Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM 2017:

Norsk VM-sensasjon: Ren kunst, gutter!

Nå kan OL-mesterne bare komme.

TOPPLAG: Norge har fått et nytt landslag i verdenseliten. Håndballgutta jubler etter storseieren mot Makedonia. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
TOPPLAG: Norge har fått et nytt landslag i verdenseliten. Håndballgutta jubler etter storseieren mot Makedonia. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

DET er ikke gitt at håndballgutta slår ut den regjerende OL-mester Danmark i VM-kvartfinalen på tirsdag, men det er opplagt at sporten har fått et nytt topplag:

I løpet av en uke er tidligere toppnasjoner som Polen og Russland slått, mens VM-favoritt Frankrike fikk sin foreløpig klart sterkeste motstander. I kveld var Makedonia med sportens toppscorer Kiril Lazarov fullstendig sjanseløse. Det endte med kalassifrene 34 - 24.

Men mest av alt endte det en bekreftelse på at norsk håndball har fått fram to landslag i verdenstoppen.

FORLEDEN fikk jeg en e-post fra en av fotballens mange agenter som minnet meg om hvor bitte liten denne sporten er internasjonalt. Hvordan han på reiser rundt omkring i verden etter fotballbein som skal omsettes for to -og tre sifrete millionbeløp nesten ikke klarer å finne fram til håndballresultatene fra VM på de internasjonale sportssidene utenfor Europa.

Han har et poeng, men det norske hjemmepublikummet misser totalt om vi ikke slutter opp om disse håndballgutta og gjør det til vårt nye favorittlag.

For dette er et landslag som kan gi oss spenning i mesterskap i mange år framover, og de gjør det på måte vi ikke har vært vant til.

På dette landslaget er ballspill blitt kunst.

SÅNT gir et selvbilde som historisk sett ikke er norsk. Lenge snakket vi om gode resultater i ballidretter som overraskelser etter "skippertak". Det var på den tida nordmenn flest oppfattet seg som del av en sjøfartsnasjon.

Siden lærte vi oss å elske såkalte «breakdowns». Sammenbrudd, altså. Ikke våre egne mesterverk, men motstandernes avgjørende feil.

I lengden gjør det ganske stor forskjell på selvbildet.

FOR hos håndballgutta er det mest egne ferdigheter som imponerer. Sjekk bare forskjellen på disse to lagene i evnen til å avslutte fra dårlige vinkler ute på kantene:

  • Der tok det 34 spilleminutter før makedonerne scoret sitt første mål, og da hadde våre to kantspillere forlengst avgjort til Norges fordel.

Hvem som er best av de to er et valg mellom favoritter. Kristian Bjørnsen har vært den sikreste turneringen sett under ett, men i dag scoret Magnus Jøndal seks mål på seks forsøk. Det skjedde mens forutsetningene ble stadig vanskeligere, og håndleddet hans om mulig enda mer skrudd.

Ren ballkunst, altså.

OG fart. Stor fart på mange spillere. I ballspill er det i seg selv kjennetegnet på nivå. Det gjelder å ha kontroll der tempoet er som høyest. Omtrent som VM-debutanten Eivind Tangen i fart inn fra høyrebacken eller hvordan Gøran Johannessen suger meter de gangene han velger å angripe direkte i overgangene.

Nettopp fart både på forflytning og ball har hittil gjort at Norge har løpt i stykker alle unntatt Frankrike i dette mesterskapet. Hva det holder til får du sannsynligvis se mot danskene tirsdag ettermiddag (kampstart kl.17.00).

DER får du også se om den unge målvakten Torbjørn Bergerud fortsetter framgangen. Hans gode utvikling gjennom VM har vært viktig for laget, og vil bli avgjørende når motstanderne kommer fra OL-gull.

Om da danskene slår Ungarn i morgen i sin åttedelsfinale. Skjer det en stor overraskelse også i den kampen, holder Norge nivået til å kunne møte Frankrike på nytt i avslutningen av dette verdensmesterskapet.

Og det med vår egen ballkunst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling