GULL: Sverre Lunde Pedersen var et eneste stort smil etter gullet. Patrick Roest (til venstre) tok sølv, mens Sven Kramer (til høyre) måtte ta til takke med bronse. Foto: NTB scanpix
GULL: Sverre Lunde Pedersen var et eneste stort smil etter gullet. Patrick Roest (til venstre) tok sølv, mens Sven Kramer (til høyre) måtte ta til takke med bronse. Foto: NTB scanpixVis mer

Norsk VM-gull på 5000 meter

Sverre Lunde Pedersen gikk styggfort og vant som første nordmann gullet på 5000-meteren under VM enkeltdistanser på skøyter i tyske Inzell torsdag.

26-åringen klokket inn til knallsterke 6.07,16. Med det satte han banerekord og norsk bestenotering på distansen noensinne.

Pedersen åpnet svakere enn Sven Kramer, men spiste seg stadig innpå. I andre halvdel av løpet bare økte og økte han til Nederland-stjernen.

- Det er helt sykt. Det har ikke helt gått opp for meg. Måten jeg gjør det på, er helt utrolig. Alt stemte, og jeg mistet aldri farten. Det var helt vanvittig, sier Sverre Lunde Pedersen til NRK.

Patrick Roest var den største gullfavoritten på torsdagens distanse, men nederlenderen greide ikke å tukte Pedersens vinnertid og ble slått med 4,52 sekunder. Han måtte dermed nøye seg med sølvet, mens Kramer tok bronsen.

GLAD: - Det er helt sykt, sier Sverre Lunde Pedersen. Foto: NTB scanpix
GLAD: - Det er helt sykt, sier Sverre Lunde Pedersen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dette er verdensklasse. Han går et av sine beste 5000-løp noensinne, sa skøyteekspert Even Wetten på NRK.

Med tiden 6.23,80 havnet Håvard Bøkko på 16.-plass da han var tilbake i byen der han i 2011 ble verdensmester på 1500-meteren. Det var inntil torsdag Norges siste distansegull på skøyter.

- Jeg har alltid hatt et drøm om å bli verdensmester. I dag ble jeg det, så dette er spesielt. Alt stemte, og jeg mistet aldri farten. Det er langt over forventningene og vanskelig å beskrive, sier Pedersen til NRK.

Til NTB forteller han:

- Det føles helt fantastisk. Det er vanskelig å sette ord på det. Jeg er verdensmester. Det er veldig, veldig deilig. Norge har en stor skøytehistorie. Det er veldig spesielt å være en del av det - og det er noe jeg har jobbet hardt for i mange år.

Tidligere på kvelden ble Sofie Karoline Haugen sist av dem som kom i mål på kvinnenes 3000 meter. Tiden 4.23,71 holdt til 19.-plass. Martina Sáblíková fra Tsjekkia tok gullet.

(NTB / Dagbladet)