ble trukket på grunn av skade som betyr karrierestopp. Men reserven er også av høy klasse. Trener Trond «Buller`n» Anderssen er enig med kusk Lars Anvar Kolle, som mener han kjører den beste norske hesten. Syvåringen (spor 6) var også med i fjor, men ble innestengt og endte uplassert.
Hesten er født i Norge og kjøres av norsk kusk.
 B.B.S. SUGARLIGHT er av mange regnet som selve stortalentet i norsk trav. Med potensial til å bli en «ny Steinlager» hvis utviklingen fortsetter. Femåringen fra Østfold, som er amatørtrent, kuskes av svenske Peter Untersteiner fra et bra tredjespor.  Han mener vallaken kan vinne. Hestens far, Sugar Light, og morfaren Sugarcane Hanover har begge vunnet OGP — i henholdsvis 2007 og 1988. 

Equus Media