ANKERMANN: Finn Hågen Krogh ble slått med fire minutter sist gang han gikk et skirenn, men blir likevel Norges ankermann på førstelaget på morgendagens herrestafett. Foto: Bildbyrån
ANKERMANN: Finn Hågen Krogh ble slått med fire minutter sist gang han gikk et skirenn, men blir likevel Norges ankermann på førstelaget på morgendagens herrestafett. Foto: BildbyrånVis mer

Østberg og Krogh får ankeretappene for Norge

Norsk uttaksskrell: Vraker Tønseth og gir formsvake Krogh ankerrollen

Selv om Finn Hågen Krogh ble nr. 77 på 15 kilometer fristil sist og konkluderte med at distanseformen var langt unna ønskelig standard, får han gå ankeretappen for Norge i morgen. Det samme får Ingvild Flugstad Østberg.

Med Petter Northug langt unna gammel storhet, Johannes Høsflot Klæbo et stykke unna toppformen og Finn Hågen Krogh en plass i mellom her, var Emil Iversen den åpenbare ankermannen for Norge på morgendagens stafett på Beitostølen.

Men spurtsterke Iversen går i stedet den første etappen for Norge, mens Finn Hågen Krogh kommer inn som ankermann. Det skjer til tross for at Krogh ble nr. 77 i det siste rennet han gikk, 15 km fristil på Lillehammer.

Da ble finnmarkingen slått med hele 4.13 minutter av vinner Sjur Røthe. Da han møtte Dagbladet etter fiaskoen, slaktet han egen distanseform.

- Dette var forferdelig dårlig. Distanseformen er altfor dårlig, sa Krogh til Dagbladet forrige lørdag.

- Når var det du ga opp?

- Det var kanskje etter én runde. Det gikk for sakte og jeg var stiv i tillegg. Det var tungt og svelge. Da ga jeg opp.

Nå får han likevel sjansen som Norges ankermann på herrestafetten, mens Didrik Tønseth - som var i superslag forrige helg og vant hele minitouren sammenlagt - vrakes fra førstelaget.

Tønseth vant for øvrig også 15 km klassisk i sesongåpningen på Beitostølen 16. november og avgjorde minitouren på Lillehammer i jaktstarten i klassisk.

Østberg får Bjørgen-rollen

Også Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund går på andrelaget sammen med Ragnhild Hagas lillebror Magne, som imponerte stort på dagens tremil.

I det norske stafettuttaket på kvinnesiden var det størst spenning knyttet til hvem som overtar ankerrollen fra Marit Bjørgen, en oppgave de færreste har vært veldig interessert i. Ole Morten Iversen har vært usikker, men valgte til slutt Flugstad Østberg som ny ankerkvinne etter Gjøvik-jentas gode form i sesonginnledningen.

Heidi Weng får til tross for en svak sesongstart gå førsteetappen for Norge.

- Vi er outsidere. Sverige er favoritter akkurat nå, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Vi har mistet en vanvittig sterk ankerkvinne i Marit. Hun har tatt den jobben siden 2010. Men vi har utrolig mange sterke jenter på laget med avslutningsegenskaper, mener Johaug.

Norges første lag herrer:

1. Emil Iversen 2. Martin Johnsrud Sundby 3. Sjur Røthe 4. Finn Hågen Krogh

Norges førstelag kvinner:

1. Heidi Weng 2. Therese Johaug 3. Ragnhild Haga 4. Ingvild Flugstad Østberg

Norges andrelag herrer:

1. Didrik Tønseth. 2. Hans Christer Holund. 3. Magne Haga. 4. Simen Hegstad Krüger

Norges andrelag kvinner:

1. Anna Svendsen 2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen 3. Silje Øyre Slind. 4 Tiril Udnes Weng