<strong> RENE NOK:</strong> . Det er ingen grunn til å tro annet enn at Torgny Mogren og Bjørn Dæhlie vant sine skirenn på 1990-tallet på ærlig vis. FOTO: Lars Eivind Bones.
RENE NOK: . Det er ingen grunn til å tro annet enn at Torgny Mogren og Bjørn Dæhlie vant sine skirenn på 1990-tallet på ærlig vis. FOTO: Lars Eivind Bones. Vis mer

Norsk uskyld i dopets tiår

Det går fortsatt an å tro på rene vinnere på 90-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET er fortsatt vanskelig å holde seg ren i et ellers ganske skittent tiår. Mer og mer framstår 1990-tallet som et dopets tiår, preget av datidas avgrunn mellom nye effektive, ulovlige produkter og et nytt, famlende kontrollregime.

Ja; det var gode vintre for de langrennsløperne som ville jukse.

Men, nei; ikke alle de gode løperne jukset.

Bare med det utgangspunktet går det an å fortsette en meningsfull journalistikk -og historieskrivning om denne perioden.

NÅR programleder Janne Josefsson i "Uppdrag Granskning" annonser en avsløring om langrenn som vil ryste sportsverdenen, har han foreløpig bare gjort jobben som; ja nettopp: Programleder.

Midt under ski-VM blir det garantert bra med seere når neste utgave av "Uppdrag Granskning" kommer på SVT onsdag til uka. Om det historiske og journalistiske oppdraget blir oppfylt, gjenstår å se. Gjennomgående har de svenske og norske TV-kanalene mislyktes med å gjennomføre det store oppgjøret med våre nasjonale skihelter. Det samme gjelder oss andre i de ulike mediene, og årsaken er sannsynligvis ganske enkel:

•• Det finnes ingen sammenhengende dophistorie i 90-tallets langrenn hverken i Norge eller Sverige.

Bare noen slengere som vi hittil ikke har sett.

DET kan være viktig nok å få fram disse eventuelle enslige jukserne. Dess flere dopere som blir tatt, dess mer effektivt er det mulig å beskytte eliteidretten. Men disse enkelthistoriene må ikke få lov til å bli stående igjen som selve fortellingen om sporten. Det legitimer lett enda mer juks.

Nettopp forestilligen om at "alle gjør det" var det psykologiske bakteppet for den gjennomførte finske svindelen før og under ski-VM i Lathi 2001. Nå skjønner vi at dette tilnærmet heldopete landslaget var et produkt av en historisk ukultur i finsk idrett. Der hadde det lenge vært rom for å jukse.

TIL SLUTT ble oppgjøret med denne nasjonale dopkulturen tatt i rettssalen. Det var ingen finske medier andre enn det nasjonale telegrambyrået som drev fram avsløringen, men en påtalemyndighet med større tyngde enn anonyme kilder, dulgte antydninger samt tilpasset dramatisk klipping og bakgrunnsmusikk. Slik kom den viktigste dommen over Lathi-VM først ti år etter at løperne var tatt i juks.

Selv den ellers gode finske TV-dokumentaren "Hvite løgner" i etterkant av dette rettsoppgjøret, sviktet fullstendig i forsøket på å vise at det som hadde skjedd i Finland like gjerne kunne hendt i Norge og Sverige.

Enn så lenge kan vi ikke gjøre noe annet enn å holde fast i den kulturelle ulikheten som har vært mellom nabolandene. Der dopingen tidligere fikk passere for lett i for store deler av det finske sportspublikummet, har sånt juks historisk sett vært utenkelig blant nordmenn og svensker.

Men en slik sunn kultur må også beskyttes. Det var jo det fjorårets mange dopingdebatter hos oss dreide seg om.

SAMTIDIG har de norske skiheltene fra 90-tallet et like selvsagt krav på å få en rettferdig behandling.  Det finnes ikke noe troverdig materiale som knytter Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Sture Sivertsen eller Erling Jevne sine suksesser til annet enn ekstreme treningsdoser og et solid forsprang i skipreparering.

Desto tristere blir det når selv fagfolk som den rutinerte svenske dopingeksperten Bengt Saltin med en sleivete formulering trekker mistankens slør også over Dæhlie. Ikke fordi norske helter trenger noen spesiell beskyttelse, men fordi en unyansert dopingdebatt bare svekker sjansene til å beskytte idretten mot dette ondet.

HVILKET bidrag granskningen til Sveriges Television kommer med, gjenstår å se. Avsløringene er foreløpig koblet til blodverdier; altså den indikatoren som med dagens blodpass har vist seg å være et bra verktøy for å ta doperne.

Men først må fortsatt doperne finnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer