Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hopp

Norsk tvil rundt monsterhopp

Her setter Stefan Kraft verdensrekord i Vikersund på 253,5 meter. Ett år etterpå er norske eksperter fortsatt usikre på om han burde vært dømt for fall.

NEDI MED RUMPA? Stefan Krafts rekordhopp i Vikersund. Fortsatt er ekspertene i tvil om det var fall eller ikke. I helga kan rekorden på 253,5 meter ryke i Planica. Foto: NRK
NEDI MED RUMPA? Stefan Krafts rekordhopp i Vikersund. Fortsatt er ekspertene i tvil om det var fall eller ikke. I helga kan rekorden på 253,5 meter ryke i Planica. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIKERSUND (Dagbladet): Bare den norske dommeren Nicolai Sebergsen trakk åtte poeng og dømte fall. De fire andre dommerne definerte det som et stående hopp.

- Jeg klarer ikke å se om rumpa er nedi eller ikke. Da må vi la tvilen komme utøveren til gode, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen før helgas skiflygingsrenn i Planica.

- Hoppet diskuteres fortsatt. Jeg har sett det mange ganger. Selv med TV-bilder er det vanskelig å se om han er nedi med rumpa. Jeg tror kanskje det, men er ikke sikker, sier Geir Steinar Loeng, som har vært dommer, teknisk delegert og juryleder i flere år.

- Jeg var aldri nedi, hevder Kraft selv overfor Dagbladet.

Diskusjon

Verdensrekorden ble satt 18. mars i fjor. Robert Johansson hadde rekorden på 252 meter i 33 minutter. Så klinket Kraft til og økte den med 1,5 meter.

DYP: Stefan Kraft var så dyp som det var mulig å komme etter å ha landet på 253,5 meter. Foto: NRK
DYP: Stefan Kraft var så dyp som det var mulig å komme etter å ha landet på 253,5 meter. Foto: NRK Vis mer

Mange tilskuere håpet på ny verdensrekord under Raw Air-finalen i Vikersund i helga. Den kom aldri. Dermed vil diskusjonen fortsatt bølge fram og tilbake om den gjeldende rekorden.

Kraft var så dyp som det går an å få bli. I tillegg mente Grethe-Kristin Fretheim – lengdemåleren som sto nærmest rekorden i bakken – at hoppet i virkeligheten var én meter kortere. Dette fortalte hun i et intervju med NRK. Men videomålingen bestemmer.

Vi tar det første først, spørsmålet om et potensielt fall.

Kraft fikk følgende stilkarakterer: 16,5-16,0-15,5-12,0-16,0.

Et hopp er fall hvis tre dommere trekker fire poeng eller mer i utkjøringa. Men merk: Å være nedi med ei hånd alene gir ikke grunnlag for å dømme fall. Toucher du bakken med hånda, skal du trekkes tre poeng. Er du nedi med rumpa eller ryggen, skal du trekkes fire til fem poeng.

Savner definisjon

- Med andre ord: Du kan i teorien sette verdensrekord med ei hånd nedi, men ikke to hender, påpeker Evensen.

- Det var det vi opplevde med tyskeren Markus Eisenbichler i lagkonkurransen i Lahti nylig. Han var nedi med hånda og fikk 15,5 i stil. Det er ikke fall. Da vil jeg også trekke det så langt som å si at selv om rumpa er nedi, skal du ha 15 i stil og stående hopp.

NRK-EKSPERT: Johan Remen Evensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NRK-EKSPERT: Johan Remen Evensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg savner kanskje en tydelig definisjon fra Det internasjonale skiforbundet FIS: Hvis rumpa eller hånda er nedi, så er det fall – altså ikke verdensrekord eller bakkerekord. Den regelen er ikke der i dag.

Hva så med påstanden om at hoppet til Kraft var kortere enn det i virkeligheten var?

- Videomålingen fungerer sånn at bildet stoppes i det den første skituppen slår i bakken. De fleste som står og måler et hopp, registrerer landingen når beina slår nedi bakken. Da blir det kortere, påpeker Evensen.

- Her må vi bare stole på lengdeteknologien og kameraet som står 90 grader ut fra hoppbakken og fryser bildet i det tuppen slår nedi.

Fra landing og fram til dommerne må gi stilkarakter, tar det rundt ti sekunder. Høyest og lavest stilkarakter strykes.

Ny sjanse

I helga får verden sjansen til se nye, lange hopp – denne gang i Planica i Slovenia.

Sloveneren Domen Prevc mener det er potensielt mulig å hoppe 255 meter i bakken. I så fall vil verdensrekorden til Kraft være under press.

Johan Remen Evensen mener Norge ikke kan slå seg til ro med at verdensrekorden ikke er på norske hender. Han hadde selv rekorden på 246,5 meter fra 2011 til 2015.

- Jeg håper Norge tar den tilbake, sier han.

Geir Steinar Loeng opplyser at verdensrekord ikke er noe en jury går for.

- Enhver bakkerekord er gjennomgående et «arbeidsuhell». Det er ikke noe vi tilstreber, påpeker han.

PS: Du kan se verdensrekordhoppet her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!