VM-sprint i Östersund, kvinner

Norsk VM-skrell! Sølv til Tandrevold:
- Blir grining i kveld

Bare én gang tidligere har Ingrid Landmark Tandrevold vært på pallen i verdenscupen. På sprint har hun aldri i nærheten. Men i dag leverte 22-åringen som best da det gjaldt som mest - og vant sin første VM-medalje i seniorkarrieren.

PANGSTART PÅ VM: Ingrid Landmark Tandrevold slo til med ti av ti treff på VM-sprinten i Östersund. Det holdt til et overraskende VM-sølv for 22-åringen. Foto: NTB Scanpix
PANGSTART PÅ VM: Ingrid Landmark Tandrevold slo til med ti av ti treff på VM-sprinten i Östersund. Det holdt til et overraskende VM-sølv for 22-åringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÖSTERSUND (Dagbladet): - Den beste plasseringen jeg har på sprint denne sesongen er en 14. plass. Jeg har ligget og ulmet rundt nr. 20 og 30. Så skjer dette, sier Ingrid Landmark Tandrevold til NRK og ser litt sjokkert ut.

I møte med Dagbladet rett etter at VM-sølvet er et faktum, sier hun ekstatisk:

- Dette var helt fantastisk. Mitt beste løp noensinne, sier Tandrevold til Dagbladet.

- Alt stemte, spesielt på standplassen. Jeg så mange slite og tenkte at jeg måtte gripe sjansen, sier sølvjenta.

I bitende vinterkulde, snøvær og vanskelig vind i Östersund, skjøt 22-åringen ti av ti treff og vant et overraskende VM-sølv på sprinten, bare slått av gullvinner Anastasia Kuzmina, og like foran bronsevinner Laura Dahlmeier.

Overfor Dagbladet varsler lagvenninne Tiril Eckhoff at sterke følelser vil komme til syne i ettermiddag og i kveld.

- Jeg er mest glad på Ingrid sine vegne. Det blir nok litt grining i kveld, sier Tiril Eckhoff til Dagbladet.

- Hun er råsterk. Dette unner jeg henne, sier Eckhoff om VM-debutanten.

Synnøve Solemdal supplerer:

- Det var veldig, veldig overraskende. For ei jente, sier hun til statskanalen.

Stortalentets vei til VM-medalje

Ingrid Landmark Tandrevold ble juniorverdensmester i både 2015 og 2016 og var på pallen i verdenscupen for første gang i karrieren i Ruhpolding i januar.

IMPONERTE: Ingrid Landmark Tandrevold overrasket stort med et superløp som ga VM-sølv på sprinten i Östersund. Foto: NTB Scanpix
IMPONERTE: Ingrid Landmark Tandrevold overrasket stort med et superløp som ga VM-sølv på sprinten i Östersund. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag leverte 22-åringen en ny milepæl på på VM-sprinten i Östersund - med det overraskende sølvet på distansen som ikke er hennes favoritt.

Tandervold slo til med fullt hus på første skyting, noe som ga ledelse på det tidspunktet. Stortalentet fulgte dernest opp med fem raske treff på stående - og ti totalt - etter en maktdemonstrasjon på skytebanen.

Dermed hadde 22-åringen en gyllen sjanse til å vinne en historisk VM-medalje, som er rangert som nr. 14 i verdenscupen denne sesongen. Tandrevold tok ledelsen i mål, 22 sekunder foran Tiril Eckhoff, men en rekke storkanoner var igjen i løypa.

I målområdet startet ventetida. Hvor mange kunne slå Tandrevold?

Den første som klarte det var Anastasia Kuzmina, som med én strafferunde, klarte å slå den norske ungjenta med 9,7 sekunder. Kuzmina ble også den eneste. Laura Dahlmeier var blant dem som tapte sekundstriden mot Tandrevold.

Dermed kunne den norske 22-åringen juble for sin første VM-medalje.

Variabel norsk skyting

Det gleder hele laget, som hadde en variabel dag på jobb denne fredagskvelden.

Tiril Eckhoff bommet én gang både på liggende og stående, altså totalt to strafferunder, men gikk raskt i sporet og ble nr. 9.

Verre gikk det for Marte Olsbu Røiseland, som bommet to ganger på hver skyting og bare traff på seks av ti skudd på dagens VM-sprint i Östersund.

Synnøve Solemdal bommet også fire ganger, tre av dem på stående etter en helsprekk mot slutten av serien.

Blant favorittene

Marte Olsbu Røiseland tok et fint OL-sølv på sprinten for ett år siden - og hun har vunnet to ganger på distansen i verdenscupen denne sesongen. Derfor ble hun også regnet som en av de store kanonene i ettermiddag.

Også Tiril Eckhoff var offensiv før start etter en god etappe på mixedstafett der det ble norsk gull. Både Olsbu og Eckhoff imponerte på åpningsdistansen - og begge var medaljekandidater i dag.

Det var krevende forhold for skiskytterkvinnene i Östersund. Det snødde hele dagen før sprinten og de norske jentene var forberedt på tunge og tøffe løyper.

Men til herrenes sprint er det meldt bedre forhold.

Gutta favoritter

Lørdag går gutta sprint, med Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Erlend Bjøntegaard og Vetle Sjåstad Christiansen på laget.

Spesielt Thingnes Bø har dominert på distansen tidligere - og han innrømmer selv at det er noe han gleder seg til.

- Sprint er favorittdistansen. Forventningene mine er å gjøre et godt renn, og da skal det være medalje, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

- Hvorfor er det favoritten?

- Du går alene. Det er ti kilometer der du må gå hardt. Det er en kamp, alle mot alle. På jaktstart og fellesstart er det mer taktikk. På sprint er det bånn gass hele veien, der det er den beste som vinner, sier Thingnes Bø.

Også Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen går til distansen med selvtillit. Bø har vist god form i EM. Christiansen tok sin første verdenscupseier i sprint nylig.

- Jeg går for medalje, sier Christiansen til Dagbladet.

- Oppladningen min har vært optimal. Det gir meg god tro på et bra resultat, sier Tarjei Bø.

Herrenes sprint er klokka 16.30 lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer