Norsk VM-sensasjon

Tore Ruud Hofstad (23) ble nervøs da han ledet inn på oppløpet i skiathlonen. Så fikk han kastet foten fram til et sensasjonelt norsk sølv.

VAL DI FIEMME (Dagbladet.no): Med en mageplaget Thomas Alsgaard på hotellet trodde ikke engang landslagstrenerne på medalje i dag. Det var før 23-årige Hofstad skøytet seg opp i tet på sisterunden.

Så kjempet unggutten seg helt først i feltet da løperne suste inn på stadion. Over streken skilte bare tre tideler opp til seierherren Per Elofsson.

- Dette er kjemperått, sier Tore på vei ut av stadion til dopingkontroll og pressekonferanse for medaljevinnere.

Før start håpet hurdølen han kanskje på en plass blant de ti beste. Derfor er det ikke så rart at hodet hans gikk på høygir da han så mållinja inne på skistadion.

- Jeg ble preget av stundens alvor. Når du leder i VM begynner du å tenke, sier han.

Elofsson sklei forbi på oppløpet, og bare en frenetisk sluttspurt sikret sølvet foran svensken Jörgen Brink.

Sølv på målfoto

- Jeg klarte å skyve fra og få ekstra fart. Jeg traff med foten over mål, sier han og er glad han ikke helt var klar over hvor jevnt det var mellom de seks første i spurten.

Det måtte målfoto til for å skille nordmannen og bronsevinner Brink, og det var bare et halvt sekund ned til sjetteplassen.

- Hadde jeg snudd meg rundt og sett fem stykker rett bak meg ville jeg blitt enda mer nervøs, sier Hofstad og forteller at det ikke handlet om medaljer i hodet hans da det dro seg til.

- Jeg tenkte mest på å holde meg på beina, jeg ble nervøs, sier sølvgutten som ertes fordi han har en av de mest pistrete bartene av gutta på landslaget.

- Det er fordi barten er så lys, flirer Hofstad.

Talentet har bodd de tre siste årene på Lillehammer, og fikk sitt gjennombrudd med en tredjeplass i v-cupen i Lahtis for et knapt år siden.

Dagens løp er hans beste plassering internasjonalt noensinne, og det var lenge usikkert om han fikk en VM-plass.

Klar for stafetten

- Jeg hadde ikke trodd på medalje i dag, sier Tore.

Den lille lysluggen var aller raskest på skøytedelen av den doble jakstarten. Det skaffet han trolig også plass på stafettlaget tirsdag.

Det er Norge gullfavoritter. Men akkurat nå nå prøver han fortsatt å forstå at han er sølvvinner i VM.

- Jeg er overrasket selv også, sier han og forklarer enda engang nølingen inn mot målstreken.

- Du blir litt skjelven når du forstår at det store kan skje. Jeg var ikke forberedt på det. Jeg var redd for å fall og bli stiv.

(Dagbladet.no)

«SÅ PEN»: Tore Ruud Hofstad beundrer sølvmedaljen han vant i dag.