Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Truls Korsæth:

Norsk VM-sensasjon: - Ser jeg en sprøytespiss, er jeg den første til å løpe ut av hotellet

Norsk proffs bagasje kan bli gjennomsøkt når som helst.

FERSK PROFF: Truls Korsæth er første nordmann til å sykel for det kasakhstanske laget Astana, et lag med omfattende dopinghistorikk. FOTO: procycling.no.
FERSK PROFF: Truls Korsæth er første nordmann til å sykel for det kasakhstanske laget Astana, et lag med omfattende dopinghistorikk. FOTO: procycling.no. Vis mer

(procycling.no): - Moderne, solid og inkluderende. Dette er ordene Truls Korsæth bruker for å beskrive sitt nye lag. På treningssamling i spanske Calpe er den ferske proffen i ferd med å bli kjent med sine nye omgivelser.

I løpet av kort tid denne vinteren gikk Lillehammer-rytteren fra å være VM-sensasjon til å bli Astanas første nordmann.

Korsæths vei inn i profflivet var både imponerende og rask. Ekspedert av en gnistrende prestasjon under herrenes fellesstart i VM i Doha, og en rosende anbefaling fra landslagssjef Stig Kristiansen - som er tidligere lagkamerat av Astanas sportsdirektør Lars Michaelsen, ble drømmen til virkelighet i løpet av få uker før jul.

Laget som de fleste andre nordmenn forbinder med Aleksander Vinokourov, doping og en slags KGB-aktig mystikk ble for Korsæth en drøm som gikk i oppfyllelse:

En to år lang proffkontrakt. Korsæth har gjort sin research, snakket med folk han stoler på og tilbrakt tid med laget på samling.

Lite eller ingenting av det samlede inntrykket han har fått minner om laget som var på brinken av kollaps da fem dopingsaker hjemsøkte kasakhstanerne høsten 2014.

- Egentlig har jeg bare fått positiv feedback. Jeg har skjønt at det har vært diskusjoner, og det er mange journalister som spør. Jeg synes det er en viktig problemstilling og bra at det blir diskutert. Men folk i miljøet som jeg stoler på har vært positive. Og det matcher bra med inntrykket jeg har fått under samlingen, sier Korsæth – som forteller at atmosfæren i Astana er veldig åpen og omfavnende.

- Jeg er også glad for å kunne snakke norsk, sier 23-åringen med referanse til Astanas voksende hær av nordiske ryttere.

Foran 2017-sesong er nemlig ikke bare Jakob Fuglsang som blir å se i lagets turkise drakter, men også hans danske landsmenn Jesper Hansen, Michael Valgren og Matti Breschel.

Mørk fortid

Det virket å være med et nødskrik at Astana fikk beholde sin WorldTour-lisens etter 2014-sesongen. I kjølvannet av det kasakhstanske lagets største seier, Vincenzo Nibalis Tour de France-triumf, kom dopingsakene tett som hagl i løpet av en svært turbulent høstsesong.

Først testet brødreparet Maxim og Valentin Iglinskij positivt for EPO, mens lagets stagiaire, Ilya Davidenok, ble avslørt for bruk av anabole steroider. I tillegg hadde to ryttere fra Astanas rekruteringslag blitt tatt for bruk av ulovlige stoffer.

De mange sakene sørget for at laget ble suspendert foran sesongens siste WorldTour-ritt, Tour of Beijing, det året.

STORE OPPGAVER: Truls Korsæth legger ut på en ny økt med sitt nye lag Astana. Både Flandern rundt og Paris-Roubaix står på rittprogrammet til den ferske proffen. FOTO: procycling.no.
STORE OPPGAVER: Truls Korsæth legger ut på en ny økt med sitt nye lag Astana. Både Flandern rundt og Paris-Roubaix står på rittprogrammet til den ferske proffen. FOTO: procycling.no. Vis mer

Alt sammen skapte stor hodebry for lagets manager, den tidligere dopingdømte Vinokourov, som også måtte håndtere den pågående Padova-etterforskningen, der påståtte beviser lagt frem av italiensk politi koblet flere av hans ryttere til den notoriske Armstrong-doktoren Michele Ferrari.

Kan ransakes ved mistanke

Gjennom hele 2015-sesongen var laget satt under overvåkning. Etterforskningen avdekket mangel på organisering, tilsyn og sviktende styringskultur. Denne prosessen ble avsluttet på trappene av 2016-sesongen, da lisenskommisjonen i det internasjonale sykkelforbundet UCI sa seg fornøyd med endringene laget hadde iverksatt.

Korsæth har altså kommet til et lag som har seilt gjennom mange stormer, et hav av tumulter som nordmannen mener Astana har kommet stryket ut av. Korsæth har for eksempel lat seg imponere av lagets interne antidopingarbeid.

- Jeg har et veldig godt inntrykk. Jeg fikk en stor kontrakt med mange punkter. UCI har sine minimumskrav som de setter. ADAMS, meldeplikt og sånne ting. Men i kontrakten min var det en haug med andre krav, utover minstekravene. Ganske strenge krav med tanke på å jobbe med eksterne trener eller fysioer. Alt må godkjennes internt, sier Korsæth.

- Jeg har også skrevet under på at de kan søke gjennom bagasjen min når som helst. Alt er ganske strengt og det gjør meg veldig trygg.

I sykkelsporten er slike vilkår ikke uvanlig å finne i kontrakter. Hos Astana er det også kontrastfestet at rytterne må varsle ledelsen dersom de ser noe uregelmessig eller mistenksomt.

- Det står også i kontrakten faktisk. Og hvis jeg ser en sprøytespiss, er jeg den første til å løpe ut av hotellet. Men jeg føler meg ikke redd for at det skal skje heller. Hvis jeg hadde kommet i et miljø der det var mye hemmeligheter, tror jeg at jeg hadde merket det. Her virker alt veldig åpent og jeg tror mye har skjedd siden krisen der de holdt på å miste lisensen. Da tror jeg de skjønte hvor viktig antidoping hadde blitt i sykkelsporten.

- Det er masse testing og mye ressurser som brukes. Det tror jeg de fleste lag har skjønt. Hvis noen doper seg i 2017, så dreier det seg om enkeltryttere, og det kan skje i hvilket som helst lag. Jeg tror ikke noen lag i WorldTouren driver med noe organisert. Det lar seg rett og slett ikke gjøre lenger. Så jeg føler meg trygg på valget mitt.

Støttes av Boasson Hagen

Korsæths tidligere sjef i Joker, Gino van Oudenhove, virket kanskje ikke like trygg, da han overfor procycling.no poengterte at Astana «ikke er det første laget» han tenker på når han vurderer framtidige lag for sine ryttere.

Det første laget Korsæth tenkte på, var kanskje Dimension Data for Qubeka, der sambygdingen Edvald Boasson Hagen er en av kapteinene. Boasson Hagen sier han svært gjerne skulle blitt lagkamerat med den talentfulle 23-åringen og prøvde derfor å hjelpe Korsæth med en kontrakt.

Dog hadde Dimension Data full stall etter at klatrerne laget trengte var signert. Boasson Hagen tror imidlertid at et godt løpsprogram og riktig matching gjør Astana til et godt valg for Korsæth.

- Jeg har ikke vært der (i Astana), men vet at det har endret seg mye de siste årene. Jeg har snakket med folk som har vært der og har ikke hørt så mye negativt. Jeg tenker at alle har ryddet opp mye. Astana er nok ikke verre enn mange andre. Katusha har jo sine rykter, og mange andre som har rykter ved seg, og de har støtteapparat som har vært borti ting, sier Boasson Hagen.

- Slik som det har vært tidligere, er det vanskelig å finne lag som ikke har vært borti ting. Men nå er det annerledes fra tidligere. Men bestemmer mye selv uansett og jeg tror Astana er fint sånn sett.

Godt program

Som del av Astana-lagets klassikergruppe, sammen med ryttere som Matti Breschel og Oscar Gatto, får Korsæth smake på noen av vårsesongens største ritt. Foreløpig står både Flandern rundt og Paris-Roubaix på den temposterke nordmannenes program.

- Det er kjempekult med Flandern og Roubaix. Jeg regner med å måtte jobbe for plassen, men det virker som de har troen på meg. Forsen min er i endagsritt og jeg blir nok brukt til det jeg er best på, sier Korsæth.

- I starten blir nok ikke rittprogrammet mitt så drepende. Det legges opp gradvis, ettersom dette blir en stor forandring for min del. Det blir en mild start uten mange etapperitt, slik at man får tid til å trene og hvile mellom rittene, avslutter Korsæth.

Artikkelen er levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling